La 42a edició del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana queda deserta

  • Enguany optaven al premi 113 obres de diferents gèneres de prosa literària.
  • Després de fer-ne les oportunes deliberacions, el jurat ha decidit, per majoria, no adjudicar el premi en aquesta edició.
  • El Premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i compta amb el suport de BBVA.

 

El jurat de la 42a edició del Premi BBVA Sant Joan, després de fer-ne les oportunes deliberacions ha decidit, per majoria, no adjudicar el premi a cap dels 113 originals que enguany optaven al guardó.

La decisió del jurat es fonamenta en el dret de no adjudicar el premi que li atorguen les seves bases, que determinen el procediment per arribar al veredicte:

“El Jurat segueix el procediment de votacions successives fins a obtenir una majoria de vots a favor d’una obra determinada, que esdevé la guanyadora. Si el Jurat creu, tanmateix, que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima per ser publicada, el premi pot no ser adjudicat. En cap cas el premi es fracciona”.

Amb tot, reconeix els mèrits parcials d’algunes de les obres que han passat a la deliberació final. Entre les 113 obres rebudes a concurs enguany han predominat les novel·les (94), seguides de 9 reculls de narracions, 3 memòries i biografies, 3 dietaris, 2 llibres de viatge i 2 assajos.

La procedència dels originals han estat: província de Barcelona (70), Lleida (8), Girona (7), Tarragona (7). Així mateix, 12 de la comunitat valenciana, 6 de les Illes Balears, 2 d’Andorra i 1 d’Alemanya.

Tot i superar per segon any consecutiu el rècord d’obres admeses, aquesta és la sisena ocasió en què el jurat declara no adjudicat el premi al llarg dels seus 42 anys d’història. Amb anterioritat van quedar desertes les edicions dels anys 1987, 1991, 2002, 2007 i 2019.

Actualment, el Premi està convocat i organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i compta amb el suport de BBVA. El seu objectiu continua sent fomentar l’escriptura i la lectura en català. És un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites originalment en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

 

El jurat i la dotació

El jurat de la 42a edició del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana l’han format cinc membres de reconegut prestigi vinculats a l’àmbit de les lletres catalanes: Carme Riera, Najat El Hachmi, Valèria Gaillard, Francesc Serés i Roser Caminals, guanyadora de la darrera edició del Premi. Ha actuat com a secretari, sense vot, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

La dotació del premi és de 35.000 euros lliures d’impostos atorgats per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, i a banda dels drets d’autor de l’edició comercial que hagués anat a càrrec d’Edicions 62 en cas d’haver-se adjudicat. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui un dels més ben dotats de les lletres catalanes.

 

Un premi independent amb 42 anys d’història

El 2022 el Premi BBVA Sant Joan ha arribat a la 42a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell al 1981, en un moment en què la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi, mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

Amb una composició evolutiva i sota el criteri de la continuïtat, el jurat del premi sempre ha estat format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, i ha actuat amb un rigor que ha situat en primer terme la qualitat literària i la varietat de registres.

El palmarès del guardó, des de la seva creació, és una prova del paper que ha jugat en la literatura catalana moderna i de la seva influència en la projecció d’autors que, en alguns casos amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi. Entre els darrers guanyadors del Premi, podem trobar noms com: Roser Caminals (darrera guardonada amb l’obra Garbo Parla), Albert Forns, Gemma Lienas, Rafael Vallbona, Carme Riera, Najat El Hachmi, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín, Ada Castells o Melcior Comes, entre d’altres.

 

Activitats per fomentar la lectura en català

A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat ‘Llegim amb Valors’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA.

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora:  per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català. A la darrera edició s’hi va presentar l’obra guanyadora del Premi BBVA Sant Joan 2021, i es va facilitar l’adquisició de llibres a diverses biblioteques públiques del territori. 

 

Historial del Premi BBVA Sant Joan

1981    ADÉU, TURONS, ADÉU                                  Antoni-Lluc Ferrer

1982    UN FEBRER A LA PELL                                 Margarida Aritzeta

1983    PAÍS D’ITÀLIA                                                  Vicenç Villatoro

1984    ELS RIUS DE BABILÒNIA                            Gabriel Janer Manila

1985    LA TORRE BERNADOT                                 Antoni Turull

1986    ELS HEREUS DE LA TERRA                        Manuel Bofarull

1987    No adjudicat

1988    LES NITS PERFUMADES                            Manuel Joan i Arinyó

1989    L’ESTUARI                                                       Miquel Bauçà

1990    ENTERRAMENTS LLEUGERS                   Olga Xirinacs

1991    No adjudicat

1992    MAL CAMÍ I BON SENYOR                        Pau Faner

1993    MÀRMARA                                                     Maria de la Pau Janer

1994    PEL BELL NORD GLAÇAT                         Oriol Pi de Cabanyes

1995    DE L’ART I DE L’ARTISTA.

DIETARI (1982-1991)                                               Jaume Pla

1996    SEDUCCIONS DE MARRÀQUEIX           Josep Piera

1997    TESTA DE VELL EN BRONZE                   Ramon Folch

1998    AL MIG DEL CAMÍ                                       Antoni Dalmases

1999    LA MÀ DEL JARDINER                              Antoni Vidal Ferrando

2000    ANJUB                                                           Andreu Carranza

2001    RETRAT DE FAMÍLIA SOBRE

FONS DE TRÈVOLS                                                 Lluís Barbé

2002    No adjudicat

 

2003    LA FELICITAT NO ÉS COMPLETA         Vicenç Pagès

2004    RODALIES                                                     Toni Sala

2005    EL SALVATGE DELS PIRINEUS              Pep Coll

2006    LA GRAN RUTINA                                       Valentí Puig

2007    No adjudicat

2008    CADA CASTELL I TOTES LES OMBRES   Baltasar Porcel

2009    LA NIT DE LES PAPALLONES                   Jordi Coca

2010    LES TERRES PROMESES                           Joan Barril

2011    CABARET POMPEYA                                    Andreu Martín

2012    PURA SANG                                                    Ada Castells

2013    LES LLAVORS DEL SILENCI                     Àlvar Caixal

2014    HOTEL INDIRA                                             Melcior Comes

2015    LA FILLA ESTRANGERA                             Najat El Hachmi

2016    LES DARRERES PARAULES                      Carme Riera

2017    LA CASA DE LA FRONTERA                      Rafael Vallbona

2018    EL FIL INVISIBLE                                         Gemma Lienas

2019    No adjudicat

2020    ABANS DE LES CINC SOM A CASA         Albert Forns

2021    GARBO PARLA                                               Roser Caminals

2022    No adjudicat

 

El Premi BBVA Sant Joan forma part del conjunt de guardons culturals que la FACC convoca i organitza amb el suport de BBVA, en àmbits tan diversos com la literatura, el dibuix, la música, el teatre, el cinema de muntanya, i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

Més informació:

www.fcaixescatalanes.cat   Contacte premsa: comunicacio@fcaixescatalanes.cat

 

Convoca i organitza: Fundació Antigues Caixes Catalanes

Amb el supor de: BBVA

Hi col.laboren: Fundació 1859 Caixa Sabadell i Edicions 62