Gemma Lienas guanya el 38è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb El fil invisible

  • L’obra El fil invisible ha estat declarada com a guanyadora pel jurat, d’entre les 44 obres rebudes a concurs.
  • El premi s’ha lliurat avui, 18 de juny, a Sabadell, en un acte presidit pel M. Hble. Sr. Roger Torrent.
  • La guanyadora rebrà 35.000 euros de premi. El guardó és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes.

 

L’escriptora i conferenciant Gemma Lienas és la guanyadora del 38è Premi BBVA Sant Joan amb l’obra El fil invisible, una novel·la amb una doble trama: la recerca d’un misteriós secret familiar, originat durant la segona guerra mundial, i la reconstrucció del veritable paper d’una científica del segle XX.

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX,  el guardó és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es farà càrrec  de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia llavors -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics.

 

Acte d’atorgament al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

La Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, ha lliurat avui, dilluns 18 de juny al vespre, el 38è Premi BBVA Sant Joan a Gemma Lienas en un acte que ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i que ha presidit el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.

També han intervingut l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; el director territorial de  BBVA Catalunya, Xavier Llinares; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan B. Casas.

Ha amenitzat l’esdeveniment l’actuació ‘Una lectura amb moviments”, al voltant de l’obra guanyadora a partir de la veu de la protagonista, interpretada per l’actriu Laura Aubert, i el moviment corporal de l’acròbata Quim Giron. Tot combinat amb música tradicional de la Bretanya   a càrrec de l’acordió diatònic de Marc del Pino

Al llarg de l’acte, Glòria Serra, presentadora de l’acte, ha mantingut una conversa amb l’autora sobre l’obra guanyadora.

 

Cinc obres, a les últimes deliberacions

Gemma Lienas ha optat al Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim Júlia Coma. Ho ha fet amb l’obra El fil Invisible, presentada sota el lema Unes vacances a Bretanya, declarada guanyadora per majoria entre les 44 obres que hi optaven enguany.

Va arribar a l’última votació del jurat junt amb Entre l’infern i la glòria, d’Àlvar Valls Oliva.

Totes dues havien assolit les darreres deliberacions del jurat juntament amb altres tres obres:

  • Llarga la nit d’aquell dia d’estiu, de Jaume Morey Sureda
  • La filla de la tempesta, de Lluïsa Vidal (pseudònim)
  • Fidel, d’Enric Vidal (pseudònim)

Entre les 44 obres rebudes a concurs han predominat les novel·les, amb trenta-set originals, seguides de dos reculls de narracions, dues memòries, un llibre de viatges i dues obres d’altres proses.

Trenta originals procedeixen de la demarcació de Barcelona, dos de Girona i dos de Tarragona. Enguany no s’ha rebut cap original de Lleida. També s’han presentat quatre obres des de la comunitat valenciana, quatre de les Illes Balears, una d’Andorra i una arribada d’Anglaterra.

 

El jurat i la dotació

El jurat del 38è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ha incorporat enguany de forma permanent a l’escriptora Carme Riera. També formen part del jurat Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i Rafael Vallbona com a guanyador de la darrera edició. En qualitat de secretari sense vot, actua el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

L’autora de l’obra guanyadora rebrà els 35.000 euros de la seva dotació, lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor de l’edició comercial a càrrec d’Edicions 62. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui el tercer més ben dotat de les lletres catalanes.

L’edició comercial per part Edicions 62 està prevista per al setembre d’aquest mateix any, quan l’obra guanyadora es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

 

Sobre Gemma Lienas

Nascuda a Barcelona el 1951, Gemma Lienas és escriptora i conferenciant. Té més de 80 títols publicats. Per a adults destaquen Vol Nocturn (Premi Andròmina de narrativa 1987), Anoche soñé contigo (2001), El final del joc (Premi de les lletres catalanes Ramon Llull 2003), Atrapada al mirall (2007) i Un tresor amagat (2016). Contes com El gust del cafè (premi Recull de Blanes 1987) i Elvis (2016). Reculls d’articles com Rebels, ni putes ni submises (2005) i Pornografia i vestits de núvia (2007) i l’assaig de divulgació Vull ser puta (2006 ). També ha escrit per a públic juvenil i infantil, amb obres com Així és la vida, Carlota (Menció d’honor de l’IBBY, 1987), El diari lila de la Carlota (Premi Unesco per la tolerància 2003), El rastre brillant del cargol (2014), La venjança dels panteres negres (Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil 2015) i El llibre de les emocions (2017).

