S’inicien les classes magistrals de música catalana de la mà dels millors referents musicals

  • Corrado Bolsi, Marta Infante, Fernando Rodríguez, David Salleras i Jordi Camell seran els encarregats d’impartir les classes magistrals sobre violí, cant, guitarra, vent i piano.
  • Les classes magistrals, adreçades als estudiants dels conservatoris de Grau Professional de Catalunya, es faran als conservatoris del Liceu, Lleida, Tarragona, CEM Terrassa i Municipal de Barcelona i són una activitat complementària del Premi BBVA de Música al Talent Individual.
  • Les sessions, que tindran lloc els mesos de febrer i març, estan coorganitzades per l’Associació de Conservatoris de Catalunya i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX.

 

L’Associació de Conservatoris de Catalunya  (ACCat) i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, coorganitzen un cicle de classes magistrals adreçades als alumnes dels conservatoris de Grau Professional de Catalunya.

Aquesta iniciativa neix com a activitat complementària del Premi BBVA de Música al Talent Individual, que té com a objectiu potenciar la formació musical dels estudiants de grau professional que cursen estudis reglats als Conservatoris Professionals, Centres Autoritzats de Grau Professional i Centres Integrats de Catalunya, per a facilitar que puguin dedicar-se professionalment a la música.

Les classes que es portaran a terme a conservatoris d’arreu de Catalunya, en concret a Barcelona (Liceu i Municipal), Lleida, Tarragona i Terrassa, comptaran amb la participació activa d’un màxim de 15 estudiants i es completaran amb una conferència temàtica associada a la modalitat musical que es treballi a cada sessió oberta al públic.

La primera d’elles arrenca el proper dissabte 2 de febrer al Conservatori del Liceu de Barcelona amb Corrado Bolsi com a professor de violí. La xerrada versarà sobre “Intèrprets i compositors. Jordi Cervelló”.

L’Escola i Conservatori Municipal de Música de Lleida acollirà el dia 16 de febrer la cantant Marta Infante. La conferència abordarà “Paral·lelismes entre la cançó de compositors catalans i d’altres països”.

El dia 23 de febrer serà el torn de Fernando Rodríguez amb les classes de guitarra, a l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona. La xerrada tractarà sobre “La guitarra a Catalunya. Intèrprets i compositors”. 

El saxofonista David Salleras serà l’encarregat d’aprofundir en aquest instrument el dia 16 de març al CEM-Escola de Música i Conservatori Professional de Terrassa. La xerrada posterior reflexionarà sobre la figura del compositor-intèrpret i aplicada al seu cas personal, es titularà “Conferència-concert sobre l’obra de David Salleras”.

El Conservatori Municipal de Música de Barcelona serà l’escenari per la darrera classe magistral, el dissabte 23 de març, a càrrec del pianista Jordi Camell, que ens parlarà sobre “L’arbre genealògic de l’escola pianística catalana”.

 

Imparteixen les classes magistrals grans músics referents

Corrado Bolsi, violinista

Corrado Bolsi va néixer a Roma on va començar a estudiar violí al Conservatorio de Santa Cecilia i va continuar la seva formació violinística amb P. Vernikov i de cambra amb F. Rossi y P. Farulli, membres del Quartetto Italiano.

La seva intensa activitat concertística –ja sigui com a solista, intèrpret de cambra, concertino o concertino-director– i un ampli repertori que abasta des de la música antiga fins a compositors contemporanis, l’ha portat a tocar a les principals sales de concert i festivals del món (Theatre des Champes Elysee, Musikverein de Viena, Concertgebouw Amsterdam, Palais des Beaux Art Bruxelles, Festival de Salzburg, Aix en Provence, Spoleto…), Bunka Kankan i Suntory Hall de Tokio, Simphony Hall de Osaka, Melba Hall de Melbourne i Opera House de Sydney.

Com a solista ha tocat sota la direcció de R. Alessandrini, J. Cayers, H. Christopher, C. Hogwood, R. King, E. Martínez Izquierdo, J. Pons, H. Schellenberger, G. Van Waas i A. Ros Marbà.

Com a violinista del Trio Kandinsky, ha tocat tot el repertori de música de cambra a Espanya, Europa, Xina, Japó i Amèrica Llatina, i ha enregistrat per Columna.

Ha estat convidat com a concertino per orquestres de renom com la Beethoven Akademie d’Amberes, Opera van Flandes, Orquesta Ciudad de Granada, Sinfónica de Madrid, Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra de la Ràdio de Bèlgica, de l’Òpera de Flandes, Orquestra del Gran Teatre del Liceu, WDR de Colonia, Orquesta de Málaga, Orquesta de Sevilla, Orquesta Sinfónica de Gran Canaria, Orquesta de Castilla y Leon i ha col·laborat en els darrers anys intensament com a principal concertino convidat amb les orquestres Sinfónica de Navarra de Pamplona i la Real Filharmonía de Galicia.

