Pugen a l’escenari les sis obres finalistes del Premi BBVA de Teatre 2018

  • Barbes de balena, Wohnwagen, Not a moment too soon, Alpenstock, Amanda T i #Lifespoiler s’interpretaran a diversos teatres i equipaments de Catalunya
  • Les obres es podran veure a partir del segon cap de setmana d’abril a Valls, Torroella de Montgrí, Calldetenes, Tàrrega, Martorell i Manlleu
  • L’espectacle guanyador del Premi, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport de BBVA CX, es farà públic el 14 de maig en la Gala que tindrà lloc a L’Atlàntida de Vic

 

27 de març de 2018.- Durant el mes d’abril, els sis espectacles finalistes de la 18a edició del Premi BBVA de Teatre pujaran als escenaris de diversos teatres i equipaments de tot Catalunya. Valls, Torroella de Montgrí, Calldetenes, Tàrrega, Martorell i Manlleu són les poblacions que acolliran les obres finalistes, escollides pel jurat d’entre 80 propostes teatrals de companyies provinents d’arreu del país.

Així, Barbes de balena, d’Els Pirates Teatre, serà la primera de les sis obres finalistes del Premi BBVA de Teatre 2018 que pujarà a l’escenari. Serà al Teatre Principal de Valls (dissabte 7 d’abril). Wohnwagen, del Col·lectiu VVAA, es representarà a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí (diumenge 8 d’abril); Not a moment too soon, de Thorus Arts, a l’Auditori Teatre de Calldetenes (dissabte 14 d’abril); Alpenstock, de la companyia Obskené, al Teatre Ateneu de Tàrrega (divendres 20 d’abril); Amanda T, de la companyia Àlex Mañas, al El Foment de Martorell (divendres 27 d’abril), i #Lifespoiler, de Flyhard Produccions, a l’Espai Rusiñol de Manlleu (dissabte 28 d’abril).

 

Una gira valorada en 20.000 euros

El Premi BBVA de Teatre, que té per objectiu donar suport i incentivar la creació i l’ofici teatral, és el de major dotació econòmica del nostre país. L’espectacle serà guardonat amb una gira per Catalunya, valorada en 20.000 euros, a diverses sales del territori, incloent-hi la participació al Festival Temporada Alta 2018.

 

El 14 de maig, la Gala Final a L’Atlàntida de Vic

El 14 de maig de 2018 tindrà lloc la gala final a L’Atlàntida Centre d’Arts Escèniques d’Osona, on es donarà a conèixer l’obra guanyadora del Premi BBVA de Teatre 2018. Així mateix, en el marc de l’acte es tornarà a fer un reconeixement especial a una trajectòria professional i a una entitat catalana que dediqui els seus esforços al teatre social. Per la seva banda, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) atorgarà una menció especial a la millor actriu i al millor actor de les obres finalistes. Les cinc obres finalistes no premiades com a millor espectacle teatral percebran 1.000 euros de premi.

 

Un jurat format per professionals de les arts escèniques

El jurat d’aquesta 18a edició està format per cinc professionals de renom del món del teatre del nostre país: la directora d’escena, Marta Gil, com a representant del Festival Temporada Alta, Laura Iglesias, el programador de L’Atlàntida de Vic, Ramon Ferrer, l’actor i membre de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Ferran Lahoz, i l’actor i director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura.

L’espectacle guanyador de l’anterior edició del Premi BBVA de Teatre 2017 va ser L’Empestat, de la companyia Indi Gest, obra de Jordi Oriol i dirigida per Xavier Albertí.

 

Barbes de Balena

Dissabte, 7 d’abril, 21:00h

Autor: Anna Maria Ricard

Companyia: Els Pirates Teatre

Lloc: Teatre Principal de Valls

www.valls.cat

Barbes de balena fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera  (1857 -1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d’obstacles, que va anar superant, per exercir una professió aleshores vetada a les dones. A partir de la seva figura, també fem memòria de les nostres àvies, besàvies… i reflexionem sobre les dones d’avui en dia. A l’època de la doctora Aleu, les dones portaven cotilla. I nosaltres?

