Oberta la convocatòria del 15è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

  • Les formacions de cambra es poden inscriure fins al 19 de setembre. Les audicions se celebraran a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa i a l’Auditori Municipal de Terrassa, del 8 al 10 de novembre

 

  • El premi consisteix en una gira valorada en 20.000 euros per a 5 concerts que es realitzaran a espais referents de Catalunya durant l’any 2025

 

  • El Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i en l’organització compta amb la col·laboració de Joventuts Musicals de Catalunya (Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa)

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA, convoca el 15è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que té com a objectiu ajudar els joves músics en la seva projecció professional.

 

S’adreça a joves músics estudiants catalans o residents a Catalunya de grau superior i professionals del sector i compta en l’organització amb la col·laboració de Joventuts Musicals de Catalunya i dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa.

 

Aquest Premi és un dels premis culturals que la FACC porta a terme en temàtiques tan diverses com la literatura, el dibuix, les arts visuals, la música, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

                           

Sobre el Premi: inscripció i participació

El Premi, que se celebra de forma biennal, va ser instituït l’any 1992 per l’Obra Social de Caixa Terrassa amb la col·laboració d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, vol retre un homenatge a la soprano lírica terrassenca Montserrat Alavedra i Comas.

Al Premi es poden presentar formacions de cambra d’un mínim de tres músics, instrumentals o vocals; el nombre màxim és de nou músics i s’admetrà la presència de director/a si la formació ho considera necessari. L’edat mitjana dels components del grup no podrà superar els 35 anys.

La inscripció s’ha de realitzar a través del formulari que es troba a la pàgina web  www.fcaixescatalanes.cat i el termini finalitza el 19 de setembre de 2024.

 

Les audicions

Les audicions es realitzaran a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa i a l’Auditori Municipal de Terrassa del 8 al 10 de novembre de 2024.

Hi haurà una primera prova eliminatòria, una semifinal i una final.

Cada formació haurà de portar preparat un mínim de quatre obres completes que hauran d’incloure tres obres del s.XX o XXI (almenys una d’elles haurà de ser del S.XXI) i una obra de lliure elecció. Una d’elles haurà de ser d’autor català.

 

Un jurat format per professionals del panorama musical català

El jurat d’aquesta 15a edició està format per personalitats de reconegut prestigi com el pianista i compositor Albert Guinovart, que actuarà com a president; el compositor Joan Magrané, la clarinetista, Laura Ruiz; la violista, Anna Puig i el violinista Enric Riera.

El veredicte del jurat es farà públic el mateix diumenge 10 de novembre de 2024 al vespre en un acte de lliurament de premis que tindrà lloc a l’Auditori Municipal de Terrassa.

 

Una gira de concerts valorada en 20.000 euros de premi per a la formació guanyadora

El primer premi consisteix en una gira de 5 concerts valorada en 20.000 euros (catxet), que se celebraran majoritàriament durant l’any 2025 al Palau de la Música (Petit Palau), al Festival de Torroella de Montgrí, Auditori Pau Casals o bé “Cicle Música als Jardins” d’El Vendrell, Auditori Enric Granados de Lleida i Auditori Conservatori del Liceu.

Un dels concerts del Premi estarà coorganitzat amb l’Associació Joan Manén, entitat que es dedica a la recuperació i difusió del patrimoni musical català, que oferirà a la formació guanyadora un repertori inèdit i/o sovint no programat, íntegrament de compositors catalans i adaptat a les seves característiques.

 

El segon premi obtindrà una gira de 4 concerts dins la “Xarxa de Músiques” de Joventuts Musicals de Catalunya, retribuïts d’acord als seus honoraris vigents.

 

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) oferirà, tant al primer com al segon premi, la participació a la jornada “Music Futures” i un mentoring personalitzat amb el ponent de l’edició de l’any 2025.

 

El jurat també concedirà una menció especial a la millor interpretació d’una obra d’autor català.

 

Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

La majoria d’accions culturals, socials i educatives que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col•laboració amb BBVA.

 

Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda, a través de la convocatòria de Premis, a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la literatura, la música, les arts visuals i el dibuix, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme. BBVA comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col•laboració amb la  FACC per a fer-los possible.

 

Sobre la soprano Montserrat Alavedra

Va néixer a Terrassa l’any 1945. Soprano lírica formada musicalment a Barcelona, Madrid i Salzburg amb mestres com Genoveva Puig, Jordi Albareda, Lola Rodríguez Aragón, Marimí del Pozo, Liselotte Egger, Viorica Ursuleac i Paul Schilhawsky.

 

Començà la seva carrera internacional als vint-i-tres anys cantant Oratoris de Bach i Haendel al costat d’artistes ja consagrats. Ben aviat fou reconeguda com una excel·lent intèrpret de Lieder i per l’originalitat de repertori dels seus recitals. Va editar deu discos i nombrosos enregistraments per a la televisió i la ràdio.

 

Va realitzar gires per Canadà i Estats Units i va debutar a Nova York i a Viena amb èxit de públic i crítica musical, i va fer els primers enregistraments discogràfics per la BBC. També va participar en nombrosos festivals tant a Anglaterra com a Barcelona.

 

El seu repertori era extensíssim en el camp de la Música de Cambra, Simfònica i Òpera. Li foren encomanades importants estrenes a Europa i als Estats Units. Era professora de cant a la Universitat de Washington.

 

Montserrat Alavedra morí a Barcelona el dia 4 d’abril de 1991 a l’edat de 45 anys.

 

Les dades

 

15è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

 

Data límit d’inscripció: fins el 19 de setembre de 2024

 

Audicions: del 8 al 10 de novembre de 2024 a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa i a l’Auditori Municipal de Terrassa

 

Acte de lliurament de premis: diumenge 10 de novembre al vespre a l’Auditori Municipal de Terrassa

 

Més informació: www.fcaixescatalanes.cat.

 

Contactepremialavedra@gmail.com

 

Convoca i organitza:                                                                    Amb el suport de:

                                                             

 

Col·laboren: