Entrevistem a la companyia Xirriquiteula Teatre

Laika, un espectacle inspirat en la primera gossa astronauta

Premi BBVA de Teatre 2019

De la companyia Xirriquiteula Teatre, Laika ens explica, de manera molt visual, un episodi fonamental en la història dels viatges a l’espai, però també el relat d’un abús. Va ser guardonat amb el 19è Premi BBVA de Teatre 2019, organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA.

 

  1. Cinc dels vostres espectacles han estat premiats. Laika va rebre el 19è Premi BBVA de Teatre, que ha suposat guanyar aquest Premi?

Primer de tot una enorme sorpresa que ens va enganxar justament estant de gira amb l’obra. No ens ho crèiem.

És un premi que té un valor especial per diferents motius.

Principalment perquè va ser seleccionat per grans professionals del sector amb moltíssima experiència.

En el nostre cas, a més, ha agafat una dimensió especial perquè ha estat el primer cop en la història d’aquest premi que es reconeix com a millor espectacle una obra concebuda per a un públic infantil i familiar.

La qualitat de les altres tres propostes amb què competíem també li donen més valor a aquest reconeixement. 

I en darrer terme, no es pot menystenir que és un premi dotat econòmicament i sobretot que promou l’exhibició, que en definitiva és el que més necessita un espectacle un cop creat.

 

  1. Com sorgeix la idea de crear Laika?

Neix  de la imatge poètica del primer ésser viu que va veure el nostre planeta des de l’espai.

Aquesta va ser l’espurna que ens va portar a investigar sobre LAIKA, el seu temps i la seva peripècia. A partir d’això, vam començar tot el treball d’improvisacions i desenvolupament d’un guió on es barreja ficció i realitat.

 

  1. Definiu els vostres projectes com creats de manera artesanal i on cuideu tots els detalls. Per exemple a Laika combineu retroprojeccions en directe amb la posada en escena. Per què vau decidir fer-ho així?

En basar-nos en uns fets reals vam voler donar un aire de documental, un aire cinematogràfic amb qual presentar els fets. En el nostre cas, les diferents escenes.  I com que som més amants de tot allò “analògic” que no digital vam apostar per uns aparells que ens permetien treballar artesanalment i a vista de l’espectador. A més a més va resultar que els retroprojectors van ser desenvolupats, si fa no fa, a l’època que va viure la LAIKA. Formalment i conceptualment tot quedava ben travat!

 

  1. La protagonista principal és la gossa. Com vau crear aquest personatge?

Vam decidir apostar per un tractament més o menys realista de la forma principal en què representem la LAIKA. Manipulada a vista per en Marc Costa,  que a més li dóna “veu” ajustant els tons dels lladrucs per transmetre les diferents emocions que va vivint. Però a banda de la LAIKA en forma de titella a mida real -que va suposar un gran repte a nivell constructiu- també vam reproduïr-la en diferents formats segons demanaven les diferents escenes. Així apareix en forma de retallable per fer-ne ombres; en forma de làmina de transparència per projectar-la; en forma de petit ninot per fer les escenes on ens calia treballar en altres dimensions…

 

  1. Al llarg de la vostra carrera heu fet gira internacional a diversos països d’Europa, Asia, Àfrica i Amèrica. Com es viu fer un mateix espectacle en un altre país?

És una bonica experiència portar arreu del món les produccions que has creat al teu local, en el teu petit món, en un context ben concret a “casa teva”. I comprovar que allà on vas ets capaç de connectar amb el públic i despertar interès per la història que expliques.

Te n’adones que les emocions no tenen fronteres.

LAIKA ja l’hem traduït de moment a vuit llengües per  presentar-la davant de públics tan distants i aparentment tan diferents com el xinès, el danès, el portuguès, el francès…  Si bé és cert que alguns gags concrets es perden en alguns casos perque els referents són uns altres, la història principal i les grans emocions sorgeixen per igual sigui d’on sigui l’espectador.

 

  1. Com va néixer Xirriquiteula Teatre?

El 1985. Aquest 2020 celebrem 35 anys!

L’origen, i encara la seu de la companyia, és a Badalona. En un primer moment vam dedicar-nos al teatre de carrer, inspirant-nos en companyies de renom com Comediants.

Va ser però, de la mà de la directora i activista cultural Armonia Rodríguez, que al 1992 vam fer un petit gran salt que ens va portar a girar amb l’espectacle “Els Contes de Grimm” per moltes programacions de teatre infantil, fent més de 500 representacions.

Des de llavors no hem deixat de seguir investigant i creant obres amb una clara voluntat d’arribar especialment al públic infantil.

 

  1. Quins projectes de futur teniu per a aquest 2020?

L’èxit que està tenint LAIKA no ens està deixant gaire temps per desenvolupar nous projectes a curt termini. Ara mateix ja estem ocupant dates del 2021! 

Amb tantes hores que compartim de viatges en avió i furgoneta, no trigarem a donar voltes a noves idees i començarem a explorar possibilitats per a nous espectacles.

Teniu alguna idea per donar-nos? info@xirriquiteula.com