S’obre la convocatòria de la 41a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar

  • Què li passa al corall? és el títol de la 41a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar. Sis contes, escrits per Júlia Prunés, que un any més s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides ens proposa assolir per transformar el món i preservar el planeta.
  • El Concurs, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, s’adreça a totes les escoles de primària i d’educació especial de Catalunya.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA, convoca el 41è Concurs BBVA de Dibuix Escolar, amb l’objectiu de servir d’estímul per a desenvolupar les habilitats i capacitats dels alumnes de primària i d’educació especial en l’àmbit del dibuix i la il·lustració, així com per fomentar la lectura en català mentre es treballa l’educació emocional i el respecte al medi ambient.

Amb aquesta iniciativa, els mestres poden treballar els contes al centre docent des de vessants tan diverses com la plàstica, la llengua catalana i els valors socials i cívics.

A més, al blog www.contesperaprendreaser.blogspot.com  es poden trobar materials i recursos proposats per l’autora per treballar-los a l’aula.

 

Què li passa al corall? I altres contes per cuidar el planeta

L’edició d’enguany, Què li passa al corall? I altres contes per cuidar el planeta, consta de sis contes escrits per Júlia Prunés, especialitzada en educació emocional, i tornen  a parlar d’històries relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides es proposa assolir per tal de “Transformar el món” mentre arriba l’any 2030, i que ens volen conscienciar de la importància de cuidar el planeta.

 

  1. Que fort! La terra ens parla

Sembla que la Terra envia missatges en forma de erra a una colla de nois i noies que estan de campada i arriben a la conclusió que intenta recordar-los que han de Reduir, Reciclar i Reutilitzar. Les 3R de la sostenibilitat.

Un conte per treballar l’ODS 12 Producció i consum responsables

 

  1. Les abelles busquen casa

Al pati de l’escola hi arriba un eixam d’abelles buscant un lloc per fer-hi el rusc. L’Emili avisa la Sònia, una amiga apicultora que se les endurà cap a casa seva. Els nens i les nenes de la classe Mandonguilles galàctiques s’organitzaran perquè trobin flors d’on alimentar-se.

Un conte per treballar l’ODS 15 Vida dels ecosistemes terrestres

 

  1. Què li passa al corall?

L’Esmeralda, una tortuga marina, descobreix un bon matí que el corall ha perdut els seus colors. L’aigua del mar s’està escalfant i per això s’ha quedat sense les seves algues. En Migaloo, una balena blanca que viatja molt, li explicarà com és que el planeta s’escalfa.

Un conte per treballar l’ODS 14 Vida submarina

 

  1. En Rumrum a Nemapeu

Una avaria al motor porta al Rumrum i la seva família a Nemapeu, una ciutat molt especial, sostenible i lliure de fum, que coneixeran amb la Tina, la furgoneta elèctrica que els acompanya mentre la Mariam repara el cotxe de la família i el converteix en híbrid.

Un conte per treballar l’ODS 11 Ciutats i comunitats sostenibles

 

  1. I de sobte, ens vam quedar a les fosques

És època d’huracans i la família de la Margarida està pendent de la tempesta que ha arribat fins a la ciutat i que els ha deixat sense electricitat. En somnis, la nena té una conversa amb en Wilfred, un cicló tropical que ronda per l’Atlàntic que li explica com és que cada vegada n’hi ha més.

Un conte per treballar l’ODS 13 Acció pel clima

 

  1. Foc al bosc

Les flames cremen un bosc. En Ramon i la Francisca, que viuen a prop, ajuden els equips de bombers i de bomberes que l’intenten apagar i els expliquen com han canviat els incendis forestals des que el canvi climàtic afecta els arbres.

Un conte per treballar l’ODS 13 Acció pel clima

 

Com participar-hi

El concurs està obert a totes les escoles d’educació primària, així com a totes les escoles d’educació especial de Catalunya.

Consta de tres categories:

  • Primera categoria: cursos de 1r, 2n i 3r de primària
  • Segona categoria: cursos de 4t, 5è i 6è de primària
  • Escoles d’educació especial (CEE i EEE)

Les escoles poden presentar un dibuix per conte i categoria, fins a un total de 12 dibuixos (6 dibuixos de cada categoria, 1 dibuix de cada conte), que han de ser seleccionats prèviament a l’escola.

Les bases del concurs, document de participació i dibuix, i els contes es poden descarregar a la web https://www.fcaixescatalanes.cat/premi/concurs-dibuix-escolar/.

 

El jurat

El jurat d’aquesta edició està format per representants de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, de l’Escola d’Art d’Olot, de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, d’Editorial Mediterrània, un il·lustrador professional i un representant de BBVA.

 

Els premis

S’atorguen un total de 36 premis (un primer, un segon i un tercer per cada conte i categoria) per a les escoles d’educació primària, i tants premis com escoles participin en la categoria d’escoles d’educació especial.

Els nens i nenes guardonats seran convocats amb la seva família i mestres a un acte presencial a finals d’abril, on se’ls farà entrega d’un regal, d’un diploma i del llibre editat amb els contes i els dibuixos premiats.

 

Dades

Lliurament dels dibuixos:

Termini: fins el 18 de febrer de 2022

Lloc: A la seu de la Fundació Antigues Caixes Catalanes

  1. Sant Quirze, 4 Sabadell

 

Acte de lliurament de premis:

Dissabte, 30 d’abril del 2022, a les 12 h al Centre Cultural Terrassa.

 

Més informació a:

www.fcaixescatalanes.cat 

concursdibuix@gmail.com

 

Convoca i organitza: Fundació Antigues Caixes Catalanes

Amb el suport de: BBVA

Col·laboren: Factoria Social de Terrassa, Editorial Mediterrània, Fundació Fluidra