Pepa Plana, Quim Girón, Emiliano Sánchez Alessi, Solfasirc i l’escola Saltimbanqui, entre els guanyadors dels VIII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya

  • L’espectacle El Dékoncert, de la companyia Solfasirc, guanya el IV Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ que concedeix la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX. La companyia rebrà 20.000 euros per quatre actuacions durant el 2018
  • La pallassa Pepa Plana guanya el premi al millor espectacle de Carpa o Sala per Paradís Pintat i Emiliano Sánchez Alessi obté el premi al millor número de circ pels seus malabars horitzontals
  • També s’han endut un Premi Zirkòlika Circ Pistolet per Quan no tocàvem de peus a terra (millor espectacle de carrer), Andreu Casadellà (millor artista emergent), l’espectacle Fang de Quim Girón (premi especial), Todozancos per Bangaluru (premi de votació popular) i l’escola Satimbanqui de Vilanova i la Geltrú (millor iniciativa per a la projecció del circ)

 

Barcelona, a 20 de desembre de 2017. – L’espectacle Paradís Pintat, de la pallassa Pepa Plana, ha guanyat el premi Zirkòlika al Millor Espectacle de Circ de Sala o Carpa del 2017. Estrenat durant el Festival Grec 2016 i dirigit per Ferruccio Cainero, aborda el drama de les migracions i és una crida a no quedar-se quiet davant de cap injustícia. 

Una àngel (Pepa Plana) s’escapa d’una pintura i descobreix que el món no és com se l’havia imaginat. El jurat ha valorat el control del ritme de l’artista, la posada en escena de l’espectacle, el gran talent de la pallassa dalt de l’escenari i un treball compromès socialment que sacseja consciències i ofereix imatges colpidores. El premi és una campanya comunicació de l’agència Comèdia Comunicació.

D’altra banda, el IV Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ ha recaigut en l’espectacle El Dékoncert de la companyia Solfasirc (Biel Rosselló i Antoine Dagallier). El jurat ha destacat la incansable recerca i la búsqueda d’un llenguatge que fusiona de manera sorprenent els malabars amb la música. Gràcies a aquest premi que concedeix Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, la companyia rebrà 20.000 euros per quatre actuacions durant el 2018. L’espectacle presenta una sorprenent estructura de rebot que permet les pilotes seguir múltiples itineraris geomètrics i generar al mateix temps ritmes musicals. Amb aquesta creació, resultat de la investigació de Solfasirc per fusionar diferents llenguatges escènics, es trenca la frontera entre el músic i el malabarista

La resta de guanyadors dels VIII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya són Circ Pistolet per Quan no tocàvem de peus a terra (millor espectacle de carrer), Andreu Casadellà (millor artista emergent), l’espectacle Fang de Quim Girón (premi especial), el malabarista Emiliano Sánchez Alessi (millor número de circ), Todozancos per Bangaluru (premi de votació popular) i l’escola Saltimbanqui de Vilanova i la Geltrú (millor iniciativa per a la projecció del circ). Els premis s’han lliurat al Circ Històric Raluy després de l’espectacle Nit de Circ 2017.

 

MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARRER

‘Quan no tocàvem de peus a terra’

Circ Pistolet

Enric Petit (equilibrista) i Tomàs Cardús (portor), del Circ Pistolet, presenten un espectacle ple de força i equilibris sobre corrons i amb melodies populars. És un viatge en el temps a través dels records d’aquelles tardes de jocs i bones estones, a vegades rient, a vegades suant, però sempre gaudint, plens d’emocions genuïnes i de complicitat, buscant l’equilibri fràgil entre dues persones. El jurat ha valorat la seva compenetració i confiança mútua, els jocs amb materials poc habituals en el circ, la força i la voluntat d’anar més enllà de la tècnica i els seus magnífics i variadíssims jocs d’equilibris.

