S’obre la convocatòria del 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

  • Es convoca la 13a edició del Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra. Les proves se celebraran a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa i al Centre Cultural Terrassa, del 9 a l’11 de novembre de 2018
  • El Premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, i en l’organització compta amb la col·laboració dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i de la Fundació Antiga Caixa Terrassa

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA CX, convoca el 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que té com a objectiu ajudar els joves músics en la seva projecció professional. Compta amb la col·laboració dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i de la Fundació Antiga Caixa Terrassa.

Va dirigit a joves músics estudiants dels darrers cursos de grau superior i a professionals del sector.

Aquest Premi va ser instituït l’any 1992 per l’Obra Social de Caixa Terrassa amb la col·laboració d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i vol retre un homenatge a la soprano lírica terrassenca Montserrat Alavedra i Comas.

Aquest Premi és un dels 9 Premis que la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb BBVA CX, porta a terme en temàtiques tan diverses com la literatura, el teatre, la música, el dibuix i la pintura, el circ i el cinema de muntanya amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

Sobre el Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

Al Premi es poden presentar grups de cambra d’un mínim de tres músics, instrumentals o vocals; el nombre màxim és de nou músics i s’admetrà la presència de director si el grup ho considera necessari. L’edat mitjana dels components del grup no podrà superar els 35 anys.

Les proves es realitzaran a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa i al Centre Cultural Terrassa del 9 a l’11 de novembre de 2018 i la inscripció es pot realitzar a través del formulari que es troba a la pàgina web  www.fcaixescatalanes.cat i fins el 21 de setembre de 2018.

Cada grup portarà preparat un mínim de quatre obres completes que hauran d’incloure dues obres del s. XX o XXI, una del s.XIX i una de lliure elecció. Una d’elles haurà de ser d’autor català.

Hi haurà una primera prova eliminatòria, una semifinal i una final.

El jurat està format per personalitats de reconegut prestigi en el panorama musical català: el director de cors i orquestra Jordi Casals, que actuarà com a president, la cantant Glòria Coma, el flautista Claudi Arimany, la pianista Alba Ventura i el violoncel·lista Lluís Heras.

El veredicte del jurat es farà públic el divendres 16 de novembre de 2018 en l’acte d’entrega de premis que tindrà lloc al Centre Cultural Terrassa.

El primer premi obtindrà 20.000 euros com a retribució d’una gira de 5 concerts que se celebraran a diferents espais referents de tot Catalunya. També podrà gaudir d’un enregistrament en vídeo a la Sala de la Música del Museu Pau Casals.

El segon premi obtindrà una gira de 4 concerts dins la “Xarxa de Músiques” de Joventuts Musicals de Catalunya, retribuïts segons els seus honoraris vigents.

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) oferirà per ambdós premis un “Pla de Mentoring i Promoció”.

 

Sobre el Premi BBVA de Música

El Premi BBVA de Música neix l’any 2016 i prové del premi biennal de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que històricament havia convocat l’obra social de l’antiga Caixa Terrassa (darrera edició l’any 2012).

L’any 2016 la FACC recupera el Premi adaptant-lo als nous temps i el modifica per a facilitar que joves talents puguin dedicar-se professionalment a la música, així com per ajudar en la projecció dels músics ja professionals.

En aquest sentit, el Premi presenta actualment dues modalitats, la primera recupera el guardó històric de música de cambra, i la segona pretén obrir el Premi als estudiants més joves per tal de potenciar el seu talent:

  1. Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra (biennal), que ara es convoca
  2. Premi BBVA de Música al Talent Individual (anual), ja convocat enguany

 

Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX

La majoria d’accions culturals i socials que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues caixes d’estalvi, es realitzen en col•laboració amb BBVA CX.

Entre els seus objectius està la de realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa, compartida i responsable que impliqui persones i institucions.

Actualment convoca 9 premis culturals en temàtiques tan diverses com la literatura, el teatre, la música, el dibuix i la pintura, el circ i el cinema de muntanya amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

Sobre la soprano Montserrat Alavedra

Nascuda a Terrassa l’any 1945. Soprano lírica formada musicalment a Barcelona (amb Genoveva Puig, Jordi Albareda i Jaume Francesc Puig), Madrid (Lola Rodríguez Aragón i Marimí del Pozo) i al Mozarteum de Salzburg, Àustria (Liselotte Egger, Viorica Ursuleac i Paul Schilhawsky).

Montserrat Alavedra començà la seva carrera internacional als vint-i-tres anys cantant Oratoris de Bach i Haendel al costat d’artistes ja consagrats. Ben aviat fou reconeguda com una excel·lent intèrpret de Lieder i per l’originalitat de repertori dels seus recitals.

Va realitzar gires per Canadà i Estats Units i va debutar a Nova York i a Viena amb èxit de públic i crítica musical, i va fer els primers enregistraments discogràfics per la BBC. També va participar en nombrosos festivals tant a Anglaterra com a Barcelona.

El seu repertori era extensíssim en el camp de la Música de Cambra, Simfònica i Òpera. Li foren encomanades importants estrenes a Europa i als Estats Units, on últimament residia. Era professora de cant a la Universitat de Washington a Seattle.

Montserrat Alavedra morí a Barcelona el dia 4 d’abril de 1991 a l’edat de 45 anys.

Té editats deu discos i nombrosos enregistraments per a la televisió i ràdio.