‘House of the Gods’ guanya el gran premi Flor de Neu d’Or del 40è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

El jurat ha reconegut la producció britànica de Matt Pycroft amb el màxim guardó per la seva complexitat tècnica, emotiva i per haver fugit de les localitzacions icòniques

El film canadenc La liste: everything or nothing s’ha endut el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata per ser un muntatge visualment excepcional amb un repte únic en esquí alpí

L’acte de cloenda, presidit per la consellera del Govern Meritxell Serret, ha donat pas a la projecció del gran premi de la 40a edició del certamen internacional

 

El quarantè aniversari del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló ja té nom propi: House of the Gods. El film dirigit pel realitzador britànic Matt Pycroft ha guanyat el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’or d’aquesta edició, que s’ha donat a conèixer en la gala de clausura del certamen aquest dissabte al vespre al teatre Cirvianum. El jurat ha destacat la “gran complexitat tècnica” d’aquest muntatge, en el qual un equip d’escaladors de primer nivell assoleix l’ascens al Mont Roraima, a Veneçuela, en escalada lliure. Segons el tribunal, “és una història allunyada de les localitzacions icòniques i amb una forta càrrega emotiva” que reuneix una expedició liderada per Leo Houlding i amb la prometedora escaladora Anna Taylor per obrir noves vies.

La liste: everything or nothing s’ha endut el segon guardó d’aquesta edició, el premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya per ser una pel·lícula “visualment excepcional al servei d’un repte únic”. El canadenc Eric Crosland ha dirigit un muntatge que mostra l’ascens i el descens en esquís en cims de 6.000 metres posant a prova tots els límits en els pendents més arriscats.

El premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya té com teló de fons les cascades d’Islàndia. L’editor i protagonista Aleix Salvat ha recollit el guardó per Jötunn, un curtmetratge sobre caiac extrem dirigit per Mikel Sarasola (País Basc) que ha estat doblement premiat. El jurat l’ha reconegut “pel valor esportiu d’una disciplina minoritària emmarcada en un entorn molt especial que mostra descensos inèdits”. També s’ha endut el premi la millor pel·lícula de la secció +Xtrem d’esports de muntanya Cervesa del Montseny per votació del públic.

Yukon, un rêve blanc ha guanyat el premi Quadpack Foundation i Flor de Neu de Plata al millor film de cultura de muntanya. Mathieu Le Lay (França) ha dirigit aquest llargmetratge que té com a protagonista la cabra de muntanya. El fotògraf de fauna salvatge Jérémie Villet persegueix en solitari aquesta espècie emblemàtica pels deserts blancs del Yukon, al Canadà.

El jurat també ha reconegut amb el premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió el film Not alone, dirigit per la canadenca Heather Mosher. La guia alpina Sarah Hueniken protagonitza aquest muntatge després de perdre la seva millor amiga en una allau durant un ascens en una paret de gel.

Dinamarca és un dels països menys comuns entre els participants al Festival. Després d’anys sense presència, enguany es va inscriure un film d’aquest territori: Into the ice ha estat guardonat amb el premi FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia. Lars Henrik Ostnefeld és el director d’aquest llargmetratge que explica les dècades d’investigació per esbrinar a quina velocitat s’està fonent la capa de gel de Groenlàndia.

El Premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa dels espais naturals és per a la producció italiana Across Emptiness, de Luca Albrisi.

 

MENCIONS ESPECIALS

En aquesta edició, el jurat també ha reconegut amb mencions especials tres pel·lícules més:

  • Expansió. De Montserrat als Alps, de Miquel Pérez. El jurat ha destacat el “gran valor documental” d’aquest muntatge que narra la trajectòria històrica d’alguns dels pares de l’escalada a
  • Dhaulagiri is my Everest, de Pavol “Per ser un acte de reparació històrica, presentat sense pretensions”.
  • Home sweet home, d’Anthony Per haver centrat l’aventura al costat de casa: aquest realitzador francès ha viatjat en bicicleta i parapent durant tres setmanes sense aventurar-se mai a més de 60 quilòmetres del seu domicili.

 

L’acte de clausura del 40è aniversari ha estat presidit per la consellera d’Acció Exterior i de la Unió Europea de la Generalitat, Meritxell Serret. També han assistit a la gala l’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño; la delegada de la Generalitat a la Catalunya Central, Montserrat Barniol; el director del Festival, Joan Salarich; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el director de la Zona Osona i Vallès Oriental de BBVA, Víctor Blasco.

 

SESSIONS NON-STOP

La pel·lícula guanyadora del Gran Premi Vila de Torelló – Flor de Neu d’Or de la 40a edició, House of the Gods, es projectarà en les diverses sessions non-stop del Festival programades al llarg del cap de setmana al teatre Cirivanum i al cinema El Casal. En el mateix passi també se’n projectaran dues més: La liste: everything or nothing (premi BBVA i Flor de Neu de Plata a millor pel·lícula de muntanya) i Jötuun (premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya i premi Cervesa del Montseny per votació popular).

 

PALMARÈS_ 40è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

 

GRAN PREMI “VILA DE TORELLÓ” i Flor de Neu d’Or:

HOUSE OF THE GODS de Matt Pycroft. Regne Unit.

 

PREMI BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de MUNTANYA:

LA LISTE: EVERYTHING OR NOTHING d’Eric Crosland. Canadà.

 

PREMI GRANDVALIRA i Flor de Neu de Plata al millor film d’ESPORTS DE MUNTANYA:

JÖTUNN de Mikel Sarasola. Espanya.

 

PREMI QUADPACK FOUNDATION al millor film de CULTURA DE MUNTANYA i Flor de Neu de Plata:

YUKON, UN RÊVE BLANC de Mathieu Le Lay. França.

 

PREMI F.E.E.C. (Federació d´Entitats Excursionistes de Catalunya), i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia a:

INTO THE ICE de Lars Henrik Ostenfeld. Dinamarca.

 

PREMI BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió a:

NOT ALONE de Heather Mosher. Canadà.

 

PREMI CERVESA DEL MONTSENY i Flor de Neu de Plata al millor film +Xtrem, per votació popular a:

JÖTUNN de Mikel Sarasola. Espanya.

 

PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals a:

ACROSS EMPTINESS de Luca Albrisi. Itàlia.

 

MENCIONS ESPECIALS DEL JURAT

 

EXPANSIÓ. DE MONTSERRAT ALS ALPS de Miquel Pérez. Catalunya.

DHAULAGIRI IS MY EVEREST de Pavol Barabas. Eslovàquia.

HOME SWEET HOME d’Anthony Komarnicki. França.