La Gala dels Culturals reconeix talents i creadors culturals

  • Xavier Albertí ha creat, dirigit i conduït el que ell mateix ha definit com a gala d’autor
  • El Mercat de les Flors de Barcelona ha acollit una gran festa de reconeixement als guardonats i guardonades dels 9 premis culturals que cada any convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX

 

El Mercat de les Flors de Barcelona s’ha vestit de Gala aquest vespre. El teatre ha acollit la I Gala dels Culturals, organitzada per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA CX.

La gala, denominada d’autor pel seu creador i director, Xavier Albertí, ha estat una lectura personal de les diferents disciplines culturals dels 9 Premis que any rere any convoca la FACC, amb el suport de BBVA CX. Uns guardons i una reflexió a l’entorn de la literatura, el teatre, la música, la pintura, el dibuix, el circ, el cinema de muntanya i l’associacionisme cultural, per incentivar la creació de projectes culturals i fomentar el talent i la projecció del professionals.

En aquest marc, l’esdeveniment ha reunit per primer cop des que es va crear la FACC (2013), a companyies, grups, professionals i joves que han rebut un d’aquests premis, així com entitats col·laboradores i persones vinculades al món cultural català.

La directora de BBVA España, Cristina de Parias, ha defensat que “la cultura és un bé imprescindible i un important motor de desenvolupament que cal impulsar des de tots els àmbits de la societat”. En aquest sentit, ha refermat que BBVA comparteix amb la FACC “el compromís amb la cultura en totes les seves expressions”. Un compromís que en paraules del President de la FACC, Jaume Ribera, es tradueix en treballar “per estendre la cultura, per dignificar els professionals, per demostrar que no hi ha límits per crear i expressar-se i per enriquir-nos com a persones”.


Una gala d’autor, per Xavier Albertí

Per a Albertí, la gala ha estat una reflexió sobre el fet de premiar, una valoració del què suposa rebre un premi en la carrera d’un artista.

“Què és un premi?

Una culminació? Un reconeixement? Un final? Una pugna? Una diferenciació? Un camí? Una alteració? Una prerrogativa? Un privilegi? Un agraïment? Un moment per compartir? Un moment per dedicar?…

Etimològicament deriva de la paraula llatina “praemium” que es descompon en “prae”, abans, i “em” arrel de prendre, o sigui “agafar abans que els altres”.

Els premis a la nostra societat contemporània estan ocupant un importantíssim espai de creació de cànons  i tota mena de subversions.

Fer una gala de premis on reflexionar sobre l’acte de premiar pot esdevenir una deliciosa tautologia que espero que ens diverteixi, ens ajudi a donar valor a l’acte i a les seves conseqüències i ens permeti conèixer millor la tasca de tantes persones i entitats que treballen -no per ser premiades- sinó per millorar la nostra col·lectivitat.”

 

Posada en escena, un passeig de varietats

Albertí, creador, director i mestre de cerimònia, no ha estat sol a l’escenari. Un seguit d’artistes i premiats ha fet possible la miscel·lània de referències a les diferents disciplines culturals.

En companyia de Marta Fiol ha fet un passeig començant per les revistes del Paral·lel a través de coples com la de ‘Lo pintor cubista’. Un passeig sense parada i fonda, un continu d’actuacions com les de Kebyart Ensemble al saxo, la màgia de Hausson, les acrobàcies de Quim Girón o la lectura de Manel Barceló.

Albertí també ha convidat per sorpresa el seu alter ego que encarna Wanda Pitrowska. Cedint-li així protagonisme a la figura de la directora polonesa que l’ha acompanyat en aquest viatge de varietats.

El gran tancament, ha estat un fragment de L’Empestat de la Companyia Indi Gest, amb l’imponent monòleg davant el piano omplert de pluja, obra guanyadora del Premi BBVA de Teatre.


9 premis culturals de totes les disciplines artístiques

La FACC es va constituir l’any 2013 per continuar fent l’obra social i cultural més rellevant que les antigues caixes realitzaven als territoris d’origen i a tot Catalunya.

El seu objectiu és la realització d’iniciatives socials i culturals, i és per això que convoca 9 premis culturals i organitza activitats en àmbits culturals molt diversos.

Gràcies a l’acord de col·laboració amb BBVA CX, entre el 2013 i 2014, es van convocar 6 dels premis culturals que històricament s’havien creat i portat a terme des de les obres socials de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa. Així, es van continuar impulsant i adaptant als nous temps els Premis relacionats amb la literatura catalana, el teatre, el dibuix i la pintura, la música de cambra i el cinema de muntanya.

L’objectiu ha estat doble: fer-los créixer tant en dimensió, dotació i participació, amb la implicació d’entitats del territori, així com crear nous circuits i activitats culturals per difondre les obres i els professionals guardonats arreu de Catalunya.

