The Predictive Company i Cargobici guanyen la 2a edició del Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental

  • L’empresa The Predictive Company ha rebut el primer premi pel seu programa d’eficiència energètica a edificis
  • El segon premi ha estat atorgat a l’empresa Cargobici, que ofereixen solucions logístiques per afrontar l’última milla a les ciutats
  • En aquesta segona edició s’han presentat trenta-sis projectes, d’entre els quals quatre han estat seleccionats com a finalistes
  • El Premi està convocat i coorganitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

 

L’empresa The Predictive Company ha estat guardonada amb el 1r Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental,  que rebrà com a premi una dotació de 10.000 euros.

El jurat ha atorgat el primer premi a The Predictive Company per ser: “un projecte especialment innovador, amb capacitat d’autoaprenentatge i clars beneficis ambientals, tot quantificant la reducció de C02 i suposant un estalvi energètic i econòmic per als usuaris, replicable a tot tipus d’edificis comercials, i nascut de la investigació a la Universitat”.

En concret, The Predictive Company ha desenvolupat un programari d’eficiència energètica per a edificis, que connecta dades d’un edifici comercial amb altres variables per crear el seu bessó digital i fer una predicció precisa de la seva necessitat energètica, per al funcionament autònom i optimitzat de les màquines de climatització (calefacció, ventilació, aire condicionat). 

Per la seva banda, el 2n Premi ha recaigut en l’empresa Cargobici, que rebrà una dotació de 5.000 euros, per ser una empresa que ofereix solucions logístiques per afrontar l’última milla a les ciutats. Són distribuïdors exclusius i ofereixen servei tècnic oficial per Espanya i Portugal de les bicicletes de càrrega XYZ CÀRREC i lideren projectes DUM (Distribució Urbana de Mercaderies) de compostatge, fent que el residu es converteixi en recurs.

En aquest cas, el jurat l’ha valorat per ser “un projecte sostenible i replicable, que ofereix solucions logístiques i fomenta el comerç local i la mobilitat sostenible de mercaderies a petites i grans ciutats, reduint les emissions i aportant valor als moments actuals”.

The Predictive Company i Cargobici van quedar finalistes juntament amb Shotl i Oimo Bioplastics.

En aquesta segona edició, el Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental ha rebut 36 projectes procedents de pimes i autònoms amb seu a Catalunya que han desenvolupat un projecte o procés sostenible, com a mínim des de fa un any.  

Dels 36 projectes participants en aquesta segona edició, el 72% es classifiquen com a molt innovadors i un 20% de nivell mig. El 68% de les candidatures presentades tenen potencial de replicació elevat, i un 24% potencial mitjà. A banda de l’impacte ambiental positiu de tots els projectes, la majoria també aconsegueixen generar beneficis socials de manera indirecta o a través de la generació d’ocupació.

Per sectors, l’11% dels projectes són d’indústria tèxtil, el 33% desenvolupaments de nous productes sostenibles, el 25% desenvolupaments tecnològics, l’11% energies renovables, el 14% assessorament empresarial en matèria de sostenibilitat, i el 6% restant altres.

32 de les propostes provenen d’empreses de la província de Barcelona, 2 de Tarragona, 1 de Lleida i 1 de Girona.

El Premi, que es va crear l’any 2019, té per objectiu promoure la innovació i la sostenibilitat en l’àmbit empresarial en resposta a les necessitats actuals, per tal de millorar el benestar de les persones i l’estat del medi natural. També pretén reconèixer i fomentar els valors pel respecte al medi ambient a la societat.

El Premi pren com a referència l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides el setembre de 2015 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que tenen com a missió erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda pretén marcar l’acció global pel desenvolupament sostenible fins a l’any 2030. Aquest premi s’emmarca principalment en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 7, 12 i 13 que fan referència a l’energia neta i renovable, la producció i el consum responsable i l’acció climàtica.

El jurat d’aquesta segona edició ha estat format per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i Roca; el professor de direcció estratègica de l’IESE, Joan Enric Ricart; la directora de la Fundació PIMEC, Rosa M. Juny; la directora de la Fundació Empresa & Clima, Elvira Carles; el director d’El Periódico, Albert Sáez; i el director del Segment Pimes del BBVA a Catalunya que actua com a secretari sense vot, Joan Carles Alba.

El Premi ha comptat també amb la col·laboració de Fundació Pimec, CECOT i el Col·legi d’Economistes en la difusió del Premi, i d’El Periódico en l’organització de l’acte.  

 

Les Pimes i els ODS: una oportunitat de negoci, també

L’acte, que ha estat adreçat a totes les empreses, entitats i professionals interessades en el binomi empresa i sostenibilitat, però també per a totes aquelles persones preocupades pels efectes del canvi climàtic, va tenir lloc ahir a porta tancada al Recinte Modernista de Sant Pau i s’ha pogut seguir en streaming  a través del canal de Youtube d’El Periódico.

Segons Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, “amb aquest Premi, volem incentivar a les empreses en la innovació en sostenibilitat. Hem obert un nou camí per fer més accions a futur, però sent conscients que cal actuar des de ja en el dia a dia de totes les activitats que ja fem”.

Toni Ballabriga, director Global de Negoci Responsable de BBVA, explicà que “com a entitat financera tenim una responsabilitat enorme: acompanyar a les empreses i a la societat en el seu conjunt a poder fer aquesta transició profunda cap a la sostenibilitat, acompanyar amb solucions financeres i en assessorament, però també implicant-nos en els compromisos col·lectius”. 

Sota el títol Nous Reptes en Sostenibilitat per al món empresarial, l’acte ha comptat amb la ponència Les pimes i els ODS: una oportunitat de negoci, també a càrrec de Mireia Cammany, directora general adjunta d’EPI Industries family of companies i vicepresidenta de PIMEC, on ha posat focus en l’entorn econòmic de l’Agenda 2030 i com aquest entorn pot esdevenir una oportunitat de negoci per les pimes, també, a partir d’experiències reals de sectors com la indústria, la restauració o el comerç.

També ha comptat amb l’actuació de percussió corporal de la companyia Santi&Mariona Duet.  

 

Sobre les quatre empreses finalistes

THE PREDICTIVE COMPANY (Barcelona)

The Predictive Company (TPC) és una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya. TPC ha desenvolupat un programari d’eficiència energètica per a edificis, que connecta dades d’un edifici comercial amb altres variables per crear el seu bessó digital i fer una predicció precisa de la seva necessitat energètica, per al funcionament autònom i optimitzat de les màquines de climatització (calefacció, ventilació, aire condicionat). Gràcies a això, l’estalvi energètic i la reducció de les emissions de CO2 ascendeixen al 30%. La tecnologia es basa en algoritmes d’autoaprenentatge i és capaç de detectar petites errades de les màquines abans que es converteixin en un problema greu, per la qual també oferim una solució de manteniment predictiu.

El principal benefici en sostenibilitat del projecte es basa en la vessant ambiental, ja que permet reduir el consum d’energia, augmentar l’eficiència energètica i conseqüentment redueix les emissions de CO2. No té un especial enfocament en els beneficis socials més enllà dels indirectes provocats per la millora a la salut i per la reducció del nivell de contaminació.

A més, la solució té beneficis econòmics pels usuaris, ja que permet reduir costos associats al consum d’energia.

 

CARGOBICI (Barcelona)

Cargobici és una startup que ofereix solucions logístiques per afrontar l’última milla a les ciutats. Són distribuïdors exclusius i ofereixen servei tècnic oficial per Espanya i Portugal de les bicicletes de càrrega XYZ CÀRREC i lideren projectes DUM (Distribució Urbana de Mercaderies).

El projecte aporta solucions a la transformació que està vivint el sector logístic degut principalment a les conseqüències que ha deixat la pandèmia. Estableixen eines que permeten a empreses i PIMES competir amb els grans ecommerce en experiència del consumidor i rendibilitat del model, al mateix temps que fomenten la re industrialització nacional en un sector clau de la mobilitat com és la fabricació d’unes bicicletes de càrrega totalment modulars dissenyades a Copenhaguen i Hamburg i fabricades a Barcelona.

Els principals beneficis en sostenibilitat del projecte són la reducció de les emissions de CO2 associades al transport logístic i el reforç del comerç local facilitant l’ús d’aquesta infraestructura.

A més, dóna resposta a noves regulacions de mobilitat (ex. Zones de Baixes Emissions – ZBEs) i la seva afectació a la logística.

 

OIMO BIOPLÁSTICS (Barcelona)

OIMO és una startup d’ecodisseny i creació de nous materials especialitzat en el desenvolupament, creació, proves i implementació d’envasos biodegradables marins sostenibles. Va desenvolupar una cartera de solucions d’envasos degradables i compostables marins (de 4 a 6 setmanes) per als fabricants i poder-los donar suport per crear innovació i sostenibilitat dins de la indústria de l’envasament de plàstic.

Oimo ha creat un material biodegradable al mar que té les mateixes propietats que té el plàstic. Es tracta d’un compost fet a partir d’algues, sucres naturals i olis vegetals que es destinarà a fer envasos d’un sol ús del sector de l’alimentació, les anelles de les llaunes de begudes o recipients per a cosmètica.

Els principals beneficis en sostenibilitat del projecte són ambientals ja que el material està compost totalment de matèria natural. És un material soluble i que en contacte amb aigua es descomposa en qüestió de 2-3 dies. Dóna resposta a un dels grans reptes de la sostenibilitat que és la reducció de plàstics en l’entorn. A més, contempla consideracions socials per desenvolupar en paral·lel al creixement del negoci (igualtat, inclusió social, etc.).

 

SHOTL (Sant Cugat del Vallès)

Shotl ajuda els operadors de transports i les ciutats a fer un millor ús del seu sistema d’autobusos substituint les rutes de baix nivell per sistemes de Transport a la Demanda (TAD).

En àrees suburbanes, periurbanes i rurals, els serveis de TAD han de tendir cap a una solució de primer / últim tram, connectant àrees més petites sense servei amb centres de transport (trens i autobusos). El repte més important és el de reduir el nombre de desplaçaments en automòbil privat en aquestes àrees del territori, mentre es millora l’accés a la mobilitat i la llibertat de moviments per a tots. Una solució operativa i tecnològica de transport compartit a la demanda permet cobrir aquestes necessitats a un cost socialment acceptable i afavorir una major accessibilitat a serveis per part de col·lectius més actius, generant noves oportunitats per als antics i nous residents.

Els principals beneficis ambientals del projecte són la transformació del transport amb vehicles més petit i elèctrics i la reducció de l’ús del vehicle privat. No obstant això, hi ha una solució que des de Shotl no controlen i és el tipus de vehicle que fan servir els seus clients (furgonetes o mini busos).