Miquel Grifé, Federació del Seguici Tradicional històric d’Igualada (FESTHI)

En només catorze anys, la Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) ha recuperat el Ball de Bastons, el Ball de Sant Miquel i els Diables, el Ball de Pastorets, la imatge de Sant Bartomeu, el Tabal de la Patera, els Gegants Vells i el Drac Antic, a més d’altres activitats festives d’Igualada, la capital de l’Anoia.

 

Per aquest motiu ha rebut recentment el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català. Un Premi que forma part dels Premis Carné que organitza l’Ens Associacionisme Cultural Català, i que atorguen la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA.

 

Avui parlem amb Miquel Grifé, membre de la Junta de la federació.


 

“La recuperació d’una tradició cultural implica un compromís i un treball seriós que es desenvolupa a través d’un meticulós procés”

 

La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) és una organització cultural sense ànim de lucre constituïda per entitats de la ciutat que participen activament de la seva tradició festiva popular. El jurat va valorar la seva tasca, sobretot, el fet de recuperar un seguici tradicional històric fet des del rigor acadèmic i la divulgació cultural a la ciutadania. Aquest era  l’objectiu de l’Associació quan es va crear? Recuperar i donar a conèixer les festes i balls antics a la ciutadania?

Sí, la intenció era clara: rescatar i recuperar les festes i balls que havien estat part integral de la identitat de la ciutat i compartir-los amb la comunitat.

 

Tot va començar ja farà uns 15 anys, amb la primera recuperació del Ball de Bastons d’Igualada el 2009. Posteriorment, a finals del 2010, es va formalitzar la creació de la FESTHI amb les noves introduccions del Ball de Cercolets, així com entitats ja existents com els Moixiganguers d’Igualada i els Trabucaires “Els Voladors”. L’any següent, el 2011, es van incorporar dos nous balls recuperats: el Ball de Pastorets i el Ball de Sant Miquel i els Diables.

 

La Federació ha anat creixent fins consolidar tot un seguit d’actes dins la Festa Major d’Igualada que s’havien perdut. També s’ha aconseguit recuperar diferents elements de la festa, com la rèplica de la imatge de Sant Bartomeu, els Gegants Vells i l’última incorporació ha estat la del Drac Antic.

 

La Federació aplega més de 200 persones pertanyents a les 6 entitats (El Ball de Bastons, el Ball de Cercolets, el Ball de Pastorets, el Ball de Sant Miquel i els Diables, els Trabucaires, i la colla de portadors dels Gegants Vells d’Igualada. Tots teniu l’objectiu comú de defensar un model de festa patrimonial concret, i específicament centrada en el seguici tradicional de la ciutat d’Igualada. Com s’organitzen per poder treballar tots els projectes que es proposen?

La Federació agrupa unes 200 persones entre socis i les sis entitats diferents que la conformen. Ens organitzem a través de l’Assemblea General que és l’òrgan de decisió de la Federació, on ens reunim representants de totes les entitats i socis per discutir temes importants sobre els projectes i les activitats futures.

 

La junta directiva a banda d’ocupar-se de les responsabilitats que comporta el dia a dia de l’entitat és també qui coordina les diferents comissions i grups de treball on es desenvolupen els projectes.

 

Cada projecte deu comportar moltes hores de recerca de documentació per després executar-lo i que la societat el conegui, hi participi i en gaudeixi. Com és el procés de recuperació d’una tradició cultural?

La recuperació d’una tradició cultural implica un compromís i un treball seriós que es desenvolupa a través d’un meticulós procés. És un esforç que requereix la participació activa de diverses comissions i grups de treball. La comissió tècnica, integrada per historiadors i persones amb un coneixement destacat del panorama festiu, assumeix un paper vital en aquesta tasca.

 

El procés comença amb una fase intensiva de recerca i documentació. La comissió tècnica es dedica a recopilar referències històriques d’Igualada i d’altres llocs del país relacionades amb la tradició que es vol recuperar. Aquesta fase implica l’estudi exhaustiu de cada element festiu o acte en concret que es pretén reintroduir. Aquesta recerca proporciona una base sòlida per entendre i contextualitzar la tradició.

 

Un cop tenim tota la informació, es realitza una avaluació de la viabilitat del projecte. Aquesta avaluació inclou la cerca de recursos físics i econòmics, i s’analitza la possibilitat de tirar endavant el projecte. Implica moltes hores i reunions però creiem que buscar la col·laboració estreta entre les entitats és essencial per dur a terme els projectes amb èxit i fer que la societat els conegui, hi participi i en gaudeixi.

 

Per últim, la comunicació i la difusió són importants per garantir que la societat conegui, participi i gaudeixi d’aquestes tradicions recuperades.

 

Com a Associació cultural que treballeu per al vostre àmbit d’actuació, i que sens dubte deixa empremta a la societat, quin és el vostre repte actual i de futur?

Actualment, el nostre repte principal és impulsar el creixement de la Federació amb més socis i consolidar la seva influència a Igualada i més enllà. Volem créixer i consolidar la nostra presència. Busquem que l’administració i la ciutat es bolquin i participin més dels esdeveniments que organitzem, millorant aliances amb altres entitats i fent que els ciutadans es sentin partícips.

 

Pel que fa a les dificultats financeres, reconeixem que aquest és un obstacle comú per a moltes organitzacions culturals. Esperem que la trajectòria positiva ens ajudin a superar aquests obstacles i assegurar el finançament necessari per dur a terme les nostres activitats.

 

Què ha suposat rebre el Premi BBVA a l’Entitat Cultural de l’Associacionisme Cultural Català 2023?

Rebre el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català 2023 ha estat un honor i un reconeixement als esforços de la Federació. Aquest premi reforça el nostre compromís amb la preservació i promoció de la cultura tradicional i ens motiva a continuar treballant per enriquir la vida cultural d’Igualada.