Arrenca la 5a edició del cicle Avui també és Sant Joan a 12 biblioteques de Catalunya

  • El cicle arriba a Taradell, Manlleu, Alcarràs, Piera, Gandesa, Cassà de la Selva, Alcanar, Lloret de Mar, Montornès del Vallès, Tàrrega, Blanes i Bellpuig.
  • Ada Castells i Anna R. Ximenos donen el tret de sortida a la nova edició amb la primera conversa del cicle a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell

 

Amb la finalitat de fomentar la literatura catalana de qualitat i fomentar la reflexió sobre els valors universals entre la societat, la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, posa en marxa la 5a edició del cicle Avui també és Sant Joan, un cicle de converses que arriba a dotze biblioteques públiques de Catalunya, a partir de les darreres obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana.

Reconeguts autors com Jordi Coca, Andreu Martín, Ada Castells, Àlvar Caixal,  Melcior Comes, Najat El Hachmi, Carme Riera i Rafael Vallbona, guardonats amb el Premi BBVA Sant Joan, i psicòlogues com Núria Beitia, Núria Vendrell, Anna R. Ximenos i Pilar Arlándiz, participaran en les converses d’aquest cicle.

Els autors, prenent com a referència les seves obres, tractaran valors i emocions universals amb expertes en psicologia.

 

Primera conversa, a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell

La primera conversa del cicle serà el proper 22 de febrer, a les 19.30 h, a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell.

Ada Castells, Premi BBVA Sant Joan 2012, amb l’obra Pura sang, conversarà amb Anna R. Ximenos – psicòloga i màster en estudis sobre la dona (UAB) – sobre “La inseguretat i la dependència. Com perdre la por a ser un mateix”, valors que posa en escena la novel·la. 

Tot i que l’activitat és oberta al públic, els lectors del club de lectura de la biblioteca disposen prèviament d’un exemplar per tal que puguin participar.

L’obra: Pura sang

La Sílvia arriba al casalot de Menorca del seu marit  buscant la llum i la pau per pintar, però el que hi troba és la claustrofòbia d’una illa i el terror d’una família que amaga un secret. Ella i el seu fill lluiten per sortir-se’n gràcies a un nou amor que els ajuda a entendre que a la vida no s’ha de tenir por de res.

A Pura sang res és el que aparenta. Dos mons tan diferents com la Menorca rural i la Barcelona de l’Eixample marquen el ritme d’una novel·la que segueix el fil d’un misteri. Una història passional amb elements gòtics que explora els límits de la bogeria.

«Ada Castells planteja fins on poden arribar els drets dels qui se senten amos de tot, de les terres i de les vides.» Laura Borràs

«Ada Castells ens interpreta una simfonia amb ritme i melodia però sobretot amb unes harmonies personals, intuïtives i valentes.» Carlos Zanón

L’autora: Ada Castells

Ada Castells (Barcelona, 1968) va iniciar la seva trajectòria literària el 1998 amb una novel·la sobre els seus avantpassats protestants, El dit de l’Àngel. També ha publicat Mirada, una novel·la en contra de la dictadura de la imatge, i Tota la vida, una reflexió sobre la creació artística basada en la vida del pintor alemany Caspar David Friedrich. La seva vida professional gira a l’entorn del periodisme i de les classes d’escriptura.

www.adacastells.cat

La psicòloga: Anna R. Ximenos

Anna R. Ximenos és llicenciada en Psicologia i màster en Estudis sobre les dones a la UB. S’ha format com a escriptora a l’Aula de Lletres i a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i darrerament ha publicat el llibre Interior Blau.

 

Sobre el cicle: Avui també és Sant Joan

El cicle neix a partir de tres eixos:

El Premi BBVA Sant Joan. Certamen literari que des de fa 36 anys s’adreça a escriptors i escriptores en llengua catalana de qualsevol nacionalitat o procedència.

La literatura. A través del relat, és generadora d’identitats i valors a partir de la identificació i associació que els lectors en fan amb la realitat.

Les biblioteques públiques. Que han esdevingut, especialment ens els darrers anys, espais de democratització cultural i accés universal al coneixement i a la lectura.

A partir d’aquests tres eixos, la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, ofereix 12 converses a 12 biblioteques públiques catalanes, on es combinen la creació literària reconeguda, en aquest cas dels darrers guardonats del Premi BBVA Sant Joan, i els valors que formen part de l’actualitat de la nostra societat i que generen un constant debat sobre com s’han d’interpretar els fets i emocions de l’existència.

 

Sobre el Premi BBVA Sant Joan

La Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, convoca el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana.

El Premi, que enguany celebra la seva 38a edició, té com a finalitat el foment de l’escriptura i la lectura en català des de la seva creació, l’any 1981, per l’Obra Social de Caixa Sabadell.

El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 és l’encarregada de fer l’edició comercial de les obres guanyadores.

Actualment la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb BBVA CX porta a terme activitats en àmbits tan diversos com el teatre, el dibuix i la pintura, el circ, el cinema de muntanya i la música, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.