La Lira de Sant Andreu i el Centre Parroquial Sant Vicenç de Sabadell, guanyadors del Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural

En els IV Premis Antoni Carné, també han estat premiats el programa Coblejant, la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt, un projecte de la Federació Catalana de Societats Musicals i de l’Associació Musical Vila de Falset, i l’activista reusenc Salvador Palomar.

En el parlament inaugural, Rosa Maria Provencio ha destacat la importància que tenen les entitats de base per “fer xarxa, integrar nouvinguts, defensar la llengua, potenciar l’empoderament de la dona, transmetre i renovar tradicions i fer escola de ciutadania”. La presidenta de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) ha reclamat que “s’acabi l’infrafinançament que sofreixen els col·lectius de cultura popular” i que l’aprovació del Llei del Patrimoni Cultural Immaterial Català i de l’Associacionisme Cultural sigui consensuada amb les federacions nacionals.

Presentada pel comunicador Pau Benavent, la gala ha començat solemnement amb l’execució del Ball d’Homenatge, a càrrec dels Esbarts Joventut Nostre i Sant Jordi, amb l’acompanyament musical al flabiol de Joan Gómez. Una altra actuació que ha amenitzat l’acte ha estat la lectura d’uns versots satírics sobre les principals inquietuds actuals de l’associacionisme cultural.

 

Guanyadors dels IV Premis de l’Associacionisme Cultural

En la concessió del Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural, concedit per primera vegada ex aequo a la Societat Cultural i Esportiva La Lira (Sant Andreu del Palomar) i al Centre Parroquial Sant Vicenç (Sabadell), el jurat ha reconegut la trajectòria històrica de les entitats, la capacitat per bastir projectes transversals que abracen diferents manifestacions culturals, l’oferta formativa que ofereixen a les noves generacions i també l’aposta per difondre les seves activitats a través dels nous formats comunicatius.

La candidatura De l’oblit al faristol: el ressò de la banda de la mina ha estat mereixedora del Premi Previsora General al Programa. Aquesta iniciativa, impulsada conjuntament per la Federació Catalana de Societats Musicals i l’Associació Musical Vila de Falset, neix amb el descobriment d’unes partitures inèdites per banda datades a cavall dels segles XIX i XX, originalment interpretades en les mines de Bellmunt de Priorat. Les dues entitats han treballat la recuperació, enregistrament, promoció i fins i tot internacionalització d’aquestes peces, rescatades (literalment) de les tenebres.

La Colla de Geganters de Vilassar de Mar han estat mereixedors del Premi Arç Cooperativa a l’Activitat gràcies al projecte Ànims, cercant l’esperit dels gegants. El jurat ha valorat la complicitats dels geganters vilassarencs per teixir complicitats amb altres entitats per bastir una activitat que va ser clau en la recuperació de l’activitat festiva, després de la primera onada de la pandèmia, en el municipi maresmenc.

El Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació ha premiat Coblejant, dirigit i presentat per Queralt Pedemonte, “per haver contribuït a la difusió del sardanisme i les interpretacions de cobla entre les noves generacions amb l’emissió d’un programa radiofònic setmanal, i la promoció de les ballades i concerts a xarxes socials”.

Finalment, s’ha concedit el Premi ENS a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català a Salvador Palomar i Abadia pel compromís demostrat durant dècades en la “investigació i promoció del patrimoni cultural immaterial del Camp de Tarragona, en especial de les festes relacionades amb l’àmbit del foc”, tasca que ha desenvolupat de manera especialment intensa a través del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa.

La gala ha comptat amb la presència de les diputades al Parlament Elsa Artadi i Rocío García, de la regidora de l’Ajuntament de Barcelona Neus Munté, del subdirector general de Cultura Popular Antoni Herrera i una àmplia representació del moviment associatiu.

 

Ens de l’Associacionisme Cultural Català

Oficina Comunicació

93 269  10 42

gcarreras@ens.cat / ecalzada@ens.cat