L’espectacle Wohnwagen del Col·lectiu VVAA guanya el Premi BBVA de Teatre 2018

  • Lara Salvador, protagonista de l’espectacle Alpenstock, de la companyia Obskené, rep el premi a millor actriu
  • El guardó a millor actor ha estat per Armand Villén, protagonista d’Alpenstock, de la companyia Obskené

 

Vic, 14 de maig de 2018 – L’espectacle Wohnwagen, del Col·lectiu VVAA, ha estat el guanyador del Premi BBVA de Teatre 2018, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA CX. El guanyador s’ha donat a conèixer aquest vespre en el marc de la gala final del certamen que s’ha celebrat a L’Atlàntida de Vic.

El Premi consisteix en una gira per Catalunya valorada en 20.000 euros. Una gira que inclou la programació de l’obra premiada al festival de teatre Temporada Alta 2018. El Premi BBVA de Teatre té l’objectiu de donar suport a la creació teatral, incentivar l’ofici teatral i ajudar en la difusió de l’espectacle guanyador.       

https://vimeo.com/246419786

 

Wohnwagen, és un conte màgic de Rémi Pradère sobre la dualitat entre el bé i el mal de la manera més pura. L’obra la dirigeixen Max Grosse Majench i Anna Serrano i parla de l’amor del segle XXI, del compromís, de les comoditats i de fer les coses a mitges. “Wohnwagen” significa caravana en alemany. És una paraula composta per “wohnen”, viure, i “wagen”, que significa vehicle però també atrevir-se. La confrontació que atreu una parella d’enamorats, l’Emma, una noia amb ganes de veure món, i l’Anton, un noi més tranquil sense intenció de canviar la rutina, els portarà també a tenir voluntats oposades: ella voldrà marxar i ell es voldrà quedar així que la solució serà comprar una caravana. Aquest és el punt de partida d’una obra que conté elements audiovisuals, música en directe i on s’hi parlen diverses llengües europees. El passat 8 d’abril, l’espectacle va ser representat a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí.

El jurat ha premiat Wohnwagen “pel risc i el compromís d’una proposta que explora diferents formes i  llenguatges, pel desafiament a l’espectador amb una proposta innovadora i per la frescor que  enlluerna d’uns intèrprets en estat de gràcia i entrega absoluta”, ha explicat el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura, en nom del jurat.

El jurat de la 18a edició del Premi BBVA de Teatre està format per cinc professionals de renom del món del teatre del nostre país: Marta Gil, directora d’escena; Laura Iglesias, com a representant del Festival Temporada Alta; Ramon Ferrer, programador de L’Atlàntida de Vic; Ferran Lahoz, actor i membre de l’AADPC i Joan Roura, l’actor i director del Premi BBVA de Teatre.

D’entre un total de 80 propostes teatrals provinents de companyies d’arreu del país, Barbes de balena, d’Els Pirates Teatre; Not a moment too soon, de Thorus Arts; Alpenstock, de la companyia Obskené; Amanda T, de la companyia Àlex Mañas, i #Lifespoiler, de Flyhard Produccions, al costat de l’obra guanyadora, han estat els 6 espectacles finalistes que s’han pogut veure durant el mes d’abril en equipaments de Valls, Calldetenes, Tàrrega, Martorell i Manlleu.

 

Millor actriu, Lara Salvador; millor actor, Armand Villén

L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha concedit, en aquesta edició del certamen els premis a millor actriu i  millor actor de les obres finalistes.

Així, l’actriu Lara Salvador, protagonista de l’espectacle Alpenstock, de la companyia Obskené, ha estat guardonada amb el premi a millor actriu. I el premi a millor actor ha estat pel també protagonista d’Alpenstock, Armand Villén.

 

El Premi homenatja l’actriu Araceli Bruch i Espai Teatre

A més dels guardons a millor espectacle, millor actriu i millor actor, el Premi BBVA de Teatre també ha homenatjat a la dramaturga, directora i actriu catalana Araceli Bruch, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria professional. Com a actriu, Araceli Bruch es va iniciar al teatre universitari, fou membre de la primera època de Dagoll Dagom i va fundar diverses companyies. També ha estat actriu de televisió, cinema i ràdio. Com a dramaturga i escriptora, Araceli Bruch és autora de diverses obres teatrals i llibres, i ha dedicat part del seu temps a la pedagogia i a l’activisme cultural. Bruch va impulsar el 1986 l’Associació d’Investigació i Experimentació Teatral i ha ocupat càrrecs en diverses associacions teatrals.

Per altra banda, també s’ha homenatjat Espai Teatre, entitat que treballa en la formació teatral, a través de cursos i tallers d’interpretació i expressió dramàtica, i que treballa amb el teatre com a eina de transformació social i d’integració. A Espai Teatre parteixen de la teoria d’Augusto Boal del ‘teatro del oprimido’: el fet teatral es configura en Espai Teatre no només com a creació, acte cultural, recurs lúdic o carrera professional, sinó també com a element terapèutic, agent de canvi social o instrument educatiu. Espai Teatre treballa en projectes de sensibilització sobre temes concrets a partir d’escenes teatrals i realitza intervencions socials amb la pedagogia teatral com a eina per a col·lectius amb necessitats especifiques.

La gala de la 18a edició del Premi BBVA de Teatre ha presentada pel periodista Xescu Tàpies, ha comptat amb les actuacions de Jordi Domènech i Arnau Tordera que han interpretat fragments de l’espectacle de cançons ‘Remena Nena’ i amb l’espectacle d’improvisacions d’’Improshow’.

 

Sobre el Premi BBVA de Teatre

El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a companyies teatrals.

El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, el premi s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents. Actualment, està convocat i promogut per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

L’espectacle guanyador del Premi BBVA de Teatre 2017 fou L’Empestat, de la companyia Associació Artística Indi Gest.

 

ManlleuActua, Teatre Infantil i Juvenil a escena

En el marc de la mateixa edició del Premi BBVA de Teatre 2018, tindrà lloc el proper dissabte 2 de juny la jornada ManlleuActua, teatre infantil i juvenil a escena dedicada al teatre per a infants i joves. Espectacles i tallers, protagonitzats per nens, nenes i joves, així com altres activitats gratuïtes entorn al món teatral. Les diverses actuacions i activitats tindran lloc a diversos espais de Manlleu com el Teatre Casal de Gràcia, els Jardins de Can Puget, l’Auditori Fundació Antiga Caixa de Manlleu, la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA i les escoles del municipi Puig-Agut, Quatre Vents i El Carme Vedruna. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Antiga Caixa Manlleu té la voluntat de mantenir la seva vinculació amb el premi de teatre que va néixer el 2001 a Manlleu.