Oberta la convocatòria del 38è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

  • Poden presentar-se originals fins el 16 de febrer i està obert a les diferents modalitats de prosa literària i a tots els autors i autores que escriuen en català.
  • El guanyador rebrà 35.000 euros de premi. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes.
  • Es renova la imatge del Premi, dissenyada per Núria Cobos Pascual, fruit de la col·laboració amb l’Escola Superior de Disseny ESDI de Sabadell.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA CX,  convoca la trenta-vuitena edició del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, amb la finalitat de fomentar l’escriptura, així com la lectura en català. 

El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor. 

El termini de presentació d’originals es clourà el divendres 16 de febrer de 2018. Els participants han de fer arribar les obres a la seu de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, al carrer Gràcia 17 de Sabadell. 

El Premi BBVA Sant Joan forma part del conjunt dels 9 guardons culturals que la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca amb el suport de BBVA CX en àmbits tan diversos com el dibuix i la pintura, la música, el teatre, el circ, el cinema de muntanya i l’associacionisme, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

35.000 euros de dotació. Carme Riera s’incorpora al jurat

En la convocatòria d’enguany, l’import del premi es manté en 35.000 euros, lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor de l’edició comercial a càrrec d’Edicions 62. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan es trobi entre els més ben dotats de les lletres catalanes. 

El veredicte del jurat es farà públic el mes de juny de 2018. El jurat, independent, està format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, sense cap supeditació editorial, i actuarà valorant la qualitat literària i la varietat de registres. 

En la present edició l’escriptora i catedràtica Carme Riera s’incorpora al jurat de forma permanent. Així, estarà constituït per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Carme Riera i Rafael Vallbona (en qualitat de guanyador de la darrera edició).  Actua com a secretari, sense vot, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. 

El guanyador o guanyadora del premi es coneixerà en un ja tradicional acte que se celebrarà a mitjans de juny del 2018 al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. 

 

Col·laboració de l’ESDI en la creació de la nova imatge gràfica del premi

En la convocatòria del 2018, el Premi BBVA Sant Joan ha renovat la seva imatge fruit de la col·laboració amb l’Escola Superior de Disseny ESDI.  Així, en la línia que manté la FACC de fomentar la col·laboració d’entitats, organismes i persones del territori en els seus projectes, l’alumnat de l’ESDI ha treballat en la proposta gràfica per a la nova imatge del premi. 

D’entre les propostes presentades s’ha escollit la creada per Núria Cobos Pascual, estudiant del Grau de Disseny Gràfic. La Núria Cobos té 20 anys i és de Sabadell. De la seva proposta destaca clarament la referència a la llengua catalana, incorporant els caràcters de l’abecedari que li són propis, a mode de tribut. 

 

Sobre el premi i els guanyadors

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït el 1981 per l’Obra Social de Caixa Sabadell, en un moment en què la literatura catalana –com totes les manifestacions culturals- vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX impulsen i donen continuïtat al premi mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

El palmarès del premi, des de la seva creació, és una prova del paper que ha jugat en la literatura catalana moderna i de la seva influència en la projecció d’autors que, de vegades amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi. 

En les seves primeres edicions era un premi exclusivament per a novel·les, però a partir de l’any 1993 es va ampliar a totes les modalitats de prosa literària, com ara narracions, relats de viatges, memòries, biografies i dietaris. 

Va esdevenir, així, en un dels pocs guardons de la seva categoria i dotació que estan oberts a la diversitat d’expressions literàries. Entre els darrers guanyadors del Premi podem trobar noms com els de Rafael Vallbona, Carme Riera, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín, Ada Castells o Melcior Comes. 

A la darrera edició el guanyador va ser Rafael Vallbona amb la novel·la La casa de la frontera.

 

Altres accions per fomentar la literatura catalana

A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, i que enguany arriba a la cinquena edició. 

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora:  per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català. A la darrera edició s’hi va presentar l’obra guanyadora del Premi BBVA Sant Joan 2017, i es va facilitar l’adquisició de llibres a diverses biblioteques públiques del territori.