Es lliuren a Barcelona els guardons de la 8a edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual

• La 8a edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual s’ha realitzat al Conservatori Municipal de Música de Barcelona el cap de setmana del 20 i 21 d’abril

• Han participat 114 alumnes que han estat prèviament seleccionats per 23 Conservatoris Professionals, Centres Autoritzats de Grau Professional i Centres Integrats de tot Catalunya

• El Premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i coorganitzat amb l’Associació de Conservatoris de Catalunya

 

Els millors 114 joves talents musicals de Catalunya han participat a la 8a edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual, que s’ha celebrat el passat cap de setmana al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

 

El Premi BBVA de Música al Talent Individual, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA i coorganitzat amb l’Associació de Conservatoris de Catalunya, té per objectiu potenciar la formació musical dels joves músics estudiants de 12 a 19 anys (21 en cas de cant), per a facilitar que puguin dedicar-se professionalment a la música.

 

Aquest Premi és un dels 8 Premis culturals que la FACC porta a terme en temàtiques tan diverses com la literatura, el dibuix i la pintura, la música, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

S’han concedit 3 premis al Talent Individual i 3 mencions especials

Els PREMIS BBVA DE MÚSICA AL TALENT INDIVIDUAL, en funció de cada categoria, han estat:

 

  1. Categoria Aleví: Robert Arce Yang. Violí. Conservatori Municipal de Vila-seca, que rebrà 500 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures. “Per la seva maduresa escènica més enllà d’una qualitat musical altíssima”.
  2. Categoria Júnior: Joaquim Carandell Mora. Violí. Escola i Conservatori de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú, que rebrà 1000 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures. “Per la gran bellesa del seu so i la promesa d’un potencial extraordinari”.
  3. Categoria Jove: Pol López Ruiz. Piano. Conservatori Municipal de Música de Barcelona, que rebrà 1500 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures. “Per unes condicions pianístiques excepcionals i la solidesa del discurs musical”.

 

Així mateix, atenent a l’elevat nivell de les seves interpretacions, es va decidir atorgar “Mencions” especials als següents participants:

 

  1. Categoria Aleví: Yu Na Íñigo. Conservatori de Vic, que rebrà 200 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures.
  2. Categoria Júnior: Gabriel Maldonado Decinti. Flauta de bec. Conservatori Municipal de Sabadell, que rebrà 300 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures.
  3. Categoria Jove: Laia Farrés Colomer. Violoncel. IEA Oriol Martorell, que rebrà 400 euros a destinar en formació musical o en la compra d’instruments, partitures.

 

Segons Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, “la FACC impulsa premis per a professionals amb l’objectiu d’ajudar-los en la seva projecció i difusió. En aquest cas ens adrecem a joves estudiants amb un talent que cada any ens sorprèn, però que sabem que han d’anar treballant amb esforç i dedicació, perquè algun dia acabin dedicant-se professionalment a la música al nostre país. I un país amb talent cultural és un país més ric”. 

 

Per la seva banda, Alfons Lerena, director de Centre de Banca Clients de BBVA a Barcelona, ha explicat: “El talent necessita estímuls per mantenir la motivació, el sacrifici i el treball que hi ha al darrera, i Premis com aquest són una oportunitat per visualitzar-lo i fer-lo créixer.”

 

Així mateix Lito Iglesias, president de l’Associació de Conservatoris de Catalunya (ACCat) i director del Conservatori Municipal de Música de Barcelona ha remarcat que “l’organització d’un Premi d’aquestes característiques suposa un gran esforç pel centre que l’acull però també per tots els professors de l’ACCat de la resta de centres, que preparen i recolzen els estudiants. Aquest Premi és totalment necessari per motivar els nostres alumnes”.

 

Manel Valdivieso, president del jurat, va incidir en què “cada any el nivell dels participants és excepcional i fa molt difícil la tasca del jurat. Tots els finalistes són guanyadors pel fet d’haver arribat a la final”.

