Les obres finalistes del Premi BBVA de Teatre 2020 pugen a l’escenari

  • Es reprenen les representacions de les finalistes del Premi BBVA de Teatre 2020
  • Les ciutats de Martorell, Igualada, Tàrrega i Valls acullen els espectacles finalistes
  • L’espectacle guanyador del Premi, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, es farà públic el 13 d’octubre en una Gala que es podrà veure en directe a través d’El 9 TV

 

15 de setembre de 2020.- Després de la situació viscuda a causa de la COVID-19, aquest mes de setembre es reprenen les representacions dels espectacles finalistes del Premi BBVA de Teatre que estaven previstes al mes d’abril i que es van haver d’ajornar.

El dissabte 19 de setembre a les 21.30 h, la Pista Jardí del Progrés de Martorell acollirà la representació de l’espectacle Solo creo en el fuego de Cia. Los Prometidos.

El Teatre de l’Aurora d’Igualada acollirà l’obra Accions de resistència de la Cia. Susanna Barranco, el dissabte 19 de setembre a les 21 h i el diumenge 20 a les 19 h.

El divendres 25 de setembre a les 21 h, el Teatre Ateneu de Tàrrega acollirà l’espectacle La Revelació de Cia. La Rueda/TeatrodeCERCA.

La darrera representació, Vaig ser pròsper de Cia. Projecte Ingenu, serà el dimarts 29 de setembre a les 21 h al Teatre Principal de Valls.

Els quatre espectacles finalistes de la vintena edició del Premi BBVA de Teatre han estat escollits d’entre més d’una seixantena de propostes teatrals procedents de companyies d’arreu de Catalunya.

 

Sobre les obres finalistes

Solo creo en el fuego, Cia. Los Prometidos

Dissabte 19 de setembre a les 21.30 h a la Pista Jardí del Progrés de Martorell

Sólo creo en el fuego s’endinsa en la relació entre l’escriptora francesa, Anaïs Nin, i el novel·lista nord-americà, Henry Miller, a través de les cartes que van intercanviar durant més de vint anys, des que els literats es coneixen al París de 1931 en un torrent de passió, bohèmia i literatura, fins a l’última missiva datada a Estats Units al 1953.

L’obra és un joc de miralls en què els autors Carlos Martín Peñasco i Ángela Palacios, adapten al teatre la correspondència i els escrits de Nin i Miller per fer-los col·lapsar amb les seves pròpies biografies, somnis i complexos. L’art com a forma de vida, els dilemes que planteja la vocació, la censura creativa o l’autobiografia i les seves conseqüències són alguns dels temes que brollen de la historia d’amor d’aquests dos escriptors que persegueixen adaptar-se a si mateixos en un món en què no acabaven d’encaixar.

Es tracta d’un delirant viatge a cavall entre la literatura i el meta teatre en què es planteja la cerca de respostes d’uns artistes als que se’ls acumulen les preguntes en el camí a la transcendència (o la supervivència).

Veure sinopsi Solo creo en el fuego

 

Accions de resistència, Cia. Susanna Barranco

Dissabte 19 de setembre a les 21 h i diumenge 20 de setembre a les 19 h al Teatre de l’Aurora d’Igualada

Accions de resistència mostra la distòpia d’una possible societat futura on néixer, viure, treballar i morir esdevenen una peça més de l’intercanvi mercantil. A l’obra es barregen la creació documental, l’espai escènic i el text, creant una atmosfera post-dramàtica que es situa entre la realitat i la ficció.

Accions de resistència és una critica i una reflexió sobre la incertesa a la qual estem sotmesos, i sobre el tipus de sistema econòmic que habitem i fem créixer. És una crítica a l’ordre mercantil a través de quatre accions de resistència: parir, caminar, no produir i morir. En una societat on l’eix vertebrador és el capital, la resistència a les regles imposades pot contribuir a crear llaços de reciprocitat entre nosaltres.

Veure sinopsi Accions de resistència

 

La Revelació, Cia. La Rueda/TeatrodeCERCA

Divendres 25 de setembre a les 21 h al Teatre Ateneu de Tàrrega

Què faries si tinguessis accés a material classificat que demostrés l’abús, la corrupció, i la il·legalitat tant del govern com de grans empreses?

Els protagonistes són els tres grans whistleblowers digitals actuals: Julian Assange, Chelsea Manning i Eduard Snowden. Els seus actes els han portat a l’exili i la presó. En escena, veurem a cadascun d’ells en una situació de tancament. Encara que relacionem aquests fets amb la moderna era d’internet, és una historia molt antiga. Que potser aquests tres personatges no ens recorden al mite del boig que crida la veritat enmig de la plaça pública i, acusat de fals profeta, traïdor o heretge, acaba empresonat, assassinat o bandejat?

La Revelació, amb un punt de vista humà, tracta també els diferents tipus de censura moderna, la crisi dels mitjans i del periodisme, la llibertat d’expressió, les formes de control de governs i les noves formes digitals de resistència. Tots els diàlegs, situacions i documents de l’obra són REALS tot i que semblen fruit d’una ficció dramàtica o d’espionatge.

Veure sinopsi La Revelació

 

Vaig ser pròsper, Cia. Projecte Ingenu

Dimarts 29 de setembre a les 21 h al Teatre Principal de Valls

Un home vell que en un altre temps fou pròsper. Una casa que en una altra època fou esplendorosa. Una filla. Runes de memòria per a desenterrar. Vestigis d’un passat cert? Fabulacions per a evitar l’oblit?

L’última gran obra de Shakespeare, La Tempesta, serveix com a punt de partida a Projecte Ingenu per a una exploració de la naturalesa de la senectut humana. Després de Hamlet i Romeu i Julieta, la companyia tanca una trilogia shakespeariana endinsant-se de ple en un teatre físic, poètic, a voltes abstracte, a voltes terrenal.

De quina matèria estem fets? Estem fets de la matèria dels records.

Veure sinopsi Vaig ser pròsper

 

El 13 d’octubre, la Gala Final

L’espectacle guanyador de la 20a edició del Premi BBVA de Teatre serà guardonat amb una gira, valorada en 20.000 euros, a diversos teatres de Catalunya, incloent-hi el festival Temporada Alta 2020 (diumenge 6 de desembre a les 18 h).

L’obra premiada es donarà a conèixer en el marc de la Gala Final que tindrà lloc el dimarts 13 d’octubre a les 20.30 h en un acte que es retransmetrà en directe a través d’El 9 TV.

En el marc de la pròpia gala, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), que col·labora també al certamen, concedirà una menció especial a la millor interpretació i al millor director dels espectacles finalistes.

 

Un jurat format per professionals de les arts escèniques

El jurat d’aquesta 20a edició està format per les actrius Mireia Aixelà i Ariadna De Guzman; el programador de L’Atlàntida de Vic, Ramon Ferrer; la representant de Temporada Alta, Laura Iglesias; i el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura.

 

Sobre el Premi BBVA de Teatre

El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a companyies teatrals.

El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents.

El guanyador del Premi BBVA de Teatre 2019 fou l’espectacle Laika, de la Cia. Xirriquiteula Teatre.