L’espectacle El gegant del Pi de Pau Vinyals, guanyador del Premi BBVA de Teatre 2023

Pau Vinyals, d’El gegant del Pi, rep la menció especial a la millor interpretació

 

La directora de l’espectacle Viatge d’hivern, Magda Puyo, rep la menció especial a la millor direcció

 

L’actor i cantant, Joan Crosas, rep el Reconeixement a una Trajectòria

 

El Premi BBVA de Teatre està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA


 

Vic, dilluns 30 d’octubre de 2023 – L’espectacle El gegant del Pi, de Pau Vinyals, ha estat el guanyador del Premi BBVA de Teatre 2023, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA, i que enguany ha arribat a la 22a edició. El veredicte s’ha donat a conèixer aquest vespre en el marc de la gala final del certamen que s’ha celebrat a L’Atlàntida de Vic.

 

El Premi consisteix en una gira per Catalunya valorada en 20.000 euros, que inclou la programació de l’obra premiada al Festival Temporada Alta 2024. El Premi BBVA de Teatre té l’objectiu de donar suport a la creació teatral, incentivar l’ofici teatral i ajudar en la difusió de l’espectacle guanyador.

 

D’entre les 121 propostes presentades, el jurat ha acordat guardonar El gegant del Pi “per ser una proposta que respira tendresa i versatilitat i, al mateix temps, risc i compromís. El seu intèrpret, Pau Vinyals, sedueix al públic des del primer moment, amb la seva entrega absoluta relatant un monòleg molt ben estructurat”.

 

El jurat d’aquesta 22a edició ha estat format per Íria Roig, actriu i representant de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC); Ernest Villegas, actor; Marta Marco, actriu; Ramon Ferrer, programador de L’Atlàntida de Vic; Laura Iglesias, representant del festival Temporada Alta, i Joan Roura, director del Premi BBVA de Teatre.

 

Les altres tres obres finalistes del Premi BBVA de Teatre 2023 han estat El bon policia de Santiago Rusiñol, Viatge d’hivern d’Elfriede Jelinek i La dona del tercer segona de Víctor Borràs, representada per la Cia. Teatre Nu.

 

Sobre El gegant del Pi, l’espectacle guanyador

El gegant del Pi de la Cia. Cassandra Projectes Artístics SL,
guanyadora del 22è Premi BBVA de Teatre
Autor: Pau Vinyals
Direcció: Pau Vinyals i Júlia Barceló

 

Sinopsi

En Pau és un home de 33 anys, “l’edat de Crist”. S’acaba de comprar un pis amb la seva dona al barri del Raval de Barcelona. És feliç amb la seva feina i la Judit. S’estimen, es miren amb amor i tendresa mentre van traient de les caixes tots els objectes i els col·loquen al seu lloc: un cartell de Tortell Poltrona, un electrocardiograma, fotos de família feliç: un dinar de Nadal, Setmana Santa, un salt a la piscina… I recorda com estimava el seu avi. El seu avi era franquista.

 

El gegant del Pi és una monòleg escrit per un actor, Pau Vinyals, i en aquest cas interpretat pel mateix autor. És un procés de creació per trobar les paraules de tots els silencis que habiten una família, un poble. Un viatge del poble a la ciutat i de la ciutat al mig del bosc i del bosc al menjador de casa. De l’espai públic al privat.

 

El gegant del Pi és una auto ficció de l’herència rebuda, d’un intent per encarar la construcció d’una llar. Què ha fet la meva família per defensar les seves propietats? De què seríem capaços per defensar casa nostra? Què faríem per salvar un fill?

 

La tribu pot servir per ajudarnos mútuament o per agafar les armes i lluitar contra l’altre. Ens fa por i temem que ens prenguin el que creiem que és nostre, el que ens pertoca. Poques vegades ens preocupem realment per si estem ofegant l’altre. Ens fa massa por morir, veure morir els nostres i en aquest acte de salvació trepitgem el que ens fa nosa.