A  finals del 2014, es va crear el Gran Premi BBVA Zirkòlika, dins del marc dels Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya. Amb aquest premi es volia reconèixer el treball artístic dels artistes i companyies de circ catalanes.

Al 2016, amb l’objectiu de potenciar la formació musical dels joves músics estudiants i motivar-los perquè es puguin dedicar professionalment a la música, es va crear el Premi BBVA de Música al Talent Individual en col·laboració amb l’Associació de Conservatoris de Catalunya.

Al 2017, coincidint amb la posada en marxa dels Premis Antoni Carné organitzats per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, es va crear el Premi BBVA de l’Associacionisme Cultural Català a l’Entitat, que pretén reconèixer la tasca d’una entitat que treballa per la difusió de l’associacionisme cultural a Catalunya.

Així, des del 2014 fins el 2017, s’han repartit més de 500.000 euros directament en premis a més de 169 professionals, companyies, grups, estudiants i escoles guardonats.

La majoria de premis compten amb la implicació d’entitats culturals d’arreu del territori català.

El detall dels 9 premis és el següent:

  • Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana. Anual. Té com a objectiu fomentar l’escriptura i la lectura en català. Dirigit a escriptors en català. És el tercer premi literari més ben dotat de les lletres de Catalunya. L’autor rep el Premi, més els drets d’autor de l’obra que és editada per Edicions 62 i presentada en el marc de La Setmana del Llibre en Català. 35.000 euros de dotació.

Premi 2017: ‘La casa de la frontera’, Rafael Vallbona

  • Premi BBVA de Teatre. Anual. Té com a objectiu donar suport a les creacions teatrals, incentivar la creativitat i l’ofici i vetllar per la difusió dels espectacles guanyadors. Dirigit a companyies de teatre professionals. El premi és una gira a equipaments importants de Catalunya valorada en 20.000 euros.

Premi 2017: ‘L’empestat’, Companyia Indi Gest

  • Premi BBVA de Música al Talent Individual. Anual. Té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics estudiants de grau professional per facilitar-los que puguin dedicar-se professionalment a la música. Dirigit als estudiants de grau professional de música que cursen estudis reglats. El premi és un suport econòmic per seguir amb els seus estudis.

Premi 2017: Andrea Cristina Budau, Alba Ruiz i Laia Barberà

  • Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra. Biennal. Té com a objectiu ajudar els joves músics en la seva projecció professional. Dirigit a joves músics estudiants de grau professional o professionals. El premi és una gira a equipaments importants de Catalunya valorada en 20.000 euros.

Premi 2016: Trio Camilli (Ex aequo) i Kebyart Ensemble (Ex aequo)

  • Premi BBVA de Pintura Ricard Camí. Biennal. Té com a objectiu estimular la creació pictòrica i contribuir a la promoció i projecció dels joves artistes catalans. Dirigit a artistes professionals. El Premi és de 18.000 euros, inclosa la producció d’una exposició de l’obra de l’autor.

Premi 2017: ‘Sincronitzats’, de Brigitta Both

  • Concurs BBVA de Dibuix Escolar. Anual. Té com a objectiu estimular la creativitat dels escolars en la faceta del dibuix a través de la lectura de sis contes escrits en català que parlen de valors i emocions. Dirigit a alumnes d’escoles de Primària i d’Educació Especial. El premi és un suport econòmic a l’escola, així com material d’arts plàstiques per als nens i nenes guardonats. Premi 2017: 36 escoles guanyadores

 

  • Premi BBVA flor de Neu de plata al millor film de muntanya. Anual. Forma part del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, que exhibeix i posa en competició cada any els millors films de muntanya i natura. Dirigit a realitzadors professionals d’arreu del món. El premi és un suport econòmic i difusió del film en un cicle de projeccions anual.

Premi 2017: ‘Dhaulagiri, ascenso a la montaña blanca’, Cristián Harbaruk i Guillermo Glass (Argentina)

  • Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ. Anual. Forma part dels Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya, que tenen coma objectiu donar reconeixement, suport i notorietat al treball artístic dels artistes i companyies de circ catalanes. Dirigit a companyies i artistes de circ. El premi és una gira a equipaments importants de Catalunya valorada en 20.000 euros.

Premi 2017: ‘El Dékoncert’, Cia. Solfasirc

  • Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català. Anual. Forma part dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català que tenen la finalitat de fer un reconeixement a persones, entitats i mitjans de comunicació que s’hagin caracteritzat pel foment de l’associacionisme i els seus valors inherents. Dirigit a associacions culturals. Suport econòmic de 3.000 euros.

Premi 2017: Coordinadora d’Entitats del Poble Sec (CEPS)