Oberta la convocatòria del 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

  • Poden presentar-se originals fins el 15 de febrer i està obert a les diferents modalitats de prosa literària i a tots els autors i autores que escriuen en català.
  • El veredicte del guardó es farà públic el proper mes de juny i es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català. 
  • És un dels premis més ben dotats de les lletres catalanes, amb 35.000 euros, lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA,  convoca el 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana.

El guardó, que té per objectiu fomentar l’escriptura i  la lectura en català, és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites originalment en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

El termini de presentació d’originals es clourà el dilluns 15 de febrer de 2021. Els participants han de fer arribar les obres a la seu de la FACC (carrer Sant Quirze, 4 de Sabadell).

El Premi BBVA Sant Joan forma part del conjunt dels 8 guardons culturals que la FACC convoca i coorganitza, amb el suport de BBVA, en àmbits tan diversos com la literatura, el dibuix i la pintura, la música, el teatre, el cinema de muntanya, i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

35.000 euros de dotació i procés de participació

L’import del premi es manté en 35.000 euros, lliures d’impostos, que l’autor/a guanyador/a percep íntegrament. Aquesta dotació és a banda dels drets d’autor de l’edició comercial, a càrrec d’Edicions 62, que es presentarà al setembre del2021 en el marc de La Setmana del Llibre en Català. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan es trobi entre els més ben dotats de les lletres catalanes.

Tots els autors que presentin originals al Premi BBVA Sant Joan hauran de fer-ho sota pseudònim, un requisit que ja es va incorporar en l’edició de 2019. En aquesta edició només hauran d’entregar un original en paper, acompanyat d’una còpia de l’obra en format pdf. Com a pas previ a l’enviament de l’original, cal entrar a la web de la FACC (www.fcaixescatalanes.cat) i omplir el formulari que es troba a l’apartat del premi.

El Jurat està constituït per cinc membres de reconegut prestigi vinculats a l’àmbit de les lletres catalanes, sense cap supeditació editorial, i actuarà valorant la qualitat literària i la varietat de registres. Un d’aquest membres serà el guanyador de la darrera edició del Premi, Albert Forns. Actuarà com a secretari, sense vot, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

El veredicte del guardó es farà públic el mes de juny de 2021.

 

Un premi independent amb més de 40 anys d’història

Al 2021 el Premi BBVA Sant Joan arriba a la 41a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell l’any 1981, en un moment en què la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys, la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

Amb una composició evolutiva i sota el criteri de la continuïtat, el jurat del premi sempre ha estat format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, i ha actuat amb un rigor que ha situat en primer terme la qualitat literària i la varietat de registres.

El premi és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

El palmarès del guardó, des de la seva creació, és una prova del paper que ha jugat en la literatura catalana moderna i de la seva influència en la projecció d’autors que, en alguns casos amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi. Entre els darrers guanyadors del Premi, podem trobar noms com: Albert Forns (darrer guardonat amb l’obra Abans de les cinc som a casa), Gemma Lienas, Rafael Vallbona, Carme Riera, Najat El Hachmi, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín, Ada Castells o Melcior Comes, entre d’altres.

 

Altres accions per fomentar la literatura catalana

A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guardonades amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA.

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora: per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA col·laboren a La Setmana del Llibre en Català presentant el llibre guardonat amb el Premi BBVA Sant Joan, i incrementant el catàleg de llibres a diverses biblioteques públiques del territori. 

 

Bases del Premi BBVA Sant Joan

Es poden consultar les bases al web www.fcaixescatalanes.cat.