 

Aquesta peça parla del feixisme que irremeiablement portem dins. En paraules de l’autor i actor Pau Vinyals: “El meu avi va morir quan jo tenia 10 anys. El recordava meravellós i ple d’amor, com un home que sabia escoltar i estimar. Un dia, la meva mare, com qui no vol la cosa, em va explicar que als 28 anys, durant la Guerra Civil, havia decidit lluitar al bàndol franquista. En aquell moment, encara ben petit, em va semblar anecdòtic, que no tenia res a veure amb mi. Amb el temps, però, aquest fet m’ha generat una distància dolorosa amb el seu record. És de fet, aquesta confessió la catalitzadora del qüestionament de la meva identitat, l’educació rebuda, de les bases per construir el meu futur, per assentar els meus valors i gestionar els meus privilegis”.

 

Millor direcció per a Magda Puyo i millor interpretació per a Pau Vinyals

L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), que col·labora amb el premi, ha concedit en aquesta edició del certamen el premi millor direcció a Magda Puyo, directora de Viatge d’hivern, i el premi a millor interpretació a Pau Vinyals, actor de l’obra El gegant del Pi.

 

Magda Puyo és directora, actriu i dramaturga. Es va iniciar en el teatre amb la creació del col·lectiu Metadones, amb diversos muntatges com La Bernarda es calva, Medea Mix i Ricard G. Va ser directora de l’Institut del Teatre (2015-2021) i ha dirigit obres com L’alè de la vida o Confidències a Al·là.

 

Pau Vinyals Dalmau, autor, codirector i actor protagonista d’El gegant del Pi, és llicenciat en Art dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. Alguns dels últims muntatges en els quals ha participat són: Orsini, de la Companyia Solitària, dirigit per Xicu Masó; Suite Toc número 6 de les Impuxibles, a la Sala Beckett; L’Hostalera, dirigida per Pau Carrió; la Filla del seu pare, dirigida per Pau Miró; Les noces de Fígaro, dirigida per Lluís Homar; Hamlet, dirigida per Pau Carrió, o Zona Franca, dirigida per Israel Solà. També ha participat en produccions audiovisuals com ‘45 Revoluciones’, de Bambú producciones, la tercera temporada de la sèrie de TV3 ‘Merlí’, o ‘El Crac’.

 

Una gala de reconeixements al món teatral

La gala, que com cada any ha tingut lloc a L’Atlàntida de Vic, ha estat conduïda per l’actor i cantant Jordi Vidal i el pianista Jordi Cornudella.

 

Enguany, a més d’atorgar el Premi al millor espectacle teatral, millor interpretació i millor direcció, s’ha fet entrega del Reconeixement a una Trajectòria a l’actor i cantant Joan Crosas i Casadesús. Nascut a L’Esquirol el 1947, Joan Crosas va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu. Va ser un dels membres del grup de música folk català Esquirols (1969-1986). Paral·lelament, va desenvolupar la seva carrera en el món del teatre, començant per espectacles musicals pedagògics i, de seguida, es va incorporar al món del doblatge no tan sols donant veu en català a nombrosos actors sinó també com a director de doblatge. La seva trajectòria en el món de l’espectacle també ha passat pel teatre de text, el musical, el cinema i la televisió.

 

L’acte de lliurament ha comptat amb l’assistència del president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera, del director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester, el president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Àlex Casanovas i la directora de L’Atlàntida, Montse Catllà. També ha comptat amb la presència del director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat, Josep Vives, i de la regidora de cultura i 1a tinent d’alcalde Ajuntament de Vic, Bet Piella.

 

El president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera, ha explicat que “és el nostre compromís posar en valor i difondre tot el que hi ha darrera del teatre professional: creativitat, hores de treball i esforç de les companyies professionals, sovint poc valorat pel públic en general“.

 

Per la seva banda, el director territorial de BBVA Catalunya. José Ballester, ha assegurat: “donem suport a aquest Premi perquè pensem que la cultura és un bé imprescindible i un motor que empeny les societats i crea valor tant a curt com a llarg termini“.

 

Sobre el Premi BBVA de Teatre

El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a companyies teatrals.

 

El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents.

 

El guanyador del Premi BBVA de Teatre 2021 fou l’espectacle Vaig ser Pròsper de la Cia. Projecte Ingenu.

 

Contacte de premsa

Irene Segalés

625 72 26 64