 

Wohnwagen

 Diumenge, 8 d’abril, 19:00h

Autor: Rémi Pradère

Companyia: Col·lectiu VVAA

Lloc: Espai Ter de Torroella de Montgrí

www.espaiter.cat

Viure o arriscar-se? Aquests dos conceptes són l’arrel del conflicte entre la parella protagonista, l’Emma i l’Anton, que es coneixen en un bar. La Fada posa una rosa pel mig, l’Emma convida l’Anton al seu cafè diari i s’enamoren. La felicitat sembla estar assegurada. Llavors la Bruixa els maleeix amb tan sols tres mesos d’enamorament. L’Emma vol moure’s, viatjar i descobrir món, mentre l’Anton prefereix viure en un petit apartament i disfrutar de les petites coses del dia a dia. El Dimoni els ofereix la solució: comprar un WOHNWAGEN.  Podran viure i alhora viatjar. Amor. El compromís. La Bruixa diu que l’amor és odiós. Segons la Fada, l’amor és preciós. L’Àngel únicament vol amor, i l’únic que vol el Dimoni és follar sense amor.

 

Not a moment too soon

Dissabte, 14 d’abril, 21:30h

Companyia:  Companyia Thorus Arts

Lloc: Auditori Teatre de Calldetenes

www.teatrecalldetenes.cat

El títol de l’obra, Not a moment too soon, parteix d’una revelació de Merce Cunningham davant del mirall. És hivern de 2001, té 81 anys i es troba de gira per Austràlia. En el seu camerino, càmera en mà davant del reflex que li recorda qui és, es grava dient: “Not a moment too soon” (En el moment just). Aquesta frase emana la influència del pensament budista a qui li va introduir el seu company i llegendari músic revolucionari John Cage. També revela com la seva vinculació amb aquesta visió filosòfica deixa empremta en el paisatge de la dansa contemporània internacional i ens connecta amb els últims moments de la seva vida.

 

Alpenstock

Divendres, 20 d’abril, 21:00h

Autor: Rémi de Vos

Companyia: Cia. Obskené

Lloc: Teatre Ateneu de Tàrrega

www.tarrega.cat

Alpenstock és una comèdia boja i absurda amb ingredients tan dispars com un piulet tirolès (un alpenstock), el psit-psit del lavabo o una verge de Nuremberg. Una farsa que ens arrossega in crescendo cap a un espiral d’humor negre. Una peça incorrecta que amb un humor assassí es revela com un retrat cru del nostre benestar occidental. “La majoria de gent no obre mai la boca. Si la majoria silenciosa calla per naturalesa no és menys majoritària per definició. Un dia aquesta majoria silenciosa acabarà per adonar-se’n i aquell dia el seu silenci majoritari farà molt soroll. Hem de confiar en el futur”.

 

Amanda T

Divendres, 27 d’abril, 21:30h

Autors: Àlex Mañas

Companyia: Cia. d’Àlex Mañas i En Cursiva

Lloc: Teatre El Foment de Martorell

www.martorell.cat

Amanda T és una història inspirada en els tràgics successos que va patir l’Amanda Todd, una jove canadenca que amb quinze anys va patir ciberbullying i es va suïcidar després d’anunciar els seus motius amb cartells a la xarxa. Després d’aquest succés va haver-hi més casos similars en els quals també està basada aquesta obra. L’assetjament però també el despit d’un amor romàntic però insubstancial, la traïció del seu entorn, la necessitat de reconeixement i la solitud són temes que alimenten aquesta ficció basada en fets reals. Potser la necessitat de visibilitat i fama del personatge amaga un objectiu més esperançador i humà que és el de merèixer ser estimat. Amanda buscava merèixer ser estimada.

 

 #Lifespoiler

Dissabte, 28 d’abril, 21:00h

Autor: Marc Angelet i Alejo Levis

Companyia: Cia. Flyhard Produccions

Lloc: Espai Rusiñol de Manlleu

Què passaria si sabéssim que el destí no existeix; que està tot determinat? Que el destí, tal com ens el van explicar no és un conte o un recurs dramàtic a les tragèdies gregues, sinó una realitat absoluta, científica, matemàtica? Com afectaria al nostre dia a dia i a les nostres relacions? Aquest és el joc. Una primera cita entre un parell de personatges que saben que compartiran la vida. Però es poden enamorar lliurement dues persones si ja saben que els espera una vida en comú? Marc Angelet i Alejo Levis aposten per una obra arriscada, un treball gairebé coreogràfic dels actors en una escenografia sorprenent.

 

Informació sobre la venda d’entrades i els equipaments on es representen:

http://www.premiteatre.cat/finalistes-2018/

 

Sobre el Premi BBVA de Teatre

El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a companyies teatrals.

El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents.

Actualment forma part del conjunt de premis culturals que convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport de BBVA CX.