‘Manaslu – Berg der Seelen’ guanya la Flor de Neu d’Or del 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

  • El llargmetratge de l’austríac Gerald Salmina també ha estat guardonat amb el Premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió d’aquesta edició
  • La pel·lícula que signa el britànic Alastair Lee, ‘Climbing Blind’, s’endú el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya

 

‘Manaslu – Berg der Seelen’ és la gran guanyadora del 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La producció dirigida per l’austríac Gerald Salmina s’ha endut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or però també ha estat guardonada amb el Premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió d’aquesta edició. El documental, rodat amb imatges d’arxiu i seqüències reconstruïdes, narra la biografia d’un dels grans alpinistes contemporanis: Hans Kammerlander.  

Nascut al sud del Tirol, Kammerlander es va fer un lloc entre els millors el 1996, quan va assolir l’ascens més ràpid a l’Everest i el primer descens en esquís. Ha coronat tretze dels cims més alts del planeta, però el llargmetratge no només repassa la trajectòria d’un alpinista llegendari, sinó també com ha hagut de lidiar amb la vida i la mort: el 1991 va perdre el seu millor amic el Manaslu, i 26 anys després, el 2017, va intentar encarar-se als seus records. Va enfrontar-se de nou al cim, però no ho va aconseguir.

El segon premi d’aquesta edició ha estat pel film ‘Climbing Blind’. El director britànic Alastair Lee ha pujat a l’escenari del teatre Cirvianum de Torelló per recollir el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata a la millor pel·lícula de muntanya. El llargmetratge és la història de superació de Jesse Dufton, un escalador afectat per una malaltia degenerativa de la visió. Avui, només distingeix entre llum i obscuritat, però malgrat tot se segueix fixant objectius gairebé impossibles: l’últim, assolir l’Old Man of Hoy, a les illes Òrcades d’Escòcia.

El tercer film guardonat de la nit és ‘La ola sin fronteres’ amb el Premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya. Els realitzadors argentins Julián i Joaquín Azulay i Fernando Salem cerquen onades durant cinquanta dies –ja sigui a peu, en camioneta o en veler– per l’arxipèlag de les Malvines. Però aquest no és el seu únic objectiu, sinó també el de refer ponts de pau amb les illes, trencats després de la guerra de 1982.

D’altra banda, el premi a millor pel·lícula de cultura de muntanya i Flor de Neu de Plata ha estat per ‘Beloved’. Aquest documental vingut de l’Iran retrata la vida extraordinària d’una dona de 80 anys que viu sola a les muntanyes d’aquesta terra; només acompanyada pel bestiar que l’ajuda a sobreviure gràcies a la seva fortalesa i coratge.

‘Ani, the Nuns of Yaqen Gar’ és el títol de la producció que s’ha endut el Premi F.E.D.M.E. (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada) especial del Jurat i Flor de Neu de Plata. La directora italiana Eloise Barbieri ha estat l’única persona occidental que ha pogut viure a la ciutat budista de Yaqen Gar, al Tibet oriental. Avui en dia hi habiten més de vint mil monjos, però aquesta comunitat corre el risc de desaparèixer a causa de les intencions del govern xinès. Per la seva banda, el Premi F.E.E.C. (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia també ha estat per una producció argentina: ‘Troperos’. El documental dirigit per Nicolas Detry explica la tasca dels gautxos en una vall aïllada al sud de Patagònia.

I el públic més amant dels esports extrems ha decidit que el Premi Cervesa del Montseny i Flor de Neu de Plata al millor film de la sessió +Xtrem recaigui en mans d’A. Girard, J. Chenal i D. Lacaze per ‘Lost in Karakorum’; un recorregut de vol bivac en parapent per intentar fer cim al Spantik (7.027 metres).

Per últim, la producció eslovena ‘The undamaged’ ha estat la guardonada amb el Premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa dels espais naturals. R. Bregar, M. Oblak i M. Avgustin demostren com nombrosos rius dels Balcans s’estan veient greument afectats per la construcció de nombroses preses per generar energia.

La majoria dels protagonistes i realitzadors de les pel·lícules premiades vinguts d’arreu del món han recollit els guardons en l’acte de cloenda del Festival, conduït per la periodista de Televisió de Catalunya, Txe Arana. 

 

PALMARÈS

37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

GRAN PREMI  “VILA DE TORELLÓ” i Flor de Neu d’Or a:

MANASLU – BERG DER SEELEN de Gerald Salmina. Àustria.

 

PREMI BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de MUNTANYA a:

CLIMBING BLIND d’Alastair Lee. Gran Bretanya.

 

PREMI  GRANDVALIRA i Flor de Neu de Plata al millor film d’ESPORTS  DE MUNTANYA a:

LA OLA SIN FRONTERAS de Julián i Joaquín Azulay. Argentina.

 

PREMI al millor film de CULTURA DE MUNTANYA i Flor de Neu de Plata a:

BELOVED de Yaser Talebi. Iran.

 

PREMI F.E.D.M.E.  (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada) especial del Jurat i Flor de Neu de Plata a:

ANI, THE NUNS OF YAQEN GAR d’Eloïse Barbieri. Itàlia.

 

PREMI  F.E.E.C. (Federació d´ Entitats Excursionistes de Catalunya), i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia a:

TROPEROS de Nicolas Detry. Argentina.

 

PREMI  BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió a:

MANASLU – BERG DER SPEELEN de Gerald Salmina. Àustria.

 

PREMI CERVESA DEL MONTSENY i Flor de Neu de Plata al millor film +Xtrem, per votació popular a:

LOST IN KARAKORUM d’A. Girard, J. Chenal i D. Lacaze. França

 

PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals a:

THE UNDAMAGED de R. Bregar, M. Oblak i M. Avgustin. Eslovènia