Lliurat el 14è Premi BBVA de pintura Ricard Camí

El guardó recau en l’obra ‘L’altre sender’ de Manu vb Tintoré

  • El jurat concedeix un accèssit a l’obra ‘La invasió del futur’, del terrassenc Miguel Ángel GonzálvezPaúl, i una menció especial a ‘El Paper’ de Joan Vilajoana Cots
  • Les 25 obres finalistes, de les 210 que optaven al guardó, es podran visitar fins al 24 d’octubre al Centre Cultural Terrassa

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA a Catalunya, format per BBVA i CatalunyaCaixa, en col·laboració amb la Fundació Antiga Caixa Terrassa han lliurat avui el 14è Premi BBVA de pintura Ricard Camí.

El guardonat, entre les 210 obres de diferents estils presentades, ha estat Manu vb Tintoré amb l’obra ‘L’altre sender’. Una obra amb un estil personal, amb un llenguatge interdisciplinari, madur, i un resultat plàstic admirable. El jurat, format per persones reconegudes en el camp de la Belles Arts, ha concedit, a més, un accèssit a l’obra ‘La invasió del futur’ del terrassenc Miquel Àngel Gonzálvez i una menció especial a l’obra ‘El Paper’ de Joan Vilajoana.

La concessió del premi s’ha celebrat al Centre Cultural Terrassa, en un acte presidit per l’Alcalde de la ciutat, Sr. Jordi Ballart, amb l’assistència del conseller delegat de CatalunyaCaixa i representant del Grup BBVA a Catalunya, Sr. Xavier Queralt; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Sr. Jaume Ribera; i el president de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, Sr. Ignasi Cusidó.

Coincidint amb la concessió del premi, avui ha quedat inaugurada una exposició al Centre Cultural Terrassa que recull les 25 obres finalistes, d’entre les quals el jurat ha emès el seu veredicte. Aquestes, quedaran exposades amb visita oberta al públic fins al 24 d’octubre.

El Premi BBVA de pintura Ricard Camí és un dels més ben dotats del panorama actual de certàmens artístics, amb una assignació de 18.000 euros, 12.000 per a l’autor i 6.000 per dur a terme una exposició individual de l’artista guanyador al Centre Cultural, que pot tenir caràcter itinerant. D’aquesta manera, el premi no es limita només a lliurar un guardó, sinó que vol acompanyar l’artista en la seva promoció i projecció posterior mitjançant aquesta mostra individual.

El premi impulsa la creació pictòrica i estimula els nous creadors des del 1989, any en què es va instituir a la memòria de Ricard Camí i Aliart, protector de les arts i president de l’antiga Caixa Terrassa.

Al llarg de les 14 edicions d’aquesta biennal, han participat més de 5.000 artistes, amb gairebé 6.000 obres presentades, de les quals 461 han estat exposades, i amb un repartiment de més de 300.000 euros en premis.

El Premi BBVA de pintura Ricard Camí és un exemple del compromís amb la cultura de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i del Grup BBVA, que organitzen, impulsen, col·laboren i fan possible multiplicitat d’activitats, que en el camp cultural abracen els àmbits de la literatura, el teatre, el cinema, la música, la dansa, el circ, l’art, les exposicions, els programes pedagògics per a infants, etc. L’any passat més de cent mil persones es van aplegar com a participants o espectadors en aquesta munió d’actes de caràcter cultural organitzats o amb la col·laboració de la Fundació.

 

Sobre l’obra guanyadora, L’altre sender

L’altre sender forma part de la col·lecció Àncores de la Terra en la que l’artista, tot i pintar paisatges, no vol representar cap lloc concret. El que pretén és construir els seus paisatges, situant-se en una mena de terra de ningú, naufragar, derivar, perdre’s, és a dir, descompondre el paisatge des de els seus conceptes compositius bàsics i tornar a començar.

Aquests paisatges són  més aviat la representació d’un espai, de l’idea d’un espai, és a dir, la idea d’una terra, d’un horitzó, d’un cel, d’una disposició dels elements  però sobre tot, la idea de l’home en el seu entorn, natural i humà. Un home al mig del camí, certament perdut però caminant, experimentant la immensitat, la soledat, l’abandó i el buit.

 

Sobre Manu vb Tintoré

Nascut el 1964 a Brussel·les, de pare belga i mare catalana, viu a la província de Girona.L’any 2000, diplomat per l’Escola d’Art d’Olot, emprèn la seva carrera artística com a escultor i pintor. Tota la seva obra està vinculada a la idea de l’ésser humà, el seu avenir i la seva relació amb l’entorn que l’envolta. Els 10 anys de treball com a enginyer agrònom en diversos països en vies de desenvolupament a l’Àfrica i l’Amèrica impregnen la seva obra, alhora, d’una globalitat i d’un existencialisme aclaparadors.

Podeu ampliar informació sobre la seva trajectòria aquí.

 

Sobre La invasió del futur

Aquesta obra mostra caràcter, l’impacte de l’arquitectura que alerta sobre la perillosa desaparició del patrimoni urbanístic, realitzada amb recursos tècnics i estilístics sàviament combinats. És un homenatge a les ciutats industrials que han integrat al paisatge urbà el record d’un passat fabril.

 

Sobre Miguel Ángel Gonzálvez

Pintor terrassenc, nascut el 1957. Després de passar per diferents estils com el surrealisme i l’expressionisme, es va introduir en altres tècniques que deriven en textures realitzades amb materials no pictòrics. Introdueix en una pintura hiperrealista objectes originals, fent confondre l’espectador al no diferenciar allò adherit del que és pintat. Posteriorment ha anat evolucionant fins a tenir un estil totalment avantguardista.

Podeu ampliar informació sobre la seva trajectòria aquí.

 

Formen part del Jurat:

Sra. Nora Ancarola – Presidenta de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya(AAVC)

Sr. Francesc Miralles – Historiador i crític d’art

Sr. Sílvia Muñoz – Historiadora i crítica d’art

Sr. Carles Taché – Galerista                                                

Sra. Pilar Vélez – Historiadora i crítica d’art

Sr. Edurard Vives – Centre Cultural Terrassa