Rafel G. Bianchi, l’artista guanyador del 16è Premi BBVA Ricard Camí de Pintura, exposa al Centre Cultural Terrassa

  • L’exposició parteix d’un dels elements excepcionals de la primera versió d’El col·leccionista d’estampes de Marià Fortuny: el guacamai roig que trobem en el primer terme de la pintura
  • Dijous 9 de setembre a les 19 h tindrà lloc la visita guiada a càrrec de l’artista, i es podrà visitar fins al 18 d’octubre
  • L’exposició forma part del Premi BBVA de Pintura Ricard Camí convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA

 

L’artista va guanyar el certamen amb l’obra “El col·leccionista absent III” i l’exposició que ara presenta al Centre Cultural Terrassa, Si camina com un lloro i parla com un lloro, és un lloro, posa en context el procés creatiu d’elaboració de l’obra guanyadora.

“El col·leccionista absent III” va sorgir de la trobada de l’autor amb l’obra “El col·leccionista d’estampes”, del reconegut pintor Marià Fortuny, que el va deixar fascinat. Bianchi la va  portar al seu terreny mitjançant nous enfocaments al fet de col·leccionar i hi va relacionar una sèrie d’artistes que ell considerava necessaris a l’hora d’explicar i contextualitzar la seva obra.

L’exposició parteix d’un dels elements excepcionals de la primera versió d’El col·leccionista d’estampes (de Marià Fortuny): el guacamai roig que trobem en el primer terme de la pintura. “El meu interès pels ocells d’aquesta família, es deu a la seva capacitat per repetir sons i paraules. Tant la repetició com les situacions, de vegades paradoxals, que es poden donar quan el subjecte no entén el sentit d’allò que repeteix, serà un dels motius conductors de l’exposició. L’altre, com no podria ser d’una altra manera, serà el col·leccionisme”, explica Rafel G. Bianchi.

El lloro defineix tot un display expositiu on la pintura guanyadora conviu amb peces anteriors de l’artista, noves produccions i al·lusions directes a altres artistes i/o persones per la presència de l’animal. Així, l’il·lusionisme pictòric s’expandeix a través d’una escenografia capaç de transformar la sala d’exposicions en un site-specific, un tractament que el porta a incorporar la pròpia arquitectura del Centre Cultural Terrassa, tot recuperant la idea original d’espai diàfan ideada pels arquitectes de l’edifici.

L’exposició obre portes el dimecres 9 de setembre a les 19h a la sala 3 del Centre Cultural Terrassa i en Rafel G. Bianchi oferirà una visita guiada als assistents. Es podrà visitar des del 9 de setembre fins al 18 d’octubre.

 

Sobre Rafel G. Bianchi

Rafel G. Bianchi va néixer a Olot l’any 1967 i es va llicenciar en pintura l’any 1992. Seguirien un postgrau sobre “L’obra gràfica avui. De l’empremta gravada a l’empremta digital, de la Universitat de Barcelona i un Doctorat en “La pintura a l’era digital” (2002). 

De manera paral·lela a una carrera acadèmica que ha culminat exercint de professor, Bianchi (o Rafel Griera Pedrosa), té un treball artístic on escapa de continus formals que puguin ser automàticament perceptibles, exercint una total llibertat a l’hora d’emprar displays i estratègies per arribar al seu objectiu en cada ocasió. Sovint el seu treball gira entorn preguntes, i sovint aquestes es dirigeixen de forma sarcàstica a l’art i l’artista, a la figura i al sistema, possiblement influït, des dels orígens, per un pare pintor de notòria trajectòria.

Profund coneixedor del món de l’art i la pintura des de petit, no va tardar però, en destacar dins l’escena contemporània amb un treball que acostuma a apuntar tensions i crítiques amb intel·ligència i ironia. Rafel G. Bianchi se serveix de l’absurd i la llibertat que aquest atorga; de la ironia i la subtilesa o del sarcasme d’allò superficial per arribar a aquells llocs on, només amb la rectitud, seria complicat accedir.

 

Sobre el Premi BBVA de Pintura Ricard Camí

La Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca de forma biennal, amb el suport de BBVA i la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, el Premi BBVA de Pintura Ricard Camí. Aquest guardó és dels més ben dotats del panorama actual de certàmens artístics, amb una assignació de 20.000 euros, 12.000 per a l’autor i 8.000 per dur a terme una exposició individual de l’artista guanyador al Centre Cultural, que pot tenir caràcter itinerant.  D’aquesta manera, el premi no es limita només a lliurar un guardó, sinó que vol acompanyar l’artista en la seva promoció i projecció posterior mitjançant aquesta mostra individual.

El premi impulsa la creació pictòrica i estimula els nous creadors des del 1989, any en què es va instituir a la memòria de Ricard Camí i Aliart, protector de les arts i president de l’antiga Caixa Terrassa. Al llarg de les 16 edicions d’aquesta biennal, han participat més de 5.300 artistes, amb gairebé 6.400 obres presentades, de les quals 505 han estat exposades, i amb un repartiment de més de 345.000 euros repartits en premis.

El jurat de la darrera edició va estar format per Cèlia del Diego, presidenta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art i directora del Centre d’Art La Panera; Teresa Blanch, historiadora de l’art, crítica i comissària; Montse Badia, directora artística de Cal Cego; Pere Llobera, artista i Adrià Fornés, director del Centre Cultural Terrassa.

 

Dades d’interès

Visita guiada a càrrec de Rafel G. Bianchi

Dijous 9 de setembre a les 19 h

 

Exposició

Del 9 de setembre al 18 d’octubre

Sala 3 · De dilluns a dissabte, de 16 a 21 h. Diumenges i festius obert els dies de funció.

Més informació: www.fundacioct.cat