L’Hospital Parc Taulí inicia un programa de gires musicals en col·laboració amb Música en Vena, l’Orquestra Simfònica del Vallès, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX

  • La música en directe d’alta qualitat facilita la recuperació del malalts, acompanya als familiars i contribueix a una millora de l’ambient de treball a l’hospital.
  • Cada mes, a través de l’associació Música en Vena, músics de l’Orquestra Simfònica del Vallès realitzaran microconcerts a diferents unitats del centre sanitari.
  • Aquest projecte és possible gràcies a la implicació i la col·laboració de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX

 

No és cap secret que la música és posseïdora d’un elevat poder sobre els estats anímics. Utilitzada amb saviesa, és una reconeguda eina sanadora des de temps ancestrals. Estudis recents, liderats per Música a Vena, indiquen que l’exposició freqüent a la música en directe en pacients ingressats a l’hospital redueix els estats d’ansietat i la percepció del dolor.

Des d’avui, l’hospital Parc Taulí inicia un programa estable de música en directe, seguint les directrius del seu programa d’humanització per millorar l’experiència dels pacients i familiars a l’hospital. Aquesta iniciativa permetrà comptar amb artistes de primer nivell de l’Orquestra Simfònica del Vallès que acudiran tots els mesos a les unitats d’hemodiàlisi, UCI, oncologia, entre d’altres. El repertori musical serà escollit amb cura pel Comitè Assessor de Música a Vena junt amb la direcció artística de l’OSV, seguint paràmetres instrumentals bàsics com el timbre, la tessitura i el volum.

La primera gira s’inicia avui 12 de febrer a les 11,30 h amb el trio de corda de l’OSV compost per Nathalie Smirnoff (violí I), Xavier Riba (violí II) i Joan Esplugas (violoncel) que recorrerà l’Escola de la planta de Pediatria i l’Hospital de Dia d’oncologia amb repertori de Vivaldi, Pachelbel, Corelli i Bach.

Aquest projecte a l’hospital Parc Taulí de Sabadell durant el 2019 és possible gràcies a la implicació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes que, amb el suport de BBVA CX, porta a terme diversos projectes culturals arreu de Catalunya, entre ells 9 premis culturals en diverses disciplines per a fomentar el talent, la innovació i difondre la cultura arreu de Catalunya.

Així mateix, l’Ajuntament de Sabadell, al costat del Parc Taulí, també ha col·laborat des de l’inici en la definició del projecte.

Música a Vena i l’Orquestra Simfònica del Vallès treballen conjuntament per acostar la música de qualitat al territori, entenent el “fet musical” com un agent de canvi social.

 

Música en Vena

Música en Vena és una associació sense ànim de lucre que promou des de fa 7 anys la música en directe als hospitals. Ha intervingut a més de 20 hospitals, principalment de la Comunitat de Madrid i Catalunya, treballant amb tota mena de músics, formacions instrumentals i gèneres. També participa en projectes de recerca per demostrar des del punt de vista clínic l’impacte positiu de la música en directe per a determinats tipus de pacients.

 

Orquestra Simfònica del Vallès

L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és una realitat que porta la música al cor de les persones des del 1987. Les emocions són el nostre fort, i per transmetre-les, procurem cada vegada més fer participar el públic, innovar en els formats i en les maneres de fer música, i aprofundir en el compromís de valor amb la nostra comunitat. Som l’única orquestra profesional estable privada del país, on els músics i equip de gestió són alhora empleats i accionistes.

La nostra intensa activitat —més de 100 actuacions l’any— se centra, per un costat, al Palau de la Música Catalana, on celebrem enguany la 23a temporada de concerts “Simfònics al Palau”, amb tretze concerts anuals que realitzem en coproducció amb el nostre soci principal, el Palau de la Música Catalana, i, per l’altre, a la ciutat de Sabadell, on realitzem la temporada de concerts simfònics. A més, des de la nostra fundació som l’orquestra titular del circuït Òpera a Catalunya. Des del setembre del 2018, n’és el director titular Xavier Puig.

L’OSV compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, impulsant projectes com el cicle ‘Simfònics al Palau’, ‘Simfònics a Sabadell’, ‘Gradus ad Parnassum’, ‘Gira de Setmana Santa 2019’, i projectes com ‘Jove Orquestra Simfònica del Vallès’ o ‘Acadèmia OSV’.

Som l’orquestra espanyola amb més presencia a les xarxes socials, amb més de 24.000 seguidors a Twitter, 17.700 a Facebook, i juntament amb el Banc Sabadell hem fet el flashmob “Som Sabadell”, amb més de 77 milions de visites a Youtube, el video d’una orquestra simfònica més vist arreu del planeta.

 

Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX

La majoria d’accions culturals i socials que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col•laboració amb BBVA CX.

Entre els seus objectius està la de realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa, compartida i responsable que impliqui persones i institucions.

Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la literatura, la música, la pintura i el dibuix, el teatre, el circ i el cinema de muntanya a través de l’organització de 9 premis culturals.

BBVA CX comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col•laboració amb la  FACC per a fer-los possibles.

 

Sobre el Parc Taulí

La Corporació Sanitària Parc Taulí és un consorci públic de la Generalitat de Catalunya que gestiona set centres: l’Hospital de Sabadell, l’Albada Centre Sociosanitari, UDIAT Centre Diagnòstic, Salut Mental Parc Taulí, Atenció Primària Parc Taulí (CAP Can Rull), Atenció a la Dependència Parc Taulí i Sabadell Gent Gran Centre de Serveis, aquest darrer mitjançant una societat instrumental participada al 100% per la Corporació.

Les institucions del Parc Taulí reben el suport de la Fundació Parc Taulí en aspectes de recerca, innovació, docència i en la formació científica i mèdica dels professionals. El Parc Taulí és Unitat Docent de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El Consell de Govern del Parc Taulí  està integrat per sis representants de la Generalitat de Catalunya, dos de l’Ajuntament de Sabadell i un de la UAB.

El Parc Taulí és el centre sanitari de referència directa d’uns 400.000 ciutadans de Sabadell i dels altres 8 municipis del Vallès Occidental Est. Hi treballen uns 3.500 professionals.