 

S’han concedit 5 premis ACCat

El jurat ha decidit també concedir 5 Premis ACCat a la millor interpretació d’una obra de compositor català, consistent en un lot de partitures valorat en 100 euros.

 

CATEGORIA ALEVÍ

Irene Zuriaga Zanón. Flauta travessera. Centre Professional Conservatori Liceu.

Sonatina de Manel Oltra

 

Aniol Cirera Busqué. Violoncel. Conservatori Municipal de Manresa

Requiebros de Gaspar Cassadó

 

CATEGORIA JÚNIOR

Joaquim Carandell Mora. Violí. Escola i Conservatori Mestre Montserrat Vilanova

Dansa ibèrica N.2 de Joan Manén

 

CATEGORIA JOVE

Teresa Casuso Guinart. Cant. Conservatori Municipal de Sabadell

Cançó del Port de Joaquim Serra

 

Laia Farrés Colomer. Violoncel. IEA Oriol Martorell.

Preludi de la Suite per a violoncel de Gaspar Cassadó

 

Han participat 114 estudiants de 23 centres

114 estudiants de música de 23 centres de grau professional de música de tot Catalunya han participat en la vuitena edició del Premi. Per categories d’edat s’han presentat:

 

  1. 41 participants Categoria Aleví (fins a 14 anys, 16 anys per l’especialitat de cant)
  2. 39 participants Categoria Júnior (entre 15 i 16 anys, 18 anys per l’especialitat de cant)
  3. 34 participants Categoria Jove (entre 17 i 19 anys, 21 anys per l’especialitat de cant).

 

Dels 114 participants, el 71 % prové de la província de Barcelona, el 20 % de Tarragona, el 8 % de Girona i l’1 % restant de Lleida.

 

Els participants han tingut les proves eliminatòries el dissabte 20 d’abril al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i a darrera hora de la tarda s’han conegut els 18 finalistes, que han passat a la prova final que s’ha desenvolupat a l’Auditori Eduard Toldrà el diumenge 21  d’abril al matí.

 

Sobre l’acte de lliurament de premis

El veredicte del jurat s’ha fet públic el diumenge 21 d’abril, a les 17.30 h, en un acte de lliurament de premis que ha tingut lloc a l’Auditori Eduard Toldrà del mateix Conservatori.

 

L’acte ha estat presentat per la Mònica Pagès, periodista cultural, i ha comptat amb l’actuació de Perot Rigau, trombonista guanyador en la categoria Jove de la darrera edició del Premi.

 

A l’acte hi ha assistit en Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Alfons Lerena, director de Centre de Banca Clients de BBVA a Barcelona, Lito Iglesias, president de l’Associació de Conservatoris de Catalunya i director del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, Lluís Rabell, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, a més de representants del conservatori, membres del jurat, professors, alumnes i familiars.

 

Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

La majoria d’accions culturals, socials i educatives que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col•laboració amb BBVA.

 

Entre els seus objectius està el de realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa i responsable que impliqui persones i institucions.

 

Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la literatura, la música, les arts visuals i el dibuix, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme. BBVA comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col•laboració amb la FACC per a fer-los possible.

 

Sobre l’Associació de Conservatoris de Catalunya

L’Associació de Conservatoris de Catalunya (ACCat) agrupa els Conservatoris i Centres Professionals de Música de Catalunya. Són els únics centres educatius  que  preparen els estudiants de música mitjançant uns estudis reglats per a l’accés als ensenyaments superiors, i també els únics centres de Catalunya que poden atorgar el Títol Professional de Música.

 

Aquests centres, que compten amb grans professionals del món musical i pedagògic, imparteixen una formació de qualitat. El resultat d’aquestes fàbriques de talent es pot visualitzar als pòdiums de concursos nacionals i internacionals, a les plantilles d’orquestres d’arreu i a la projecció internacional de grans músics catalans, tots ells forjats als centres de grau professional que integren l’Associació de Conservatoris de Catalunya.

 

 

Convoca i organitza:                                      Amb el suport de:

                         

Coorganitza:                                                      Col·labora: