S’obre la convocatòria del 35è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

  • El premi el convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA.
  • Poden presentar-se originals fins el 20 de febrer i està oberta a les diferents modalitats de prosa literària i a tots els autors i autores que escriuen en català.
  • El guanyador rebrà 35.000 euros de premi. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA convoquen la trenta-cinquena edició del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana. Un premi que manté viva des dels seus inicis la finalitat de fomentar l’escriptura, així com la lectura en català.

La convocatòria està oberta a obres de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), originals i inèdites, escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat i residència de l’autor.

El termini de presentació d’originals es clou el dia 20 de febrer. Els participants han de fer arribar les obres a la seu de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, al carrer Gràcia 17 de Sabadell.

La nòmina d’escriptors que l’han guanyat és una prova del paper que ha jugat el premi en la literatura catalana moderna i de la influència que ha tingut en la projecció d’autors que, de vegades amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi.

Aquest és un dels principals objectius que van inspirar aquest guardó, que l’Obra Social de Caixa Sabadell va crear el 1981, i al qual dóna ara continuïtat la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA.

 

35.000 euros de dotació i un jurat independent

En la convocatòria d’enguany, l’import del premi es manté en 35.000 euros, lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor de l’edició comercial a càrrec d’Edicions 62. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan es trobi entre els més ben dotats de les lletres catalanes.

El veredicte del jurat es farà públic el mes de juny de 2015. El jurat, independent, està format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, sense cap supeditació editorial, i actuarà com sempre valorant la qualitat literària i la varietat de registres.

En la present edició el jurat està constituït per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Melcior Comes (guanyador de la darrera edició) i Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, que actua com a secretari.

El guanyador o guanyadora del premi es coneixerà en un ja tradicional acte que se celebrarà a mitjans de juny al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

 

Sobre el premi i els guanyadors

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït en un moment en què la literatura catalana –com totes les manifestacions culturals- vivia una empenta renovada pels nous temps històrics.

Tot i que en les seves primeres edicions era un premi exclusivament per a novel·les, a partir de l’any 1993 es va ampliar a totes les modalitats de prosa literària, com ara narracions, relats de viatges, memòries, biografies i dietaris.

Això l’ha convertit en un dels pocs guardons de la seva categoria i dotació que estan oberts a la diversitat d’expressions literàries. Entre els darrers guanyadors del Premi podem trobar noms com els de Valentí Puig, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín i Ada Castells.

A la passada edició es van presentar 63 originals i el guanyador va ser Melcior Comes amb la novel·la Hotel Indira.

 

Altres accions per fomentar la literatura catalana

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, fruit de l’acord de col·laboració que mantenen des del 2012 i amb l’objectiu de preservar i potenciar les activitats més rellevants de les Obres Socials de les antigues caixes d’estalvis de Manlleu, Sabadell i Terrassa, continuen convocant aquest premi i, a més, impulsen altres accions per fomentar la literatura catalana arreu del país.

És el cas de l’Avui també és Sant Joan, una original i innovadora manera de llegir en català i reflexionar sobre els valors universals a partir de les obres guanyadores del Premi BBVA Sant Joan. 

Avui també és Sant Joan és un cicle de  converses que es realitzaran a diverses biblioteques públiques de Catalunya, en què autors com Joan Barril, Jordi Coca, Andreu Martín,  Ada Castells, Àlvar Caixal  i Melcior Comes tots guardonats també amb el Premi BBVA Sant Joan, i psicòlogues com Núria Vendrell, Anna R. Ximenos i Núria Beitia participen en una trobada prenent com a referència les seves obres, i tractant els valors i les emocions universals que s’hi reflecteixen.  Uns valors que formen part de l’actualitat de la nostra societat i que generen un constant debat.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA  participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de la Setmana del Llibre en Català, i  faciliten l’adquisició de llibres a diverses biblioteques públiques del territori.