L’escaladora Sílvia Vidal rebrà la Flor de Neu d’Honor del 41è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

La Fundació del certamen recupera aquest guardó per homenatjar l’esportista catalana, puntera per les seves expedicions en solitari a les parets més altes del món

 

La secció competitiva del Festival arrencarà amb l’estrena de ‘Canigó 1883’, el film dirigit per Albert Naudín que relata la travessa del poeta Jacint Verdaguer pels Pirineus

 

Groenlàndia protagonitzarà l’espectacle inaugural de la 41a edició, que canvia de format i fa una aposta per viatjar a través de diverses disciplines a l’illa més gran del planeta Terra


 

La 41a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló se celebrarà del 17 al 26 de novembre i tindrà com a gran protagonista l’escaladora catalana Sílvia Vidal, que rebrà el premi Flor de Neu d’Honor d’enguany i relatarà la seva darrera expedició. El certamen recupera aquest guardó que històricament ha premiat grans noms de l’alpinisme a nivell mundial en una edició que es manté entre les més participatives en nombre de pel·lícules inscrites a la secció competitiva: 136 muntatges de 23 països diferents. Després d’una acurada preselecció, durant deu dies es podran veure a la gran pantalla del teatre Cirvianum i del cinema El Casal un total de 45 produccions que optaran a endur-se la Flor de Neu d’Or del Festival, coorganitzat de nou amb la col·laboració de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA.

 

D’altra banda, el Festival fa una aposta renovada per donar el tret de sortida a la 41a edició del certamen amb un nou espectacle inaugural. Groenlàndia: la Terra Verda és el títol del nou format que proposarà un viatge a la cultura i a les tradicions de l’illa més gran del planeta a través del cinema, l’humor, la música, les il·lustracions i la poesia.

 

SÍLVIA VIDAL, FLOR DE NEU D’HONOR 2023

Sis anys després d’omplir la platea del teatre Cirvianum, Sílvia Vidal tornarà al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló per recollir el premi Flor de Neu d’Honor i explicar la seva darrera gran aventura, Sincronia Màgica, a través d’un nou relat audiovisual el dimecres 22 de novembre a les 9 del vespre.

 

JOAN SALARICH, director del Festival: “Pel seu alpinisme sense suport de cap mena, sense artificis. Per demostrar que el significat de la paraula ‘aventura’ encara pot ser sincer i, sobretot, que encara és possible”.

 

Sílvia Vidal és un dels màxims exponents internacionals de l’escalada en solitari. Nascuda a Barcelona el 1970, durant dues dècades s’ha enfilat per les parets més remotes del planeta amb la màxima autonomia: completament sola, sense ràdio, sense mòbil, sense GPS i sense previsions meteorològiques durant setmanes. Sense cap comunicació amb la resta del món.

 

La seva carrera extrema va ser reconeguda fa dos anys amb el Piolet d’Or. Vidal va obrir camí a casa nostra. Mai abans, una alpinista o un alpinista espanyol havia rebut aquest premi internacional, considerat el guardó més prestigiós en el món de la muntanya.

 

Algunes de les ascensions en solitari més destacades les ha fet al Pakistan, on es va enfilar a la Shipton Spire. A l’Índia va coronar el cim del Raldang Peak i a Xile va obrir una nova via a la Serranía Avalancha que va batejar amb el nom d’Espiadimonis.

 

La seva última gran aventura va ser en aquest darrer país, a la Patagònia xilena. A principis de 2020, va obrir la nova ruta Sincronia màgica, la primera ascensió per la cara oest del Cerro Chileno després de 33 dies penjada a la paret. En total, va estar un mes i mig incomunicada i havent de moure 150 quilos de material tota sola. Quan va tornar a Catalunya, va topar amb una nova realitat: un confinament forçat arran d’una pandèmia que havia canviat el món.