Es lliuren a Lleida els guardons de la 6a edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual

 • Els millors joves talents musicals de Catalunya han mostrat el seu talent al Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida el 2 i 3 d’abril
 • Han participat 112 alumnes prèviament seleccionats per 22 Conservatoris Professionals, Centres Autoritzats de Grau Professional i Centres Integrats de tot Catalunya
 • El Premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i compta amb la coorganització de l’Associació de Conservatoris de Catalunya.

 

Els millors 112 estudiants de música d’arreu de Catalunya han participat a la sisena edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual que s’ha celebrat al Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida i a l’Auditori Enric Granados.

El Premi BBVA de Música al Talent Individual, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA i la coorganització de l’Associació de Conservatoris de Catalunya, té per objectiu potenciar la formació musical dels joves músics estudiants per a facilitar que puguin dedicar-se professionalment a la música. Enguany el Premi ha comptat amb la col·laboració del Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida.

Aquest Premi és un dels 8 Premis culturals que la FACC porta a terme, amb el suport de BBVA, en temàtiques tan diverses com la literatura, el dibuix i la pintura, la música, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals o joves estudiants, i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

 S’han concedit 3 premis al Talent Individual i 3 mencions especials

Els PREMIS BBVA DE MÚSICA AL TALENT INDIVIDUAL, en funció de cada categoria, han estat:

 1. Categoria Aleví: Guillem Gironès López. Violoncel. Conservatori de Música I.Albéniz Diputació Girona, que rebrà 500 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures.“Per l’excel·lència en el virtuosisme i la seva naturalitat expressiva.”
 2. Categoria Júnior: Àlex Arroyo Luis. Piano. Conservatori Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú, que rebrà 1.000 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures. “Per la convicció en afrontar un repertori de gran complexitat.”
 3. Categoria Jove: Miquel Parapar Restovic. Percussió. Conservatori Municipal de Música de Barcelona, que rebrà 1.500 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures. “Per la seva habilitat en mostrar la transparència de textures complexes.”

 

Així mateix, atenent a l’elevat nivell de les seves interpretacions, es va decidir atorgar “Mencions” especials als següents participants:

 1. Categoria Aleví: Daniel Bertomeu Garrido. Piano. El Musical de Bellaterra, que rebrà 200 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures.
 2. Categoria Júnior: Oriol Martínez Floro. Saxòfon. Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació Girona, que rebrà 300 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures.
 3. Categoria Jove: Andrea Fages Saiz. Viola. IEA Oriol Martorell, que rebrà 400 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures.

Segons Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, “la FACC impulsa premis per a professionals amb l’objectiu d’ajudar-los en la seva projecció i difusió. En aquest cas, que ens adrecem a joves estudiants amb un talent que cada any ens sorprèn, és motivar-los perquè continuïn estudiant i acabin tocant en grups o orquestres professionals. Entitats com les nostres podem ajudar perquè així sigui i que no quedin en l’oblit, doncs un país amb talents, és un país més ric”. 

Per la seva banda, Andrés Cabello, director de zona de BBVA, ha explicat: “El nostre compromís amb la cultura sorgeix del convenciment que la cultura és un element estructural i vertebrador, imprescindible per al progrés i el creixement de qualsevol societat. I l’educació i la formació són la llavor per fer això possible.”

 

S’han concedit 6 premis ACCat

El jurat ha decidit concedir 6 Premis ACCat a la millor interpretació d’una obra de compositor català, consistent en 6 lots de partitures valorats en 100 euros.

Categoria Aleví:

Óscar Toribio Abalde. Guitarra. Conservatori Municipal de Música de Badalona. Danza Española Nº5. Enric Granados

Guillem Gironès López. Violoncel. Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona. Preludi de la suite en re menor d’Enric Casals

 

Categoria Júnior:

Paula González Alarcón. Flauta travessera. Conservatori Professional de Música de Badalona. Sonetí de la rosada d’Eduard Toldrà

Miranda Beatriz Rodríguez Guerra. Violí. IEA Oriol Martorell

Sonatina per a violí de Jordi Cervelló

 

Categoria Jove:

Sàgar Vilanova Albert. Clarinet. Conservatori Professional de Música de Badalona

Self Paràfrasis de Xavier Montsalvatge

Claudia López Muñoz. Violí. IEA Oriol Martorell .

Sonatina per a violí de Jordi Cervelló

 

Han participat 112 estudiants de 22 centres

112 estudiants de 22 centres de grau professional de música han participat en la cinquena edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual. Per categories d’edat s’han presentat:

 1. 45 participants Categoria Aleví (fins a 14 anys, 16 anys per l’especialitat de cant)
 2. 26 participants Categoria Júnior (entre 15 i 16 anys, 18 anys per l’especialitat de cant)
 3. 41 participants Categoria Jove (entre 17 i 19 anys, 21 anys per l’especialitat de cant).

Dels 112 participants, el 74% prové de la província de Barcelona, el 15% de Lleida, el 8% de Tarragona i el 3% restant de Girona.

Gairebé totes les especialitats d’instruments han estat representades en el Premi (piano, instruments de corda, de vent, guitarra, cant, percussió, acordió, arpa..).

Els participants han tingut les proves eliminatòries el dissabte 2 d’abril al Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida i a darrera hora de la tarda s’han conegut els 18 finalistes, que han passat a la prova final que s’ha desenvolupat a l’Auditori Municipal Enric Granados el diumenge 3  d’abril al matí.

 

Sobre l’acte de lliurament de premis

El veredicte del jurat s’ha fet públic el diumenge 3 d’abril, a les 17.30 h, en un acte de lliurament de premis que ha tingut lloc al mateix Auditori Municipal Enric Granados.

L’acte ha estat presentat pel polifacètic Ferran Aixalà, actor, pallasso, guionista, músic i actor, lleidatà de naixement, i ha comptat amb l’actuació de David Arnau Macià, trompista guanyador en la categoria júnior de la primera edició del Premi a Manresa (2016) i antic alumne del Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida.

A l’acte hi ha assistit l’Il·lustíssim Sr. Miquel Pueyo, alcalde de Lleida, així com Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Andrés Cabello, director de zona BBVA de Lleida i Joan Morera, president de l’Associació de Conservatoris de Catalunya, a més de representants del conservatori, membres del jurat, professors, alumnes i familiars.

 

Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

La majoria d’accions culturals, educatives i mediambiental que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col•laboració amb BBVA.

Entre els seus objectius està el de realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa, compartida i responsable que impliqui persones i institucions.

Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la literatura, la música, la pintura i el dibuix, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme. BBVA comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col•laboració amb la  FACC per a fer-los possible.

 

Sobre l’Associació de Conservatoris de Catalunya

L’Associació de Conservatoris de Catalunya (ACCat) agrupa els Conservatoris i Centres Professionals de Música de Catalunya. Són els únics centres educatius  que  preparen els estudiants de música mitjançant uns estudis reglats per a l’accés als ensenyaments superiors, i també els únics centres de Catalunya que poden atorgar el Títol Professional de Música.

Aquests centres, que compten amb grans professionals del món musical i pedagògic, imparteixen una formació de qualitat. El resultat d’aquestes fàbriques de talent es pot visualitzar als pòdiums de concursos nacionals i internacionals, a les plantilles d’orquestres d’arreu i a la projecció internacional de grans músics catalans, tots ells forjats als centres de grau professional que integren l’Associació de Conservatoris de Catalunya.

 

Amb el suport de BBVA, la coorganització de l’Associació de Conservatoris de Catalunya, i la col.laboració de l’Ajuntament de Lleida, Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida i l’Auditori Enric Granados de Lleida.