Valor del premi: Contractació de l’espectacle a FiraMediterrània (Manresa)

 

MILLOR NÚMERO DE CIRC

Malabars horitzontals

Emiliano Sánchez Alessi

Els últims anys, el malabarista Emiliano Sánchez Alessi, de la companyia ES, ha investigat els moviments dels malabars horitzontals i ha aconseguit fer un número que està sorprenent per la seva novetat i bellesa. Presentat a la fira Trapezi en el marc de l’espectacle Polos, el número forma també part de l’espectacle de Nadal al Circo Price de Madrid. El jurat ha destacat la presència a escena de l’artista, el treball d’investigació, el difícil domini de les esferes que orbiten com planetes i per fer dels malabars un art ple de bellesa i encanteri. 

Valor del premi: Contractació del número a la fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà (Girona)

 

PREMI ESPECIAL

‘Fang’

Quim Girón

La nova creació de Quim Girón ens presenta la transformació del cos i el fang a través de l’acrobàcia. La manipulació del fang permet l’espectador fer un viatge ple de formes i escultures úniques. El fang i el cos humà es deformen i s’uneixen amb imatges que poc podríem imaginar. Amb aquest sorprenent espectacle, Quim Girón recupera un element que ha vist a casa des de petit ja que la seva mare sempre ha treballat amb el fang. El jurat ha valorat la seva gran capacitat per experimentar, l’excel·lent treball creatiu amb un material nou (el fang), el fragor escènic i la creativitat.

Valor del premi: Teatralnet oferirà la producció d’un vídeo promocional

 

MILLOR ARTISTA EMERGENT

Andreu Casadellà

Trapezista

Especialitzat en trapezi washington, Andreu Casadellà (Anglès, Girona, 1994) ha actuat aquest any a la mostra de joves artistes emergents Crece, al Circo Price de Madrid. Aquest any s’ha graduat a l’École Supérieure des Arts du Cirque (ESAC), a Brussel·les (Bèlgica). El jurat ha valorat del seu treball la combinació de múltiples disciplines dalt d’un aparell (trapezi Washington) poc vist actualment, la bona tècnica i la gran projecció que té per endavant.

Valor del premi: Una residència de creació a la Fàbrica de les Arts en Viu L’Estruch (Sabadell)

 

MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ DEL CIRC

Escola Saltimbanqui (Vilanova i la Geltrú)

Formació en Arts del Circ estable i de qualitat a les comarques del Garraf i el Penedès. Un espai de pràctica, intercanvi, informació, formació, exhibició, creació, difusió, contacte i trobada dels interessats en circ. Potencia la producció, creació i programació a través d’acompanyament i residències artístiques, espectacles propis, exhibició professional, cicles i tallers oberts a tothom, etc. El jurat ha valorat la qualitats dels seus professors, la seva perseverança i les ganes de fer créixer el circ en una ciutat on el circ no ho ha tingut fàcil.

Premi: 1.000 euros que concedeix l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)

 

PREMI DE VOTACIÓ POPULAR

‘Bangaluru’

Todozancos

Espectacle itinerant que transmet l’esperit alegre i intens dels carnavals. Els personatges transiten entre danses, proeses, foc i fum de colors, i conviden l’espectador a una festa de sensacions. És una adaptació teatral del festival de colors de Punjab, una festivitat que coincideix amb la celebració de la primavera hindú i commemora nombrosos esdeveniments de la mitologia.

Valor del premi: Una residència de creació a La Central del Circ (Barcelona)

 

 

El jurat dels VIII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya ha estat format aquest any per Cristina Cazorla (La Puça Espectacles), Miguel A. García (Coop de Circ), Diego Cano (malabarista), Asvin López i Toni Gutierrez (trapezistes de La Fem Fatal), Jordina Blanch (CIRCulant) i Marcel Barrera (periodista i cap de redacció de la revista de circ Zirkòlika) i Manel Sala ‘Ulls’ (fotògraf).

Els premis s’han lliurat al Circ Històric Raluy després de l’espectacle Nit de Circ que ha comptat amb la participació de 15 artistes i una banda de música. Estan organitzats per la revista de circ Zirkòlika amb la implicació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX i compten amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Des de la seva creació, el 2010, la Nit de Circ s’ha convertit en una cita per a tot el sector. El seu objectiu és promocionar el circ i alhora dignificar i contribuir a la professionalització del sector i dels artistes i companyies del circ català.

 

Més informació dels premis, bases, edicions anteriors i Sala de Premsa a http://www.zirkolika.com/premiscirccatalunya.