Tornen els clubs de lectura amb “Llegim amb Valors” a 11 biblioteques de Catalunya

  • El cicle arribarà a Amposta, Matadepera, Calafell, Maçanet de la Selva, Cerdanyola del Vallès, Tona, Vilassar de Mar, Roquetes, Almenar, Sant Joan de les Abadesses i Pont de Suert.
  • Rafael Vallbona i Núria Beitia donen el tret de sortida amb la primera conversa del cicle a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta, el pròxim 16 de març a les 19 h.

 

Amb la finalitat de continuar apropant i fer difusió de les obres i escriptors i escriptores guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan de les darreres edicions, fomentar la lectura en llengua catalana, i alhora la reflexió i el diàleg sobre els valors universals, la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA i la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, posen en marxa una nova edició del cicle Llegim amb Valors, com a continuïtat de l’Avui també és Sant Joan, que es va iniciar al 2014.

Autors premiats amb el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana dels darrers anys i psicòlogues expertes en emocions, es trobaran amb els clubs de lectura de diverses biblioteques públiques de Catalunya, repartides per tot el territori, per parlar de les emocions i dels valors que transmeten els personatges i les històries narrades a cada llibre.

Reconeguts autors com Jordi Coca, Andreu Martín, Ada Castells, Àlvar Caixal,  Melcior Comes, Najat El Hachmi, Carme Riera, Rafael Vallbona, Gemma Lienas, Albert Forns i Roser Caminals, i psicòlogues com Núria Beitia, Anna R. Ximenos i Pilar Arlándiz, participaran en les converses d’aquest cicle.

 

Primera conversa, Rafael Vallbona i Núria Beitia, a Amposta

La primera conversa del cicle serà el proper 16 de març, a les 19 h, a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta.

Rafael Vallbona, Premi BBVA Sant Joan 2017, amb l’obra “La casa de la frontera”, conversarà amb Núria Beitia – psicòloga i  magistra en Estudis de les Dones (Duoda-UB) – sobre “L’arrelament i els vincles familiars”, valors que posa en escena la novel·la. 

Tot i que l’activitat és oberta al públic, els lectors del club de lectura de la biblioteca disposaran prèviament d’un exemplar per tal de llegir-lo i que puguin participar-hi.

 

L’obra: La casa de la frontera i l’autor: Rafael Vallbona

 

                                   

La casa de la frontera és un establiment situat al barri de la duana de Puigcerdà, al bell mig de la ratlla amb França. Pertany a la família Grau des de finals del segle XIX, quan la van comprar per instal·lar-hi un hostal que amb el temps es va transformar en bar i botiga de queviures.

El dia de la jubilació, mentre apaga per darrera vegada les neveres i els llums de la botiga, la Carme repassa la vida de la seva família –des dels rebesavis fins els fills- i recorda sense nostàlgies la història d’aquesta casa fronterera. Un lloc de pas, on s’hi han encreuat molts destins –aventurers, fugitius o exiliats- i que enmig d’un paisatge imponent, ha estat testimoni d’alguns dels episodis més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país: des de la Setmana Tràgica fins a la Guerra Civil, la misèria de la postguerra, l’auge del turisme o la perforació del túnel del Cadí.

Ara que tanca la botiga la Carme sent com el seu món s’apaga. Perquè aquelles vides que al llarg de cinc generacions l’han poblat formen part de la seva. I perquè els murs d’aquesta casa contindran per sempre el relat de milers de vides anònimes que són un mirall de tota una comarca, marcada per la divisió política entre dos estats, i de tot un país.

Amb una reconstrucció històrica ben travada, movent-se entre el present i el passat, i jugant amb una doble perspectiva de realitat i ficció, Rafael Vallbona ha escrit una novel·la coral que manté la intriga i l’emoció per una terra i uns personatges -amb les seves esperances i il·lusions, els seus somnis o les seves pors- que han deixat la seva petja en la història del país.

Rafael Vallbona, nascut a Barcelona el 1960, és escriptor i periodista. Autor de més de seixanta llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts,  i altres han estat premiats  amb el Just Manel Casero de narrativa, l’Amat Piniella  i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Columna jove i el Ramon Muntaner de novel·la juvenil, la Piga de novel·la eròtica, el Cadaqués a Rosa Leveroni o els Jocs Florals de Barcelona de poesia, entre d’altres. La novel·la Tros (premi Ferran Canyameres 2016) ha estat portada al cinema, dirigida per Pau Calpe i protagonitzada per Pep Cruz i Roger Casamajor.

La seva darrera novel·la ha estat “Swing”, publicada al 2021.

Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió.

 

La psicòloga: Núria Beitia

                     

Núria Beitia Hernández, Barcelona (desembre de 1962). www.nuriabeitia.net

Psicòloga, Magistra en Estudis de les dones (Duoda-UB), Postgraduada en Mediació i Resolució de Conflictes (URamon Llull) i en La pràctica de la relació (Duoda-UB); mestressa de casa i mare d’una noia.

Imparteix tallers, cursos i conferències sobre sexualitat, salut menstrual, preparació a la maternitat i paternitat, criança, autoconeixement, espiritualitat, mitologia i feminisme.

Va ser curadora de l’exposició Paraula de Medusa, relectura del mite per a anar més enllà de la petrificació, on es combinava la recerca arqueològica, la pràctica de l’inconscient i la revisió del mite.

Ha publicat articles a DUODA, Revista d’Estudis Feministes; VIA DOGANA, Rivista di pratica política i Viure en Família, entre d’altres. És autora del conte infantil La Geganta de las Estrelles (editat per Pol·len l’any 2020 i il·lustrat per Teresa Montsech) i acompanya la creació de l’agenda MujerSinReglas, diario íntimo de tu MetAMORfosis hacia la madurez (2020, 2021).

 

Sobre el cicle: Llegim amb Valors

El cicle combina tres elements:

  • El Premi BBVA Sant Joan. Certamen literari que des de fa 42 anys s’adreça a escriptors i escriptores en llengua catalana de qualsevol nacionalitat o procedència.
  • La literatura. A través del relat, és generadora d’identitats i valors a partir de la identificació i associació que els lectors en fan amb la realitat.
  • Les biblioteques públiques catalanes. Que han esdevingut, especialment ens els darrers anys, espais de democratització cultural i accés universal al coneixement i a la lectura.

A partir d’aquests tres eixos, s’apropa el Premi BBVA Sant Joan als lectors d’arreu de Catalunya d’una manera original i innovadora: per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers 11 anys del premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guanyadores.  

 

Sobre el Premi BBVA Sant Joan

La Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, convoca anualment el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana.

El Premi, que enguany celebra la seva 42a edició, té com a finalitat el foment de l’escriptura i la lectura en català des de la seva creació, l’any 1981, per l’Obra Social de Caixa Sabadell.

El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 és l’encarregada de fer l’edició comercial de les obres guanyadores.