Sis contes per cuidar el planeta inspiren la 40a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar

 • Els contes, escrits per Júlia Prunés, estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides ens proposa assolir per tal de transformar el món i preservar el planeta.

 

 • El Concurs, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport de BBVA, s’adreça a totes les escoles de primària i d’educació especial de Catalunya.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA, convoca el 40è Concurs BBVA de Dibuix Escolar, amb l’objectiu de servir d’estímul per a desenvolupar les habilitats i capacitats dels alumnes de primària i d’educació especial en l’àmbit del dibuix i la il·lustració, així com per fomentar la lectura en català mentre es treballa l’educació emocional i el respecte al medi ambient.

Amb aquesta iniciativa, els mestres poden treballar els contes al centre docent des de vessants tan diverses com la plàstica, la llengua catalana i els valors socials i cívics.

A més, al blog www.contesperaprendreaser.blogspot.com  es poden trobar materials i recursos proposats per l’autora per treballar-los a l’aula.

 

Sis contes per cuidar el planeta

L’edició d’enguany, Sis contes per cuidar el planeta, escrits per Júlia Prunés, tracta sis històries alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides es proposa assolir per tal de “Transformar el món” mentre arriba l’any 2030, i que ens volen conscienciar de la importància de cuidar el planeta.

 

 1. La llum fa fum

El dia que s’espatlla el generador d’electricitat, a ca la Rita els queda clar: la llum fa fum. Per sort, les plaques solars estaven a punt d’arribar i la casa seria més ecològica i sostenible.

Un conte per treballar l’ODS 7: Energia assequible i no contaminant

 

 1. Quilòmetre zero

A la parada de l’Enriqueta hi arriben dues pinyes de Costa Rica que desperten la curiositat de tothom.  Fins que l’Eudald i la Maia hi van a comprar, buscant productes de quilòmetre zero.

Un conte per treballar l’ODS 12: Consum i producció responsables

 

 1. La ciutat de les persones

El Consell dels Infants es reuneix a la Sala de plens de l’Ajuntament per fer-hi arribar, la veu dels infants de la ciutat i les seves propostes per millorar-la i convertir-la en la ciutat de les persones.

Un conte per treballar l’ODS 9: Indústria, Innovació i infraestructura.

 

 1. Rescat a l’àrtic

Un trencaglaç atòmic separa la Nívia de la seva família polar. L’osseta va a la deriva en una placa de gel fins que un grup d’ecologistes la rescaten amb el seu veler.

Un conte per treballar l’ODS 13: Acció pel clima

 

 1. Bithi

La butxaca dels texans nous de l’Aniol amagava el missatge d’auxili de la Bithi que des de Bangladesh, demanava ajuda. Ella volia ser metgessa i l’obligaven a cosir butxaques per 1 dòlar al dia.

Un conte per treballar l’ODS 8: Treball decent i creixement econòmic.

 

 1. Molta gent petita

L’Ori, una petita oreneta cuablanca, migra cap a l’Àfrica. Amb les seves companyes de viatge descobreix que tot està connectat i que són les coses petites les que fan que el món canviï.

Un conte que ens parla de la responsabilitat individual a l’hora de tenir cura del planeta i de la necessitat de connectar-nos per anar a la una.

 

Com participar-hi

El concurs està obert a totes les escoles d’educació primària, així com a totes les escoles d’educació especial de Catalunya.

Consta de tres categories:

 • Primera categoria: cursos de 1r, 2n i 3r de primària
 • Segona categoria: cursos de 4t, 5è i 6è de primària
 • Escoles d’educació especial (CEE i EEE)

Les escoles poden presentar un dibuix per conte i categoria, fins a un total de 12 dibuixos (6 dibuixos de cada categoria, 1 dibuix de cada conte), que han de ser seleccionats prèviament a l’escola.

Les bases del concurs, document de participació i dibuix, i els contes es poden descarregar a la web www.fcaixescatalanes.cat.

 

El jurat

El jurat d’aquesta edició està format per un representant de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, un representant de l’Escola d’Art d’Olot, un representant de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, un representant de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, un representant d’Editorial Mediterrània, i un representant de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA.

 

Els premis

S’atorguen un total de 36 premis (un primer, un segon i un tercer per cada conte i categoria) per a les escoles d’educació primària, i tants premis com escoles participin en la categoria d’escoles d’educació especial.

Tant els nens i nenes premiats com les escoles reben premis.

Nens i nenes guardonats

Durant l’acte d’entrega de premis, previst per al mes de maig, es farà entrega d’un diploma, el llibre editat amb els contes i els dibuixos premiats, i un regal individual.

Escoles

Les escoles d’educació primària opten a un premi en funció dels reconeixements obtinguts pels seus alumnes, i per la tasca pedagògica realitzada: per 1 o 2 alumnes premiats: 400 €; per 3 o 4 alumnes premiats: 600 €; i per 5 o més alumnes premiats: 800 €.

Totes les escoles d’educació especial que participen reben un ajut de 150 €.

 

Dades

Lliurament dels dibuixos:

 • Termini: 12 de febrer de 2021
 • Lloc: A la seu de la Fundació Antigues Caixes Catalanes

Acte de lliurament de premis:

Dissabte 8 de maig del 2021, a les 12 h al Centre Cultural Terrassa