Entrevista a Joan Carles Girbés, President de la Setmana del Llibre en Català

​Joan Carles Girbés (Carcaixent, 1974) va assumir al 2019 la presidència de La Setmana del Llibre en Català, el principal esdeveniment literari i editorial que se celebra anualment a Catalunya i que enguany celebra el 40è aniversari. Llicenciat en Ciències de la Informació i màster en Gestió d’Institucions i Empreses Culturals, ha fet la seva carrera professional en el món editorial i actualment és director editorial d’Ara Llibres.

 

“Crec en el poder de les accions individuals que, una al costat de l’altra, tenen projecció col·lectiva”

 

40 anys de La Setmana del Llibre en Català és una commemoració que cal celebrar! Un esdeveniment impulsat per lAssociació dEditors en Llengua Catalana que ha anat creixent i consolidant-se. Molt camí fet, però mai suficient per fomentar la lectura en llengua catalana i amb nous reptes per al món editorial…

El sector del llibre i de les revistes en català és dinàmic i viu, amb una producció de gran qualitat en gèneres i registres molt diversos. Un dels grans reptes que tenim és fer visible tota aquesta oferta de qualitat, contribuir-ne a la difusió i seduir nous lectors que eixamplen els límits i ens ajuden a créixer en ambició. La Setmana és un festival de primer ordre per posar en valor tota aquesta riquesa i connectar autors i editors amb el públic lector.

 

Els objectius de lAssociació són defensar, promoure i difondre ledició de llibres en llengua catalana, a més de donar suport a les necessitats dels professionals de ledició. La Setmana del Llibre en català és el punt de trobada de gremis també com el de llibreters, de distribuïdors i la xarxa de biblioteques.

Podem dir que tots aneu de la mà per perdurar i créixer i això passa per incrementar el nombre de lectors en català i lluitar per polítiques culturals que ho fomentin?

La Setmana és un exemple magnífic de col·laboració i cooperació entre totes les baules de la cadena del llibre. Demostra que, quan treballem junts, sumant i remant en la mateixa direcció, som imparables. L’èxit de La Setmana és precisament aquest: haver esdevingut el punt de trobada de tothom —creadors, institucions, empreses privades, mitjans de comunicació, públic…—, de tots aquells que volem una societat més lectora, més culta i més arrelada a l’entorn immediat. És la unió de tantes mans il·lusionades que dona força i projecció a aquest magnífic esdeveniment anual.

 

Volem anar a passejar per La Setmana i gaudir de les activitats que shi faran. Sent laniversari segur que heu preparat un bon reclam! Què en destacaries?

Es fa difícil destacar uns actes per sobre d’altres, però el que sí que podem prometre és que qualsevol dia i a qualsevol hora els visitants hi trobaran activitats que els agradaran. La programació de La Setmana, que proposa més de 300 activitats en 10 dies, està pensada per arribar a públics molt diversos, de totes les edats i amants de tots els gèneres. Hi haurà 4 escenaris funcionant de manera simultània i una oferta extensíssima de títols, de fons i novetats. Volem que la gent que ens visita vingui a passar tot un matí, una tarda o el dia sencer per gaudir de les sorpreses que els hi hem preparat.

 

Vas estudiar periodisme, i a més de collaborar en diversos mitjans de comunicació, de seguida et vas interessar pel món de ledició i la gestió del talent literari. Ets docent i autor duna col·lecció infantil i del llibre Llegir per a créixer. Guia pràctica per a fer fills lectors.

Sembla que la teva curiositat amb la passió per la lectura i lescriptura també es conjuga amb la preocupació  per educar els més menuts. Com podem ajudar per fer una societat més lectora i reflexiva en un món cada cop més canviant i efímer?

Crec en el poder de les accions individuals que, una al costat de l’altra, tenen projecció col·lectiva. Sovint repetim la frase “Llegir és important!”,  adreçada als infants en un intent (en ocasions, buit) de motivar-los. Però si  realment considerem que és important, ho ha de ser en primera instància i sobretot, per a nosaltres també. No podem pretendre que algú altre entengui que llegir és “important” si nosaltres no prediquem amb l’exemple, si no som lectors, si mai no ens veuen amb un llibre a les mans, si no demostrem que amb els llibres obtenim una font de plaer i de coneixements. Aprofitar esdeveniments com La Setmana per gaudir en família envoltats de llibres és una experiència més que recomanable, i tant de bo esdevingui una tradició que passi de generació en generació!