Sis contes de convivència inspiren el 37è Concurs BBVA de Dibuix Escolar

  • Els dibuixos s’hauran d’inspirar en sis contes de convivència que ens parlen de diversitat i discriminació, de prejudicis i de com salvar als més petits per viure en un món més just i solidari.
  • Cada conte presenta una o més competències emocionals, i han estat escrits per Júlia Prunés Massaguer, escriptora especialitzada en educació emocional.
  • El Concurs BBVA de Dibuix Escolar s’adreça als alumnes de primària i d’educació especial de tot Catalunya.
  • El concurs està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA CX.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i  BBVA CX han convocat el 37è Concurs BBVA de Dibuix Escolar, amb l’objectiu de servir d’estímul per desenvolupar les habilitats i capacitats dels alumnes de primària en l’àmbit del dibuix i la il·lustració, a la vegada que llegeixen en català i aprenen sobre diverses temàtiques.  

Els treballs premiats il·lustraran un nou llibre de contes de  la col·lecció “Concurs de Dibuix Escolar”, publicat per Editorial Mediterrània.

A la darrera edició, sis contes per créixer ens acostaven a l’apassionant món de les emocions i convidaven a reflexionar sobre l’amistat, el respecte i la convivència.  Enguany, seguim treballant l’educació emocional amb sis contes de convivència, que ens parlen de diversitat i discriminació, de prejudicis i de com salvar als més petits per viure en un món més just i solidari.

Amb aquesta iniciativa, els mestres poden treballar els contes al centre docent des de vessants tan diverses com la plàstica, la llengua catalana i els valors socials i cívics.

Al blog www.contesperaprendreaser.blogspot.com    es poden trobar materials i recursos proposats per treballar-los a l’aula, i al canal de Vimeo de la FACC trobareu els contes narrats per la seva autora.

 

Com participar-hi! Premis per als nens i per a les escoles

El concurs està obert als alumnes de totes les escoles d’educació primària, així com les d’educació especial, de Catalunya.

Hi ha dues categories: una, per als cursos de 1r, 2n i 3r de primària, i l’altra, per als cursos de 4t, 5è i 6è. Cada escola ha de seleccionar els dibuixos efectuats pels seus alumnes a fi de presentar a concurs un total de 12 il·lustracions, 6 per cada categoria, una per a cadascun dels contes seleccionats.

Els dibuixos participants al concurs opten per a cada categoria i per a cadascun dels contes que s’han d’il·lustrar, a un primer, un segon i un tercer premi. És a dir, s’atorguen 12 primers, 12 segons i 12 tercers premis; per tant, un total de 36 premis. El jurat pot decidir si atorga accèssits als dibuixos presentats pels centres d’educació especial.

Les escoles d’educació primària opten a un premi en funció dels reconeixements obtinguts pels seus alumnes,  i per la tasca pedagògica realitzada. Per 1 o 2 alumnes premiats: 400€; per 3 o 4 alumnes premiats: 600€ i per 5 o més alumnes premiats: 800€. Les escoles d’educació especial reben un ajut en funció del nombre d’escoles especials que participin.

Les bases del concurs i els textos dels contes en què s’han d’inspirar els dibuixos es poden descarregar al web www.fcaixescatalanes.cat.

Els treballs que es presentin a concurs es poden lliurar a qualsevol oficina BBVA CX,  abans del proper 16 de febrer de 2018, adjuntant-hi el full de participació. Un cop entregats els dibuixos cal fer la inscripció al web www.fcaixescatalanes.cat.

 

Sis contes de convivència

1. La princesa de Xaxars

En Jofre de Trencafort és un noble cavaller que arriba a Castellflorit de Xaxars amb l’encàrrec d’anar a cercar a la princesa Margalida de Xaxars, que s’ha escapat del conte, farta que “la mà que tot ho escriu” ho decidís tot per ella. Li agradava dur el cabell curt, vestir amb pantalons i volia tenir una espasa… però es veu que aquestes coses, no fan per una princesa.

Un conte sobre estereotips de gènere, tant pel què fa als femenins com els masculins.

2. L’antena del Miquel

Sense saber com ni per què, un dia, al Miquel li va sortir una antena al bell mig de la closca. Preocupats, els pares el van dur a urgències i, allà, una doctora molt agradable els va explicar que es tractava d’un cas de “Emphatia Auris”, que no era una malaltia sinó un súper poder, el súper poder de l’empatia.

Un conte sobre empatia.

3. Vilanova de Pinyeta

Els nens i les nenes de Vilanova de Pinyeta, descobreixen un altre poble amb el mateix nom que el seu. Contacten amb els nens i les nenes de la seva escola rural i organitzen una trobada per celebrar l’agermanament dels dos pobles, però d’entrada, no surt com tothom s’esperava.

Un conte sobre gestió de conflictes i diversitat cultural

4. Formigues

La Mia, el Jan, l’Oriol i el Dídac, passegen amb la seva àvia pel parc quan troben una formiga reina de la família Messor Barbarus. L’àvia és una apassionada de les formigues, tant, que a casa hi té un formiguer artificial amb una colònia de Camponotus Micans. Parlant sobre com viuen i s’organitzen aquests petits insectes, descobreixen que en poden aprendre moltes coses!

Un conte sobre convivència i organització.

5. En Max sobre rodes

Després d’un partit molt igualat i un final trepidant, l’equip de l’escola, guanya el seu primer partit des que en Max hi juga amb la seva cadira de rodes.  En Max somnia en convertir-se en jugador professional quan sigui gran i participar en un jocs paralímpics.

Un conte sobre inclusió i diversitat funcional

6. Com un cel estrellat

L’Ona, la Marina i els seus pares pugen, de nit, a un turonet per veure la pluja d’estels que, segons les notícies, havia de ser la més espectacular dels últims 100 anys. Mentre l’observen, les dues germanes recorden el conte de la Poma que volia ser una estrella que els havia explicat el seu mestre a l’escola i acaben parlant de tot allò que els fa brillar.

Un conte sobre autoestima, emocions i vincles.

 

El jurat

En aquesta edició, el jurat estarà composat per un representant de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, un representant de l’Escola d’Art d’Olot, un representant de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, un representant de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, un representant de l’Editorial Mediterrània, i un representant de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i/o BBVA CX.

 

Lliurament de premis i exposició dels dibuixos guanyadors

El dissabte 5 de maig de 2018, a les 12 h, tindrà lloc l’acte de lliurament dels premis als escolars guanyadors al Centre Cultural Terrassa, de la Fundació Antiga Caixa Terrassa; equipament que col·labora en l’organització del concurs des de la seva creació fa més de 36 anys.    

Entre els dies 5 i 9 de maig els dibuixos guanyadors seran exposats al públic en una mostra al vestíbul del Centre Cultural Terrassa (Rambla d’Ègara, 340 de Terrassa). Està previst que tant els dibuixos guanyadors com els presentats puguin ser exposats a oficines de BBVA CX.

 

Les dades i les bases

Convocatòria 37è Concurs BBVA de Dibuix Escolar

Termini: lliurament dels treballs abans del proper 16 de febrer de 2018

Lloc de lliurament: les escoles poden lliurar els dibuixos a qualsevol oficina de BBVA CX o a la Fundació Antigues Caixes Catalanes per correu postal o presencialment.

 

Més informació i bases a:

www.fcaixescatalanes.cat 

concursdibuix@fundacioct.cat o fundacio@fcaixescatalanes.cat

 

També podeu visitar el nostre canal Vimeo on trobareu: