El CERAP, Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català

  • L’Ateneu Barcelonès ha acollit la tercera edició dels III Premis Antoni Carné, que reconeixen les entitats, les iniciatives innovadores i comunicatives, les activitats, els programes i les persones dedicades a l’associacionisme cultural. 
  • També han estat premiats Montserrat Garrich, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, l’Associació Cultural Sibemoll i l’Associació Cultural Botafocs.

 

Nit d’emocions intenses, la viscuda avui a l’Ateneu Barcelonès durant l’acte de lliurament dels III Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Nervis per conèixer el veredicte del jurat en les sis candidatures que es presentaven; alegria dels guanyadors i finalistes en conèixer el reconeixement a les seves iniciatives i projectes; i també tristesa i frustració per no poder comptar amb la presència dels dirigents polítics que no han pogut participar-hi per la seva condició de presos polítics o exiliats.

Com a presidenta de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, entitat organitzadora del certamen, Rosa Maria Provencio ha donat la benvinguda els assistents recordant la importància que tenen els col·lectius de cultura popular “pel progrés de la societat i per demostrar que qualsevol persona té moltes capacitats”.

Presentada pel clown i guionista Ferran Aixalà, la gala ha comptat amb les actuacions de la Banda FCSM&Symphocat i la Colla Mare Nostrum, guanyadora del Campionat de Catalunya de sardana esportiva els darrers cinc anys. En delegació de la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, també hi assistit la directora general de Cultura Popular Maria Àngels Blasco.

 

Guanyadors i finalistes dels III Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català

Per millorar la visibilitat dels projectes desenvolupats per les associacions culturals, la tercera edició dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català ha incorporat una important novetat: reconèixer, a més de les candidatures guanyadores, també aquelles que han merescut una menció especial per part del jurat. Complementàriament, els guardons han incorporat la categoria Iniciativa Innovadora, creada amb l’objectiu de donar suport aquelles pràctiques que contribueixen a la renovació dels col·lectius de cultura popular.

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar ha estat mereixedor del Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català per “excel·lir en la dinamització social de Riudoms, la renovació generacional de l’entitat, la col·laboració amb els centres educatius del seu entorn i la conservació i divulgació del patrimoni cultural del seu poble”.

El Premi Previsora General al Programa ha recaigut en l’Associació Cultural Botafocs, establerta a Castelló de la Plana, on segons ha destacat la justificació del jurat, ha aconseguit “consolidar un calendari festiu que gaudeix d’una gran popularitat a la Plana Alta” i per haver liderat la creació d’una xarxa associativa favorable a la conservació de la llengua i les tradicions catalanes.

Impulsada per la Cobla Ciutat de Girona, la Fonoteca de Cobla treballa per la recerca i recuperació d’autors i peces inèdites per cultura. Un projecte que ha merescut la concessió del Premi Arç Cooperativa a l’Activitat a l’Associació Cultural Sibemoll, premiada “per posar a disposició dels estudiosos i el conjunt de la ciutadania” aquest ampli corpus recollit.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha rebut el Premi a la Iniciativa Innovadora gràcies a la presentació del projecte de digitalització en 3D del bestiari. Cofinançada per la Fundació puntCAT, aquesta iniciativa permetre recuperar els elements d’imatgeria que han desaparegut o sofert desperfectes, a més de permetre la creació de petites rèpliques pel gaudi particular.

El Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació ha premiat l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC)“per contribuir a la difusió de les revistes impulsades des de l’associacionisme cultural, com ara les del col·lectiu geganter, sardanista, ateneista, escolta o dels àmbits del cooperativisme i la defensa de la llengua catalana”.

Finalment, la trajectòria associativa de Montserrat Garrich i Riberaha estat reconeguda amb el Premi ENS a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català. Garrich ha publicat nombrosos articles i monografies, especialment referits a balls i danses. Actualment és vocal de l’Esbart Català de Dansaires i la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, i també coordina l’Inventari de danses vives de Catalunya.