El Patronat de la Catequística de Figueres, Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català

 

  • Els Premis Antoni Carné també han reconegut la Cercavila de l’Imaginari de Vilanova i la Geltrú, el Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló, la revista SOM i el divulgador de la cultura popular Jan Grau i Martí
  • L’acte de lliurament es va celebrar dissabte 12 de novembre (18.00h) al Teatre Kursaal de Manresa

 

En el parlament inaugural, Rosa Maria Provencio va destacar que “la cultura popular és l’instrument que ens hem inventat per enriquir-nos culturalment i fer comunitat. En el nostre àmbit, el com és tant o més important que el què”. La presidenta de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) va reclamar “una millor fiscalitat per les entitats, més disponibilitat dels equipaments municipals, més facilitats per organitzar activitats de carrer i una significativa reducció dels tràmits administratius”.  
 
La periodista Elisabet Carnicé va conduir l’acte de lliurament, que va comptar amb les actuacions de l’Esbart Manresà -que va oferir un fragment de l’espectacle Raepte- i un Ball de Nans a càrrecs dels Geganters de Manresa.
 
 
Guanyadors i finalistes dels V Premis de l’Associacionisme Cultural
 
El Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural s’ha concedit al Patronat La Catequística de Figueres per la “dinamització cultural del seu entorn, i la voluntat de fer arribar la cultura a la població més vulnerable”, a través d’un àmplia oferta artística i oferint les seves instal·lacions com a hotel d’entitats. La Unió de les Anelles de la Flama de Valls i l’Associació Banda-Cobla Col·legi de Santa Maria de Blanes han estat seleccionades com a finalistes.
 
L’Associació Cercavila de l’Imaginaride Vilanova i la Geltrú, ha estat mereixedora del Premi Previsora General al Projecte de l’Associacionisme Cultural Català, per l’excel·lència en “la incorporació de la canalla, de manera original i participativa, en una de les festes majors més emblemàtiques de Catalunya”.
 
L’Associació Masia Castelló ha obtingut el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català, per l’organització del Pessebre dels Estels. Impulsat el 1998, aquest pessebre vivent ha permès retornar la vida a Castelló, un llogaret prop de Vandellòs abandonat des dels anys cinquanta.
 
El Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació ha estat per a la revista Someditada pel Grup d’Informadors de Sardanistes de Catalunya i publicada ininterrompudament des de l’abril de 1980. 43 anys de constància difonent la cultura popular i específicament les novetats del món sardanista.
 
Finalment, s’ha concedit el Premi ENS a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català a Jan Grau i Martí (Terrassa, 1956) pel compromís demostrat durant dècades en la divulgació dels col·lectius de cultural i la investigació històrica sobre la imatgeria festiva i els focs de Sant Joan.

Pots veure un resum de l’acte en aquest enllac.

 

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol agrair la implicació activa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA en l’organització dels Premis Antoni Carné i en el foment de la cultura popular catalana.

Així mateix, també desitja mostrar el seu agraïment a totes institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa.

Finalment, l’ENS desitja agrair la participació de totes les entitats i particulars en els Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català.