L’exposició Espais Recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català arriba a Cornellà de Llobregat

  • L’exposició itinerant reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l’arquitectura industrial i presenta diversos exemples de recuperació del patrimoni fabril a Catalunya
  • La mostra es podrà visitar del 19 de gener al 18 de febrer al Museu Agbar (carretera de Sant Boi 4-6, 08940 Cornellà de Llobregat)
  • L’exposició ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC.

 

L’exposició “Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català” fa un recorregut per les intervencions de reutilització del patrimoni industrial que s’han fet al llarg de les últimes dècades a Catalunya. És un projecte de l’arquitecte Ferran Pont i de la fotògrafa Teresa Llordés, i ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya).

L’exposició reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l’arquitectura industrial i presenta exemples de reinvenció en aquest camp, com la reconversió d’antigues fàbriques en museus, escoles, biblioteques o comerços. S’hi presenta un repertori ampli de les formes d’abordar les intervencions de reutilització del patrimoni, que van des d’intervencions de gran transformació fins aquelles de caràcter minimalista en les quals es posa l’accent en el manteniment del paisatge industrial.

La fotografia històrica de finals del segle XIX i principis del XX té un paper rellevant al llarg de l’exposició. Aquestes imatges, fruit d’un treball de recerca en diversos arxius, permeten contemplar els edificis en el seu ús original i mostren com han canviat els contextos urbans d’aquestes edificacions.

El projecte iniciat l’any 2014 amb la publicació del llibre Espais recobrats, editat pel mNACTEC i obra de Ferran Pont i Teresa Llordés, té ara continuïtat amb aquesta exposició, que a iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, té per objectiu divulgar la feina feta en el camp de la recuperació del patrimoni industrial a Catalunya.

 

Inauguració de l’exposició

L’acte d’inauguració tindrà lloc el dijous 18 de gener, a les 19 h. Durant l’acte, obert al públic, el comissari de l’exposició, el Sr. Ferran Pont, farà una visita guiada per a tots els assistents.

 

Central Cornellà de la Societat General d’Aigües de Barcelona

L’any 1905 es va atorgar a la Compagnie des Eaux de Barcelona  una concessió per extreure aigua de l’aqüífer del riu Llobregat, ja que l’aqüífer de Dosrius d’on extreien aigua fins llavors era insuficient pel volum creixent de població que havien d’abastir.

Per aquest motiu, es va encarregar a l’arquitecte modernista Josep Amargós i Samaranch la construcció d’una estació de captació i bombeig d’aigua a Cornellà de Llobregat. Les obres s’iniciaren l’any 1905 i l’edifici s’inaugurà l’any 1909, convertint-se en la principal instal•lació de captació d’aigua de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Actualment, la Central Cornellà desenvolupa la mateixa funció que en els seus orígens: és una planta industrial en funcionament, i, al mateix temps, és el Museu Agbar de les Aigües, un museu dedicat a l’aigua promogut per la Fundació Agbar.

El Museu de les Aigües va rebre el premi Micheletti 2010 atorgat per l’European Museum Forum en el camp de la museologia i el premi Bonaplata 2009 en la categoria de rehabilitació de béns mobles per la “Memòria del Projecte de posada en marxa de la màquina de vapor núm. 3 de la Sala de l’Electricitat”.

 

Fundació Antigues Caixes Catalanes

La Fundació Antigues Caixes Catalanes és la continuadora de l’obra social de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, i té el seu àmbit d’actuació en tot el territori català.

Té com objectiu la realització d’iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural de les persones, a partir de dos conceptes, la creativitat i la innovació com a foment dels valors tradicionals, així com un nou estil de relació, basat en la participació d’entitats, organismes i persones del territori per a cada projecte.

Actualment, convoca, amb el suport de BBVA CX, 9 premis i activitats en àmbits tan diversos com la literatura, el teatre, el dibuix i la pintura, la música, el circ, el cinema de muntanya i l’associacionisme, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals, així com espectacles, concerts i exposicions itinerants arreu de Catalunya.