El film ‘After Antarctica’ guanya el gran premi Flor de Neu d’Or del 39è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

El jurat ha premiat la gran producció americana de Tasha Van Zandt pel seu poder cinematogràfic a través d’un muntatge excepcional d’imatges de present i passat

The Icefall Doctor s’endú el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata pel seu retrat a la comunitat sherpa i a la desigualtat creixent que provoca el turisme de masses a vuit mil metres

Les pel·lícules guanyadores es projecten durant el cap de setmana a Torelló i ja està a la venda l’abonament per veure-les des de casa a través de la plataforma en línia del Festival

 

After Antarctica és la gran guanyadora del 39è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La pel·lícula dirigida per la realitzadora nord-americana Tasha Van Zandt s’ha endut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’or d’aquesta edició, en la gala de clausura que s’ha celebrat aquest dissabte al vespre al teatre Cirvianum. El jurat ha distingit aquest llargmetratge amb el màxim reconeixement “pel seu poder cinematogràfic”: el film retorna al gel Will Steger. Trenta anys després de liderar una expedició històrica a l’Antàrtida, aquest explorador llegendari viatja a l’Àrtic per veure la destrucció que pateixen les dues regions polars del planeta. El muntatge combina “de forma excepcional” les imatges actuals i les que es van enregistrar el 1989.

El segon guardó d’aquesta edició ha estat per The Icefall Doctor. La gran producció sobre la comunitat sherpa ha guanyat el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata per haver estat la millor pel·lícula de muntanya. El director nord-americà Sean Burch mostra les entranyes d’un negoci pervertit i evidencia les desigualtats creixents que ha provocat el turisme de masses a vuit mil metres. El jurat ha tingut en compte de quina manera es reflecteix la importància dels portadors; persones amb pocs recursos que es juguen la vida perquè uns pocs privilegiats puguin coronar el sostre de la Terra amb totes les facilitats.

El Premi Quadpack Foundation i Flor de Neu de Plata al millor film de cultura de muntanya és per a Holy Bread. Aquesta producció iraniana dirigida per Rahim Zabihi mostra la dura realitat dels Kulbars kurds, homes que transporten mercaderies de contraban a la frontera d’Iran quasi esclavitzats. El jurat ha valorat, també, la fotografia d’una pel·lícula que retrata la duresa física, les desigualtats socials i les tensions polítiques d’aquest territori de muntanya.

Antarctica, mon rêve de l’extrême sud, dels francesos Pierre Petit, Yvan Estienne i Laurent Cistac, ha guanyat el Premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya. La pel·lícula narra l’últim somni d’Yvan per arribar al continent glaçat i culminar, així, la seva carrera com a guia. El jurat en destaca la manera com el film capta l’essència dels esports de muntanya i el grau de dificultat per filmar-los.

El Premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió se l’ha endut Contagion, de Gholipour Dashtaki. El realitzador iranià retrata “una molt bona història en un paratge inhòspit en plena pandèmia” a ulls del jurat. La tribu nòmada dels Bakhtiar ja va protagonitzar la pel·lícula guanyadora de la darrera edició del Festival, Iran – Teaching among the nomads. D’altra banda, el muntatge Songs of the water spirits, de l’italià Nicolò Bongiorno, ha guanyat el Premi F.E.E.C. (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia.

El jurat ha volgut fer una menció especial a la pel·lícula Icemeltland Park, de la realitzadora britànica Liliana Colombo, per denunciar les conseqüències del canvi climàtic a través del sentit de l’humor.

 

PREMIS ESPECIALS

El Premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa dels espais naturals és per a la producció catalana El no a l’ós, de Vanesa Freixa i Pepe Camps. Per últim, la millor pel·lícula de la secció +Xtrem d’esports de muntanya ha tornat a ser per votació popular. El públic ha atorgat el Premi Cervesa del Montseny i Flor de Neu de Plata a Mount Logan, una expedició al cim més alt d’Amèrica del Nord dirigit dels realitzadors francesos Alex Marcheseau i Jean Rémy Ceron.

 

SESSIONS NON-STOP

La pel·lícula guanyadora del Gran Premi Vila de Torelló – Flor de Neu d’Or de la 39a edició, After Antarctica, es projectarà en les diverses sessions non-stop del Festival programades al llarg del cap de setmana al teatre Cirvianum i al cinema El Casal. En el mateix passi també se’n projectaran dues més: The Icefall Doctor (Premi BBVA i Flor de Neu de Plata a millor pel·lícula de muntanya) i Mount Logan (Premi Cervesa del Montseny i Flor de Neu de Plata per votació del públic).

20.11.2021, a les 21.00 al cinema El Casal

21.11.2021, a les 11.00 al teatre Cirvianum

a les 17.00 al teatre Cirvianum i al cinema El Casal

D’altra banda, des d’aquest dissabte al vespre, ja està a la venda un abonament especial per veure les nou pel·lícules premiades a través de la plataforma en línia del Festival, online.torellomountainfilm.cat. Estarà disponible fins diumenge 28 de novembre. Aquesta ha estat la primera edició en format híbrid, de nou, coorganitzada amb la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA. 

 

PALMARÈS_ 39è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

 

GRAN PREMI  “VILA DE TORELLÓ” i Flor de Neu d’Or:

AFTER ANTARCTICA de Tasha Van Zandt. Estats Units.

 

PREMI BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de MUNTANYA:

THE ICEFALL DOCTOR de Sean Burch. Estats Units.

 

PREMI  GRANDVALIRA i Flor de Neu de Plata al millor film d’ESPORTS  DE MUNTANYA:

ANTARCTICA, MON RÊVE DE L’EXTRÊME SUD de Pierre Petit, Yvan Estienne i Laurent Cistac. França.

 

PREMI QUADPACK FOUNDATION al millor film de CULTURA DE MUNTANYA i Flor de Neu de Plata:

HOLY BREAD de Rahim Zabihi. Iran.

 

PREMI  F.E.E.C. (Federació d´ Entitats Excursionistes de Catalunya), i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia a:

SONGS OF THE WATER SPIRITS de Nicolò Bongiorno. Itàlia.

 

PREMI  BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió a:

CONTAGION de Gholipour Dashtaki. Iran.

 

MENCIO ESPECIAL DEL JURAT

ICEMELTLAND PARK de Liliana Colombo. Gran Bretanya.

 

PREMI CERVESA DEL MONTSENY i Flor de Neu de Plata al millor film +Xtrem, per votació popular a:

MOUNT LOGAN d’Alex Marcheseau i Jean Rémy Ceron. França.

 

PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals a:

EL NO A L’ÓS de Vanesa Freixa i Pepe Camps. Catalunya.