Carme Riera guanya el 36è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb Les darreres paraules

  • El jurat ha declarat Les darreres paraules com a guanyadora entre les 34 obres rebudes a concurs.
  • El premi s’ha lliurat avui, 20 de juny, a Sabadell, en un acte presidit per la M. Hble. Sra. Carme Forcadell.
  • La guanyadora rebrà 35.000 euros de premi. El guardó és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes.

 

La guanyadora del 36è Premi BBVA Sant Joan és l’escriptora Carme Riera, amb l’obra Les darreres paraules, una novel·la en forma de manuscrit de l’arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg, un personatge apassionant vinculat amb l’illa de Mallorca, que vol justificar tota una vida confessant determinats fets des del llit de mort.

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, format per BBVA i Catalunya Caixa,  el guardó és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es farà càrrec  de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics.

 

Acte d’atorgament al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA han lliurat avui dilluns 20  de juny al vespre, el 36è Premi BBVA Sant Joan a Carme Riera en un acte que ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i que ha presidit la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

També han intervingut l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; Christian Terribas com a representant del Grup BBVA a Catalunya; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan B. Casas.

Ha amenitzat l’esdeveniment una lectura de fragments de l’obra guanyadora a càrrec de l’actor Miquel Gelabert, combinada amb cançons mallorquines interpretades per la cantant i violinista Marta Elka i el guitarrista Toni Pastor, i amb una conversa amb l’autora guanyadora sobre el seu llibre.

 

Quatre obres, a les últimes deliberacions

Les darreres paraules, presentada amb el lema Vaig ser un espia, ha estat declarada guanyadora per unanimitat entre les 34 obres candidates enguany al premi. Va arribar a l’última votació del jurat junt amb Llums de tardor (lema), de Júlia Solamunt (pseudònim).

Totes dues havien assolit les darreres deliberacions del jurat juntament amb altres dues obres:

  • Permagel, d’Eva Baltasar i Sardà
  • El dia que Josep Pla va bufetejar Adolf Hitler, de Joana Palau (pseudònim)

 

El jurat, la dotació i les edicions del premi

El jurat del 36è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ha incorporat enguany a l’escriptora Najat El Hachmi, guanyadora de l’edició anterior. També formen part del jurat Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i, com a secretari, el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

El Premi BBVA Sant Joan té una dotació de 35.000 euros, que és a banda dels drets d’autor i exempt d’impostos –net–. L’escriptor guardonat, doncs, el rep íntegrament.

L’edició comercial per part Edicions 62 està prevista per al setembre d’aquest mateix any, quan l’obra guanyadora es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

 

Sobre Carme Riera

Catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, és una de les autores més estimades per la crítica i els lectors catalans. Es va donar a conèixer el 1975 amb Te deix, amor, la mar com a penyora. D’entre les seves novel·les, destaquen Dins el darrer blau (1994, premis Josep Pla, Nacional de Narrativa, Crexells, Lletra d’Or i premi Vittorini a la millor novel·la estrangera publicada a Itàlia l’any 2000), Cap al cel obert (2000, Premi de la Crítica Serra d’Or), La meitat de l’ànima (2003, Premi Sant Jordi), L’estiu de l’anglès (2006), Amb ulls americans (2009), Natura quasi morta (2011), Temps d’innocència (2013) o La veu de la sirena (2015).

La seva obra ha estat traduïda a nombroses llengües. En la seva doble vessant de creadora i professora, l’any 2001 li va ser atorgat el Premi Nacional de Cultura, el 2015 el Premio Nacional de las Letras, i el 2012 va ser escollida membre de la Real Academia Española.

 

Sobre Les darreres paraules

Un manuscrit presumptament retrobat permet a l’autora fer referència, amb dades de primera mà i desconegudes fins ara, a la vida d’un personatge apassionant, vinculat amb l’illa de Mallorca, l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria (Florència, 1847 – Txèquia, 1915). Fill de Leopold II de la Toscana i de Maria Antonieta de Borbó, Lluís Salvador d’Habsburg Lorena, cosí de l’emperador Francesc Josep, visqué  de manera directe els inicis de la primera guerra europea  i tal vegada tingué la possibilitat d’evitar-la.

Escrita en primera persona i basada en una confessió que tracta de justificar tota una vida, tant des del punt de vista polític com sentimental, la novel·la ens permet  desvetllar  el capteniment d’un personatge tan enigmàtic i atractiu com el de la seva parenta i amiga, Elizabeth, la famosa  emperadriu Sisí, amb la qual té molts trets en comú.

 

Un premi amb 36 anys d’història

La del 2016 és la 36a edició del Premi BBVA Sant Joan. Al 1981 l’Obra Social de Caixa Sabadell va crear aquest guardó en un moment que la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. Ara la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA donen continuïtat al premi mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català

En les darrers tres anys s’ha apostat per donar major impuls a les obres guanyadores del premi amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA. La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora:  per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.

 

Historial del Premi BBVA Sant Joan

1981 ADÉU, TURONS, ADÉU Antoni-Lluc Ferrer
1982 UN FEBRER A LA PELL Margarida Aritzeta
1983 PAÍS D’ITÀLIA Vicenç Villatoro
1984 ELS RIUS DE BABILÒNIA Gabriel Janer Manila
1985 LA TORRE BERNADOT Antoni Turull
1986 ELS HEREUS DE LA TERRA Manuel Bofarull
1987 No adjudicat  
1988 LES NITS PERFUMADES Manuel Joan i Arinyó
1989 L’ESTUARI Miquel Bauçà
1990 ENTERRAMENTS LLEUGERS Olga Xirinacs
1991 No adjudicat  
1992 MAL CAMÍ I BON SENYOR Pau Faner
1993 MÀRMARA Maria de la Pau Janer
1994 PEL BELL NORD GLAÇAT Oriol Pi de Cabanyes
1995 DE L’ART I DE L’ARTISTA. DIETARI (1982-1991)    Jaume Pla
1996 SEDUCCIONS DE MARRÀQUEIX  Josep Piera
1997 TESTA DE VELL EN BRONZE Ramon Folch
1998 AL MIG DEL CAMÍ Antoni Dalmases
1999 LA MÀ DEL JARDINER Antoni Vidal Ferrando
2000 ANJUB Andreu Carranza
2001 RETRAT DE LA FAMÍLIA SOBRE FONS DE TRÈVOLS Lluís Barbé
2002 No adjudicat  
2003 LA FELICITAT NO ÉS COMPLETA Vicenç Pagès
2004 RODALIES Toni Sala
2005 EL SALVATGE DELS PIRINEUS Pep Coll
2006 LA GRAN RUTINA Valentí Puig
2007 No adjudicat  
2008 CADA CASTELL I TOTES LES OMBRES Baltasar Porcel
2009 LA NIT DE LES PAPALLONES Jordi Coca
2010 LES TERRES PROMESES Joan Barril
2011 CABARET POMPEYA Andreu Martín
2012 PURA SANG Ada Castells
2013 LES LLAVORS DEL SILENCI Àlvar Caixal
2014 HOTEL INDIRA Melcior Comes
2015 LA FILLA ESTRANGERA Najat El Hachmi