Ha dirigit les orquestres de Granada, Malaga, Santiago, Pamplona, Menorca, Tarragona, Simfònica del Vallès i Cervera, entre d’altres.

En el camp docent, a més d’impartir classes magistrals a Europa, Amèrica i Japó, ha estat professor del Conservatori Real de Bèlgica, i des del 2002 és professor i director del Departament de Corda del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.

Des del 2012 és director artístic i musical de l’Orquestra de Cambra de Granollers.

Corrado Bolsi toca un violí J.B.Vuillaume ex Vedell- Kaufmann del 1829.

 

Marta Infante, mezzosoprano

La mezzosoprano nascuda a Lleida, comença els seus estudis musicals de piano, cant i viola al conservatori de la seva ciutat,  i més tard realitza estudis superior de cant a la càtedra d’art de la Universitat d’Ostrava ( República Txeca).

Ha cantat amb les principals orquestres del nostre país com la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, RTVE,  Nacional d’Espanya, Orquestra de la Comunitat de Madrid, Real Filharmonía de Galicia, Sinfónica de Bilbao, Filarmónica de Málaga, i també amb l’orquestra Nacional de El Salvador, orquestra Gulbenkian de Lisboa, etc.

Ha treballat amb directors com Jordi Casas, Josep Vila, Leon Botstein, Aldo Cecatto, Maximino Zumalave, J.Ramón Encinar, Alfons Reverté, M.Ángel Gómez Martínez, Edmon Colomer, Robert Howarth, Kynan Johnes, Rubén Gimeno, Ramón tebar, Carlos Kalmar,  Kees Bakels, Victor Pablo Pérez, Paul Daniels.

Manté una labor liderística important i junt amb el seu pianista Jorge Robaina ha cantat recitals al Palau de la Música Catalana (on va rebre el premi el Primer Palau per la seva interpretació de Mahler i Dvorák), a Euskalduna de Bilbao, Auditori Enic Granados de Lleida, Auditori de Castelló, Teatre Principal de Santiago de Compostela, Maestranza de Sevilla i Fundació Juan March de Madrid. 

En l’àmbit de la música antiga ha cantat en nombrosos Festivals europeus com Bienale de Venecia, The Bijloke (Bélgica), Festival Baroque de Sablé (Francia), Janackuv Maj (Txèquia), Oslo International Church Music Festival (Noruega), Concentus Moravie (Txèquia), Festival International de Musiques Sacrées de Fribourg (Suiza), així com en escenaris  d’ Egipte, Síria, Jordània, Líban, en el festival de música antigua de La Habana (Cuba), El Salvador, Japó, i també  ha cantat en les principals ciutats de Sudamèrica, Xile, Uruguay i al Mozarteum d’ Argentina, Mèxic i Brasil.

Ha enregistrat concerts en directe per Mezzo, ràdio i televisió txeca, Catalunya Música i RTVE. Ha participat en la gravació de més de 20 CD’s.

Al 2019 debutarà al gran Teatre del Liceu amb l’òpera “L’enigma di Lea” de Benet Casablancas.

 

Fernando Rodríguez, guitarrista

Als 7 anys inicia els estudis de guitarra amb el seu pare. Més tard els continua amb Manuel González i Carles Trepat i també rep classes de música de cambra amb Ricard Peraire.

Acaba el grau mitjà  i superior al Conservatori Superior de Música de Barcelona i assoleix les més altes qualificacions.

Rep nombroses classes magistrals als cursets d’interpretació impartits per José Tomás i David Russell i assisteix a cursos impartits per Manuel Barrueco, Jordi Savall, Leo Brouwer, Anner Bylsma, entre d’altres.

Ha estat guardonat en diferents concursos, el primer premi en el Concurs Nacional Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya (Vigo 1984), el segon premi al Concurs Nacional de Música Catalana (Mataró) i el premi  a la millor interpretació de l’obra obligada “Cantus” del compositor Xavier Benguerel.

Ha estat convidat per  tocar entre d’altres al XIè Festival de música clàssica Antoni Lliteres  a Artà (P.Mallorca), a la II Temporada “avui música” al MACBA, al III “Encuentro provincial de seminarios de guitarra” (Sevilla) i a un cicle de concerts a la ciutat de Moscou.

Ha impartit classes magistrals a Estellencs ( P. De Mallorca), Sevilla,  Terrassa, Igualada i Barcelona (Liceu i ESMUC).

Enguany és professor al Conservatori de Vila- Seca i a l’escola de música Luthier de Barcelona..

 

David Salleras, saxofonista 

Obté el Premi d’Honor de final de carrera al Conservatori del Liceu, sota la direcció de Salvador López.

Becat per la Generalitat de Catalunya, per Ibercaja i Agrupació Mútua segueix els seus estudis a París amb els professors Nicolas Prost i Jean Yves Fourmeau, on és distingit amb les màximes qualificacions i obté el prestigiós premi “Canavi Paris”.

