Els IX Premis Zirkòlika nominen un total de 23 projectes i presenten com a gran novetat l’espectacle ‘UNDER’

  • Els guanyadors es coneixeran durant la Nit de Circ que es farà el 19 de desembre (20.00 hores) a El Born CCM. La gala inclourà l’estrena d’un espectacle que, posteriorment, formarà part de la cartellera dels circs de Nadal.
  • Enguany s’incorporen dues noves categories als premis. Les companyies amb més nominacions són: (Cia)³, Passabarret, Mireia Miracle Clown, Javier Ariza, Teatro nelle Foglie, Cia Voël i Mumusic Circus.
  • El Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ, valorat en 20.000 euros, arriba a la cinquena edició. Aspiren a guanyar-lo Mumusic Circus, (Cia)³, Teatro nelle Foglie i Passabarret

 

Barcelona, a 28 de novembre de 2018 – Un total de 23 projectes, entre espectacles, companyies, números de circ i iniciatives per a la projecció, han estat nominats als IX Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya, els guardons creats el 2010 per a visibilitzar les arts circenses, crear circuits i reconèixer els espectacle de qualitat vistos a Catalunya. Els guanyadors es coneixeran el pròxim dimecres 19 de desembre durant la Nit de Circ 2018 que enguany, per primer cop, es faran a El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Com a gran novetat, Nit de Circ 2018 inclourà l’estrena d’UNDER, espectacle coproduït per la revista Zirkòlika, El Born CCM i UnderCia.

En total, hi ha set companyies amb més d’una nominació: (Cia)³ té quatre nominacions per l’espectacle de circ inclusiu Mur. Amb tres nominacions hi ha la companyia de Valls Passabarret per l’espectacle Josafat —versió circense de l’obra de l’escriptor Prudenci Bartrana—, l’artista Mireia Miracle per l’espectacle Rojo, i Teatro nelle Foglie per Balada de Tardor. Amb dues nominacions hi ha el còmic Javier Ariza pels espectacles Antes es Mejor i The best of the worst, Cia Voël pel seu número aeri i, finalment, la companyia Mumusic Circus per Flou Papagayo.  Amb una nominació hi ha les companyies Capicua per l’espectacle Koselig, Penélope y Aquiles per El senyor de les Baldufes, El Niño del Retrete per l’espectacle Cartoon Toylette, Cirk’Crash per Briks, i Los Barlou per Set Up. També, amb una nominació, hi ha els números de verticals i acrobàcies d’Aurora Caja titulat En perill d’extinció, el número de perxa xinesa que Maria Cavagnero i Oriol Llop presenten a l’espectacle Josafat, el de cèrcol aeri de Fiorella Quiñones titulat Warmi, i el número de corda llisa de Rebekka Spiegel. Han estat nominats com a artistes emergents Daniel Blasco (diábolos), Maldimar (corda aèria), Mireia Miracle (clown), Cia Voël i (Cia)³. En relació a les iniciatives per a la projecció del circ, el jurat ha nominat l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta EtcA, Mur de (Cia)³, Festival GiraCirc de Collsuspina (Osona), Carpa Revolució de Sant Pere de Ribes, i l’exposició sobre la història del circ Papers de Circ, de Ramon Múñoz ‘Karoli’.

Enguany, s’han ampliat els premis amb dues noves categories: millor entrada o espectacle de pallassos, i millor trajectòria. A més, s’han separat les categories de millor espectacle de circ de sala i millor espectacle de circ de carpa, fins ara unides. En total, s’atorgaran 11 guardons, dos dels quals —premi de votació popular i trajectòria— s’anunciaran durant els pròxims dies. Aquests dos premis, juntament amb el premi especial, no tenen nominacioms.

 

V Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ

La gala Nit de Circ 2018 també inclourà el lliurament del V Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ que atorga la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX. L’artista o companyia guanyadora realitzarà durant el 2019 una gira per vàries ciutats catalanes valorada en 20.000 euros. Per primera vegada s’han nominat companyies en aquesta categoria. Aspiren a guanyar-lo els espectacles Flou Papagayo de Mumusic Circus, Balada de Tardor de Teatro nelle Foglie, Josafat de Cia Passabarret i Mur de (Cia)³. Amb aquest guardó es vol donar suport al circ, incentivar la creativitat de les companyies, reforçar la seva professionalització i crear circuits.

 

Nit de Circ 2018 estrena ‘UNDER. Històries sota terra’

Com a gran novetat, durant la Nit de Circ s’estrenarà UNDER, un espectacle coproduït per Zirkòlika, El Born CCM i UnderCia que, posteriorment, formarà part també de la cartellera dels circs de Nadal i es podrà veure a El Born CCM els dies 21 i 22 de desembre i durant quatre dies més, del 27 al 30 de desembre. UNDER és un espectacle de circ actual per a tots els públics, un cant a la imaginació, que proposa un recorregut fantàstic per sis ciutats: Barcelona, París, Lisboa, Nàpols, Estocolm i Munic. En aquest món subterrani, els espectadors descobriran l’arquitectura de les parades de metro a través del videoart i les projeccions, que es fusionaran amb números de malabars, acrobàcia i antipodisme. L’espectacle, dirigit per Emiliano Sánchez Alessi (premi Zirkòlika al Millor Nombre de Circ 2017), inclou també una banda de tres músics. (Més informació de l’espectacle al Dossier de Premsa d’UNDER).