Entrevistem a Dai Mar López, guanyadora del 5è Premi BBVA de Música al Talent Individual en la categoria jove

Dai Mar López, és violinista, estudiant a l’IEA Oriol Martorell i ha estat la guanyadora del 5è Premi BBVA de Música al Talent Individual 2021 en la categoria jove.

1. Quan vas començar a tocar el violí i per què vas decidir aprendre tocar aquest instrument?

Vaig començar a tocar el violí a l’edat de cinc anys com un joc perquè els meus pares opinaven que la música era bona per als nens. Al voltant dels deu anys vaig descobrir el so de les dobles cordes i encara sense entendre res d’harmonia vaig quedar meravellada d’aquest so. Crec que en aquell moment vaig decidir que el violí seria el meu company per sempre.

 

2. Estàs acabant els teus estudis a l’IEA Oriol Martorell, quina intenció tens per continuar amb la teva trajectòria musical? On voldries continuar els teus estudis superiors?

M’agradaria molt intentar ser concertista, però també m’agrada molt la música de cambra i l’orquestra, de fet sóc membre de la JONC des de fa dos anys i gaudeixo moltíssim de la música amb els meus companys. Encara és complicat saber quin serà el meu camí, sé que serà força difícil, però també apassionant.

Ara toca preparar l’accés als conservatoris superiors. En aquest moment el meu desig és entrar al Liceu Superior. De fet, com altres companys, el que fa decidir-se és qui serà el meu professor o professora.

 

3. Què vas pensar quan vas rebre la notícia que havies estat seleccionada pel teu centre per presentar-te al Premi BBVA de Música al Talent Individual?

Una alegria molt gran, ja que el nivell de l’Oriol Martorell és molt alt. També responsabilitat perquè representava al meu conservatori, i preocupació pensant si tindria temps de preparar-me bé. Segon de Batxillerat és molt exigent i el temps sembla que mai és suficient. Ja tenia experiència perquè aquesta és la tercera vegada que hi participo en aquest premi, i en el 2019 vaig aconseguir un segon premi en categoria Junior. La il·lusió acaba fent que trobis el temps.

 

4. Què ha suposat per a tu guanyar un dels premis al Talent Individual d’entre 148 participants?

En primer lloc sorpresa perquè tots els instrumentistes de la final tenien un nivell d’excel·lència, i sincerament, podria haver guanyat qualsevol d’ells. Després, una alegria molt gran, va ser com a confirmar que havia treballat bé. També dir a tots que, si han estat seleccionats pels seus conservatoris, és perquè tenen talent. Participar ja ha estat un gran premi. He tingut la sort de gaudir d’un gran professor que m’ha ensenyat tot el que sé, l’Heriberto Fonseca. Aquest premi és gràcies a ell, i també als meus pares, que no són pas músics, però que sempre m’hi han recolzat, en moments tant d’alegria com de desgana.

 

5. Quin missatge donaries als nens i nenes que volen estudiar música?

Aquesta és la pregunta més difícil perquè jo he passat per diferents situacions. Hi ha moments en què he estat molt esgotada i penses que no continuaràs. Altres en què la música ho és tot. El que tinc clar és que, si de veritat t’agrada l’instrument, practica, perquè cada vegada que sentis que alguna cosa et surt bé o  millores el teu nivell és un nou estímul per seguir i crec que això no s’acaba mai. Crec que gaudir és la clau per continuar.

Una altra cosa que m’ha ajudat molt és tocar en quartet i orquestra com la JONC tan la d’Aleví com la dels grans. Són moments on comparteixes música amb altres companys i que a més a més, almenys a mi, m’omplen d’energia.