Premiat en nombrosos concursos nacionals i internacionals,

Salleras és un convidat habitual en Festivals d’Europa i Sud-Àfrica.

En els últims anys destaca la seva faceta com a compositor per saxòfon. Les seves obres són interpretades i enregistrades per saxofonistes d’arreu del món i han estat publicades per l’editorial Resolute Music Publications (USA), Ed Billaudot (París) i Dinsic (Barcelona).

Com a Solista ha actuat davant importants agrupacions com la KZN Symphony Orchestra (Sud-àfrica), la Filharmònica de Catalunya (Liceu), la GIORQUESTRA, l’OSV (Palau de la Música), Saxophone Consort (Hongria), Orquestra d’Atenes (Grècia), Simfònica del Languedoc-Roussillon (França), Orquestra de l’Empordà… Actualment és professor al Conservatori de Girona i assessor pedagògic de la “Durban Music School” (Sud-àfrica).

 

Jordi Camell, pianista 

Jordi Camell (Llorenç del Penedès) és un pianista de llarg recorregut format a Tarragona, Barcelona, París i Londres i dotat d’una marcada capacitat de comunicació i claredat en l’exposició artística.

La seva constant inquietud per obrir-se als nous repertoris l’han portat a participar amb els conjunts de música contemporània Barcelona 216, Solistes d’Ibercàmera i l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure.

També ha actuat com a solista amb l’OBC de Barcelona, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Filharmonia de Cambra de Barcelona, la Orquesta Ciudad de Granada, la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, etc. Ha estat dirigit, entre d’altres, per Bernhard Güeller, Salvador Brotons, Ernest Martínez-Izquierdo i Josep Pons.

Músic despert i obert a tots els estils, ha col·laborat estretament amb Vicky Peña (monogràfic Kurt Weill), amb el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert (en l’espectacle Preludis), amb Mario Gas (recital Miguel Hernández), etc.

Ha editat en World Premiere Recording la Integral per a piano de Pau Casals (Columna Música, 2012), “Chopin Variations” per encàrrec del Consolat de Polònia a Barcelona (Columna Música, 2013), Abans i després d’Iberia d’Albéniz (Columna Música, 2009), la integral per a piano de Gerhard i diverses Goyescas de Granados (Ed. Moraleda, 1994), duo clarinet i piano amb Josep Fuster (Anacrusi, 1998), els Quadres d’una exposició de Mussorgski (Discmedi, 1999) i Binomis amb la Cobla Sant Jordi (Columna Música, 2008).

Jordi Camell desenvolupa en paral·lel una intensa activitat pedagògica. Actualment és professor de piano de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) .

 

Premi BBVA de Música al Talent Individual 2019

El Premi BBVA de Música al Talent Individual, que al 2019 celebrarà la quarta edició, té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics estudiants per a facilitar que puguin dedicar-se professionalment a la música, i està dirigit a estudiants de grau professional que cursen estudis reglats als Conservatoris Professionals, Centres Autoritzats de Grau Professional i Centres Integrats de Catalunya.

Dins d’aquesta modalitat hi ha tres categories:

  • Categoria Aleví: per a estudiants fins a 14 anys (16 anys per l’especialitat de cant)
  • Categoria Júnior: per a estudiants entre 15 i 16 anys (18 anys per l’especialitat de cant)
  • Categoria Jove: per a estudiants entre 17 i 19 anys (21 anys per l’especialitat de cant)

Enguany, les proves tindran lloc el 6 i 7 d’abril a l’Escola i Conservatori de Música de Vila-seca, i la gala de lliurament de premis se celebrarà el 7 d’abril a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.

El Premi BBVA de Música al Talent Individual forma part del conjunt de 9 Premis que la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, convoca en temàtiques tan diverses com literatura, la música, la pintura i el dibuix, el teatre, el circ, el cinema de muntanya i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes

La majoria d’accions culturals i socials que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col·laboració amb BBVA CX.

Entre els seus objectius està realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa, compartida i responsable que impliqui persones i institucions.

Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la música, la pintura, la literatura, el teatre o el circ a través de l’organització de 9 premis culturals.

 

Sobre l’Associació de Conservatoris de Catalunya

L’Associació de Conservatoris de Catalunya (ACCat) agrupa els Conservatoris i Centres Professionals de Música de Catalunya. Són els únics centres educatius  que  preparen els estudiants de música mitjançant uns estudis reglats  per a l’accés als ensenyaments superiors, i  també els únics centres de Catalunya que poden atorgar el Títol Professional de Música.

Aquests centres, que compten amb grans professionals del món musical i pedagògic, imparteixen una formació de qualitat. El resultat d’aquestes fàbriques de talent es pot visualitzar als pòdiums de concursos nacionals i internacionals, a les plantilles d’orquestres d’arreu i amb la projecció internacional de grans músics catalans, tots  forjats als centres de grau professional que integren l’Associació de Conservatoris de Catalunya.