El president del Parlament lliura el guardó del 40è Premi BBVA Sant Joan a l’escriptor Albert Forns

El lliurament del 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana va tenir lloc ahir en un acte privat a la seu de BBVA a Barcelona en què el president del Parlament, M. H. Sr. Roger Torrent, va donar el guardó a l’escriptor i periodista Albert Forns per la seva obra Abans de les cinc som a casa. Aquesta trobada va substituir el tradicional acte de lliurament del premi que cada any es realitza el mes de juny al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, i que enguany, atesa la situació sanitària, va haver de ser cancel·lat.

A més de la presència del president del Parlament, l’acte va comptar amb l’assistència del Sr. Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, entitat que convoca el Premi, i el Sr. Joan Piera, director regional de BBVA a Catalunya.

Des dels seus orígens, ara fa 40 anys, el guardó ha estat atorgat pel president del Parlament de Catalunya.

 

Albert Forns, periodista i escriptor

Albert Forns Canal (Granollers, 1982) és periodista i escriptor. Va guanyar el Premi Documenta 2012 amb Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) i el premi Llibres Anagrama el 2016 amb Jambalaia. Abans de les cinc som a casa és la seva tercera novel·la.

 

Sobre Abans de les cinc som a casa

Abans de les cinc som a casa reconstrueix la vida d’un barceloní dels anys setanta a partir de la troballa dels seus diaris al mercat de Sant Antoni. Les anotacions esparses que contenien les llibretes d’aquest misteriós dietarista són el punt de partida perquè l’autor investigui qui era aquest veí de les Corts, l’Hilari, i imagini la vida que duia a la Barcelona d’aleshores, la ciutat de Can Jorba i els cinemes de sessió contínua.

Una novel·la sobre com fins i tot les vides més ordinàries poden ser extraordinàries, que pot llegir-se com un viatge al passat però també com una investigació detectivesca, i on les preguntes al voltant de la identitat del misteriós dietarista i les fabulacions sobre el seu dia a dia s’intercalen amb reflexions sobre per què

escrivim diaris i viatges al món dels antiquaris, els buidapisos i les subhastes dels Encants, que ens permeten descobrir on van a parar les nostres coses quan morim.

 

Un premi independent amb 40 anys d’història

El 2020 el Premi BBVA Sant Joan ha arribat a la 40a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell al 1981, en un moment en què la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi, mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

Amb una composició evolutiva i sota el criteri de la continuïtat, el jurat del premi sempre ha estat format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, i ha actuat amb un rigor que ha situat en primer terme la qualitat literària i la varietat de registres.

El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor. A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i la presentació de l’obra guardonada a La Setmana del Llibre en Catalana.