Oberta la convocatòria del 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

  • Poden presentar-se originals fins el 14 de febrer i està obert a les diferents modalitats de prosa literària i a tots els autors i autores que escriuen en català.
  • El guanyador rebrà 35.000 euros de premi. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes.
  • L’obra guanyadora es farà pública al mes de juny i es presentarà a La Setmana del Llibre en Català del proper setembre.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA,  convoca el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, arribant al 2020 a la quarantena edició.  

El guardó, que té per objectiu fomentar l’escriptura i  la lectura en català, és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

El termini de presentació d’originals es clourà el divendres 14 de febrer de 2020. Els participants han de fer arribar les obres a la seu de la FACC, al carrer Sant Quirze, 4 de Sabadell.

El Premi BBVA Sant Joan forma part del conjunt dels 8 guardons culturals que la FACC convoca amb el suport de BBVA en àmbits tan diversos com la literatura, el dibuix i la pintura, la música, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

35.000 euros de dotació  

L’import del premi es manté en 35.000 euros, lliures d’impostos, que l’autor/a guanyador/a percep íntegrament. Aquesta dotació és a banda dels drets d’autor de l’edició comercial, a càrrec d’Edicions 62, que es presentarà al setembre del 2020 en el marc de La Setmana del Llibre en Català. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan es trobi entre els més ben dotats de les lletres catalanes.

Tots els autors que presentin originals al Premi BBVA Sant Joan hauran de fer-ho sota pseudònim, un requisit que ja es va incorporar en l’edició del 2019. Hauran d’entregar 3 originals i una còpia de l’obra en format pdf. Com a pas previ a l’enviament dels originals, cal entrar a la web de la FACC (www.fcaixescatalanes.cat) i omplir el formulari que es troba a l’apartat del premi.

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana col·laborarà amb el premi fent difusió de la convocatòria del mateix entre els seus associats.

El veredicte del guardó es farà públic el mes de juny de 2020. El jurat, independent, està format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, sense cap supeditació editorial, i actuarà valorant la qualitat literària i la varietat de registres.

En la present edició l’escriptora Gemma Lienas torna a formar part del jurat com a darrera guanyadora del premi, ja que l’edició del 2019 va quedar deserta. Així, estarà constituït per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Carme Riera i Gemma Lienas (en qualitat de darrera guanyadora).  Actua com a secretari, sense vot, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

 

Sobre el premi i els guanyadors

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït el 1981 per l’Obra Social de Caixa Sabadell, en un moment en què la literatura catalana –com totes les manifestacions culturals- vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA impulsa i dona continuïtat al premi mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

El palmarès del guardó, des de la seva creació, és una prova del paper que ha jugat en la literatura catalana moderna i de la seva influència en la projecció d’autors que, de vegades amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi.

En les seves primeres edicions era exclusivament per a novel·les, però a partir de l’any 1993 es va ampliar a totes les modalitats de prosa literària, com ara narracions, relats de viatges, memòries, biografies i dietaris.

Va esdevenir, així, en un dels pocs guardons de la seva categoria i dotació que estan oberts a la diversitat d’expressions literàries. Entre els darrers guanyadors del Premi podem trobar noms com els de Gemma Lienas, Rafael Vallbona, Carme Riera, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín, Ada Castells o Melcior Comes.

 

Altres accions per fomentar la literatura catalana

A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la FACC, amb el suport de BBVA, i que enguany ha arribat a la sisena edició.

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora:  per mitjà de converses entre escriptors i escriptores guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la FACC i BBVA participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català. A la darrera edició, el passat setembre, es va realitzar l’activitat ‘Som Premi BBVA Sant Joan’, unes converses entre parelles d’escriptors i escriptores guardonats amb el premi que parlaven l’un del llibre de l’altre. També col·laborem en l’adquisició de llibres de diverses biblioteques de Catalunya per ampliar el seu catàleg de llibres.

 

Bases del Premi BBVA Sant Joan

Es poden consultar les bases a https://www.fcaixescatalanes.cat/premi/premi-sant-joan/.