La seva obra ha estat traduïda a l’alemany, brasiler, eslovac, francès, gallec, italià, portuguès, serbocroat, basc, xinès i grec. L’any 2008 va rebre el premi ‘Participando creamos espacios de Igualdad‘ del Consejo de las Mujeres del Municipio de Madrid pel conjunt de la seva obra. I al 2010 va rebre la medalla Francesc Macià al Treball de la Generalitat de Catalunya, pel seu paper a la literatura catalana i per la seva lluita feminista. Ha estat diputada al Parlament de Catalunya (2015-2017), directora d’edicions a diverses editorials i professora. Ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació.

 

Sobre El fil invisible

El juliol 2009 la Júlia Coma viu uns anys de plenitud. La seva feina com a guionista de documentals de ciència l’entusiasma, i la seva parella, el Carles, l’estima. No obstant, el nou guió, que en un mes ha de lliurar a la productora, se li resisteix. No acaba de trobar la idea fins que decideix orientar-lo cap al passat, just al moment de la descoberta de l’estructura de la doble hèlix de l’ADN, el 1953. Un fet crucial per a la genètica i en el qual la científica Rosalind Franklin va jugar un paper decisiu. La seva contribució, però, mai no va ser públicament reconeguda. Franklin va ser, segons deia la seva biògrafa, la dama fosca de l’ADN, perquè, malgrat haver estat una investigadora de primer ordre, la història de la ciència gairebé l’ha fet desaparèixer del relat de la genètica.

Mentre la Júlia comença a documentar-se per al nou guió, que es plantejarà com una història de suspens, rep una carta amb remitent de l’illa de Batz, a costa bretona, d’on era originària la família de la seva àvia materna, l’àvia Odile. La carta conté una invitació a la festa d’aniversari per celebrar els cent anys de la seva besàvia, Yvonne Le Goff, a qui ella no coneix. La Júlia dubta si acceptar o no la invitació, però, quan descobreix que la Rosalind Franklin hi va estar un parell de cops, decideix anar-hi. A més durant les vacances, lluny d’en Carles, tindrà temps de reflexionar sobre la idea de ser mare.

Durant l’agost, a l’antic casalot familiar de l’illa de Bath, la Júlia es troba per primer cop  amb la seva besàvia, una dona imponent, i la resta de la família materna: l’oncle Jean, un home seductor, llibreter antiquari, que pateix una malaltia degenerativa i per qui se sent immediatament atreta; en Pierre, la Marie…

Uns antics àlbums familiars, però, amb imatges de la infantesa de la seva àvia l’alerten d’algun misteriós secret familiar. Les sospites augmenten quan s’assabenta que la seva àvia i la seva besàvia no s’avenien gens. I encara més quan s’assabenta que l’Illa de Batz va ser escenari de bombardejos i combat entre les forces nazis i cèdules de la Resistència francesa durant la segona guerra mundial.

Aviat, el que havien de ser unes vacances familiars es converteixen en uns dies d’investigació sobre els seus orígens i la seva identitat. Orígens que amaguen un secret fosc, gelosament custodiat per la seva besàvia.

 

Un premi amb 38 anys d’història

El 2018 el Premi BBVA Sant Joan ha arribat a la 38a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell al 1981, en un moment en que la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi, amb el suport de BBVA CX, mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, i que enguany arriba a la cinquena edició.

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora:  per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català. A la darrera edició s’hi va presentar l’obra guanyadora del Premi BBVA Sant Joan 2017, i es va facilitar l’adquisició de llibres a diverses biblioteques públiques del territori.