S’obre la convocatòria de la 42a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar

  • A la pesca del microplàstic i altres contes per cuidar el planeta és el títol de la 42a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar. Sis contes, escrits per Júlia Prunés, que un any més s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides ens proposa assolir per transformar el món i preservar el planeta.
  • El Concurs, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, s’adreça a totes les escoles de primària i d’educació especial de Catalunya. 

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA, convoca la 42a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar, amb l’objectiu de servir d’estímul per a desenvolupar les habilitats i capacitats dels alumnes de primària i d’educació especial en l’àmbit del dibuix i la il·lustració, així com per fomentar la lectura en català mentre es treballa l’educació emocional i el respecte al medi ambient.

Amb aquesta iniciativa, els mestres poden treballar els contes al centre docent des de vessants tan diverses com la plàstica, la llengua catalana i els valors socials i cívics.

A més, al blog www.contesperaprendreaser.blogspot.com es poden trobar materials i recursos proposats per l’autora per treballar-los a l’aula.

 

A la pesca del microplàstic i altres contes per cuidar el planeta

L’edició d’enguany consta de sis contes escrits per Júlia Prunés, especialitzada en educació emocional, i tornen a parlar d’històries relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides es proposa assolir per tal de transformar el món mentre arriba l’any 2030, i que ens volen conscienciar de la importància de cuidar el planeta.

 

La roba que no passa de moda

A la botiga de roba de segona mà Reviu-viu hi arriba una camisa hawaiana molt especial. Cadascun dels seus botons amaga una història diferent.

Un conte per treballar l’ODS 12: Producció i consum responsables (i també, l’ODS 10: Reducció de les desigualtats).

 

A la pesca del microplàstic

Navegant amb el Nāmaka II, la Margaret i tota la seva tripulació arriben fins a la sopa de plàstic del Pacífic per llençar-hi les seves Bum-Boies per pescar el microplàstic que contamina l’oceà i portar-lo a reciclar.

Un conte per treballar l’ODS 14: Vida submarina (i també, l’ODS 12: Producció i consum responsables).

 

La revolució d’un pam 

Un bon dia, els animals de més o menys un pam decideixen que ja en tenen prou, de cotxes, motos, furgonetes i altres vehicles i organitzen una petita revolució.

Un conte per treballar l’ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles (i també, l’ODS 13: Acció pel clima).

 

Aturem l’efecte d’hivernacle!

Després d’ajudar l’àvia a l’hort de l’hivernacle, en Quim entén millor com funciona el canvi climàtic. Ell i tota la colla decideixen fer-hi alguna cosa per aturar-lo fent allò que més els agrada, anar en bicicleta.

Un conte per treballar l’ODS 13: Acció pel clima (i també, l’ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles).

 

Invents per a un món millor

A les nenes i els nens de Vila-rubí de Mar els preocupa el canvi climàtic i l’augment del nivell de l’aigua del mar. Per això organitzen un concurs d’invents per fer del planeta un lloc on viure millor.

Un  conte  per  treballar  l’ODS  13:  Acció  pel  clima  (i  també,  l’ODS  17:  Aliances  per assolir els objectius).

 

Una sopa de pedres especial

El GPS de la Xesca s’espatlla i la fa aturar en una ciutat, on una colla de nois i noies l’animen a preparar la seva sopa preferida amb alguns còdols del riu i tot d’hortalisses marcides i menjar a punt de caducar.

Un conte per treballar l’ODS 12: Producció i consum responsables (i també, l’ODS 2: Fam zero).

 

Com participar-hi

El concurs està obert a totes les escoles d’educació primària, així com a totes les escoles d’educació especial de Catalunya.

Consta de tres categories:

  • Primera categoria: cursos de 1r, 2n i 3r de primària
  • Segona categoria: cursos de 4t, 5è i 6è de primària
  • Escoles d’educació especial (CEE i EEE)

 

Les escoles poden presentar un dibuix per conte i categoria, fins a un total de 12 dibuixos (6 dibuixos de cada categoria, 1 dibuix de cada conte), que han de ser seleccionats prèviament a l’escola.

 

Les bases del concurs, document de participació i dibuix, i els contes es poden descarregar a la web https://www.fcaixescatalanes.cat/premi/concurs-dibuix- escolar/.

 

El jurat

El jurat d’aquesta edició està format per representants de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, de l’Escola d’Art d’Olot, de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, d’Editorial Mediterrània, un il·lustrador professional i un representant de BBVA.

 

Els premis

S’atorguen un total de 36 premis (un primer, un segon i un tercer per cada conte i categoria) per a les escoles d’educació primària, i tants premis com escoles participin en la categoria d’escoles d’educació especial.

Els nens i nenes guardonats seran convocats amb la seva família i mestres a un acte presencial a finals d’abril, on se’ls farà entrega d’un regal, d’un diploma i del llibre editat amb els contes i els dibuixos premiats.

 

Entitats col·laboradores del Concurs

El Concurs BBVA de Dibuix Escolar, organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, és possible gràcies al suport de BBVA. Hi col·laboren LaFACT Cultural i Fundació Fluidra.

Editorial Mediterrània publica el llibre amb els dibuixos guardonats.

 

Dades

Termini lliurament de dibuixos: fins el 17 de febrer de 2023

Lloc lliurament dibuixos: Seu de la Fundació Antigues Caixes Catalanes

  1. Sant Quirze, 4 Sabadell

 

Acte de lliurament de premis:

Dissabte, 14 de maig de 2023, a les 12 h a la Factoria Cultural de Terrassa

 

Més informació a:

www.fcaixescatalanes.cat          concursdibuix@gmail.com

 

Convoca i organitza: Fundació Antigues Caixes Catalanes 

Amb el suport de: BBVA

 Col·laboren: Factoria Social de Terrassa, Fundació Fluidra, i Editorial Mediterrània.