S’obre la convocatòria del 16è Premi BBVA de Pintura Ricard Camí 2019

  • Es convoca la 16a edició del Premi BBVA de Pintura Ricard Camí, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX
  • Fins el 15 de maig es poden presentar les obres digitalitzades
  • L’obra guanyadora es coneixerà el 17 de setembre
  • Les obres finalistes s’exposaran al Centre Cultural Terrassa del 5 de setembre al 6 d’octubre

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA CX, convoca el 16è Premi BBVA de Pintura Ricard Camí, que té com a finalitat estimular la creació pictòrica i contribuir especialment a la promoció i la projecció dels artistes catalans o residents a Catalunya.

Enguany, es presenten novetats en el Premi com són la renovació del jurat, que es valorarà el procés de creació de l’obra i la trajectòria de l’artista, que l’organització assumeix el cost de retorn de les obres seleccionades pel jurat i que es compta amb la col·laboració d’Art Barcelona i del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya per la difusió del Premi entre les galeries d’art del territori.

Aquest Premi, que se celebra de forma biennal, va ser instituït l’any 1989 per l’Obra Social de Caixa Terrassa i el seu nom ret homenatge a un dels presidents d’aquesta entitat, Ricard Camí, amant de les arts.

És un dels 9 Premis culturals que la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX i entitats del territori, porta a terme en temàtiques tan diverses com la literatura, el teatre, la música, el dibuix i la pintura, el circ, el cinema de muntanya i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

Bases del Premi BBVA de Pintura Ricard Camí

Al Premi es poden presentar artistes catalans o residents a Catalunya que estiguin exposant o hagin exposat en alguna galeria d’art o centre expositiu de forma individual o col·lectiva.

Es poden presentar les obres digitalitzades fins el 15 de maig a través del formulari que es troba a la pàgina web  www.fcaixescatalanes.cat.

La dotació del Premi consisteix en 12.000 euros per a l’artista i 8.000 euros que es destinaran a la promoció i projecció de l’obra de l’artista a través d’una exposició individual al Centre Cultural Terrassa, que posteriorment podrà ser itinerant, i  l’elaboració d’un catàleg.

El jurat del premi, format per persones de prestigi en els àmbits de la crítica, de la història de l’art i de l’activitat artística, farà una preselecció de les obres participants a principis del mes de juny i es demanarà a aquests autors la presentació de les obres al Centre Cultural Terrassa durant els dies 1 i 2 de juliol.

De totes les obres rebudes, el Jurat seleccionarà les obres finalistes, que s’exposaran al Centre Cultural Terrassa del 5 de setembre al  6 d’octubre. El guanyador es coneixerà el 17 de setembre de 2019 en un acte de lliurament que tindrà lloc al Centre Cultural Terrassa.

En aquesta edició, el jurat està format per Cèlia del Diego, presidenta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art i directora del Centre d’Art La Panera; Teresa Blanch, historiadora de l’art, crítica i comissària; Montse Badia, directora artística de Cal Cego; Pere Llobera, artista i Adrià Fornés, director del Centre Cultural Terrassa.   

Per a donar un nou impuls al Premi, enguany comptem amb la col·laboració d’Art Barcelona i del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, que donen suport al Premi en la difusió entre els artistes que exposen o han exposat en les seves galeries.

Com a novetat, l’organització ha considerat donar un suport a tots els artistes seleccionats i assumeix el cost de retorn de les obres que s’hagin presentat al Centre Cultural Terrassa a principis de juliol.

 

Referència de les noves tendències de la pintura actual

Al llarg dels anys, el Premi s’ha anat introduint en els cercles culturals, artístics i docents  del nostre país, fins arribar a esdevenir una cita tradicional dins del panorama artístic català i un aparador de la pintura actual que pretén ser una referència de tendències i de propostes noves de la plàstica contemporània a Catalunya.

Cada dos anys els artistes tenen l’oportunitat de presentar les seves noves creacions i optar a un Premi que compta amb l’incentiu d’una dotació econòmica important, l’elaboració d’un catàleg i l’exposició de la seva obra pictòrica que pot ser itinerant, i que ha estat seleccionada per un jurat altament qualificat i de prestigi.

En cada edició, es constata una presència rica de llenguatges i de tècniques, una inquietud innovadora dels participants, un bon nivell qualitatiu i una participació d’artistes d’arreu, fet que palesa la continuada difusió del premi per tot el territori de Catalunya i l’alt interès que desperta en el món de l’art, i especialment entre els joves creadors.

El darrer guanyador del Premi l’any 2017 va ser l’artista hongaresa resident a Catalunya Brigitta Both, amb la seva obra “Sincronitzats”.