Trio Da Vinci, guanyador del 14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

  • La gala de lliurament de premis va tenir lloc ahir al vespre al Centre Cultural Terrassa, i es va retransmetre en directe a través de cat
  • Trio Da Vinci ha rebut el Primer Premi, consistent en una gira de 5 concerts per tot Catalunya valorada en 20.000 euros
  • Quartet Atenea, ha estat guardonat amb el Segon Premi i Tempus Trio ha rebut la menció a la millor interpretació d’una obra d’autor català
  • El Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i en l’organització compta amb la col·laboració dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i de la Fundació Antiga Caixa Terrassa

 

Dels tres finalistes de la 14a edició del Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, Trio Da Vinci, format per Maria Florea (violí), Marion Platero (violoncel) i Àlex Ramírez (piano), ha estat guardonat amb el Primer Premi, que consisteix en una gira valorada en 20.000 euros a cinc espais referents de Catalunya.

El veredicte es va donar a conèixer ahir al vespre en un acte de lliurament que es va celebrar al Centre Cultural Terrassa, i que es va poder seguir en directe a través de Terrassadigital.cat.

 

20.000 euros de premi en una gira de cinc concerts arreu de Catalunya

El jurat, format per personalitats de reconegut prestigi en el panorama musical català, va decidir donar el Primer Premi a Trio Da Vinci, “per la seva solidesa i cohesió de grup, maduresa, diferenciació de colors, i musicalitat”.

Trio Da Vinci rebrà 20.000 euros com a retribució de cinc concerts a diferents espais referents de tot Catalunya durant el 2021: Palau de la Música (Petit Palau), Festival de Torroella de Montgrí, Auditori Pau Casals o bé “Cicle de Música als Jardins” d’El Vendrell, Auditori Enric Granados de Lleida i Auditori del Conservatori del Liceu.

A més rebrà un enregistrament en vídeo a la Sala de la Música del Museu Pau Casals.

Quartet Atenea, guardonat amb el Segon Premi rebrà com a premi quatre concerts dins de la “Xarxa de Músiques” de Joventuts Musicals de Catalunya.

El jurat els hi ha atorgat el Segon Premi “per la tria d’un repertori molt interessant i valent, per una exquisida transversalitat del so, musicalitat i solidesa musical”.

A més, el Primer i Segon Premi també rebran un coaching amb els professionals docents del màster “Management i Producció Musical” ofert per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

El jurat ha atorgat la menció a la millor interpretació d’una obra d’autor català, una novetat d’enguany, a Tempus Trioper una gran interpretació i l’encert en la tria de la important obra del catàleg del compositor Robert Gerhard”.

En la present edició, la directora artística ha estat la Sra. Rosa M. Ribera, i el jurat ha estat format pel director d’orquestra i de cors, Jordi Casals, que ha actuat com a president; el pianista i compositor, Albert Guinovart; la violista, Anna Puig; la clarinetista, Laura Ruiz i el violoncel·lista, Lluís Heras. Antoni Amorós, representant d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals, ha estat el secretari del jurat.

 

Sobre les audicions i l’acte de lliurament

Les audicions del 14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra es van celebrar el cap de setmana del 12 al 14 de març a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa i a l’Auditori Municipal de Terrassa, i van comptar amb la participació de 7 grups de música de cambra.

El jurat, després de valorar la primera prova eliminatòria i la semifinal, va considerar que havien de passar a la final les formacions Tempus Trio (piano, violí i violoncel), Quartet Atenea (2 violins, viola i violoncel) i Trio Da Vinci (piano, violí i violoncel).

 

TEMPUS TRIO

Ricard Rovirosa Cabré, piano

Maria Tió Garcia, violí

Ferran Bardolet Rifà, violoncel

 

TRIO DA VINCI

Maria Florea Sitjà, violí

Marion Platero, violoncel

Àlex Ramírez Gama, piano

 

QUARTET ATENEA

Andrea Santiago Carrillo, violí

Bernat Santacana Hervada, viola

Gil Sisquella Oncinc, violí

Alex Olmedo Duynslaeger, violoncel

 

L’acte de lliurament va tenir lloc ahir, 18 de març a les 19 h al Centre Cultural Terrassa i va comptar amb les actuacions de Cosmos Quartet, darrer guardonat del Premi l’any 2018, i de Mar Gimferrer, violoncel·lista, i guanyadora d’una de les categories de l’edició 2019 del Premi BBVA de Música al Talent Individual.

A la gala han assistit representants de l’organització, Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Carles Soteres, Director de Zona de BBVA a Terrassa, Joan Magrané, president de Joventuts Musicals de Catalunya, Rosa Boladeras, regidora de Cultura de l’Ajuntament i Lluís Baulenas, secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Durant l’acte, Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, va remarcar que “Premis com aquest ajuden a donar a conèixer els joves talents i incentivar-los perquè continuïn amb les seves carreres professionals”.

Carles Soteres, Director de Zona de BBVA a Terrassa, va afirmar que “és molt necessari que des de les empreses donem suport a la cultura, perquè és patrimoni de tots, i tots hem de sentir-nos responsables d’impulsar-la i enfortir-la”.

 

Trio Da Vinci, violí, violoncel i piano

La Maria, la Marion i l’Àlex, actuen regularment, com a solistes o com a músics de cambra, a algunes de les sales més prestigioses d’Europa: Palau de la Música i Auditori de Barcelona, Teatro Monumental de Madrid, Cité de la Musique i teatre Champs Elysées de París, Mozarteum de Salzburg, Concertgebouw d’Amsterdam, etc.

Formats com a músics amb membres d’algunes de les agrupacions de cambra més emblemàtiques de les darreres dècades (Rainer Schmidt i Clemens Hagen del Hagen Quartett, Bernard Greenhouse del Beaux Arts Trio, Heime Müller de l’Artemis Quartet, o Christophe Coin del Quatuor Mosaïques, entre d’altres), han compartit escenari repetidament en formacions de duo des del 2015.

El 2018, esperonats per la complicitat sorgida tant a nivell musical com personal, i la passió que els uneix per la música de cambra, decideixen formar el Trio Da Vinci (establert entre Barcelona i París), per poder aprofundir en el repertori de trio amb piano, un dels repertoris més rics i prolífics de la història de la música de cambra.

Des de la seva fundació han actuat a Espanya i a Àustria, han rebut els consells del mestre Rainer Schmidt, i el novembre de 2018, van obtenir el 2n premi en el 13è “Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra” de Terrassa (Barcelona). També han actuat al festival Musical Bruc, i a la temporada de concerts del Teatro Calderón de Valladolid.

La temporada 2020/21 hauran debutat a l’Auditori de Barcelona dins el festival “Emergents”. També formaran part de la programació de la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya, “La Xarxa”.

 

Sobre el Premi

El Premi, que se celebra de forma biennal, va ser instituït l’any 1992 per l’Obra Social de Caixa Terrassa amb la col·laboració d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, i vol retre un homenatge a la soprano lírica terrassenca Montserrat Alavedra i Comas.

Enguany, s’ha celebrat la 14a edició.

Actualment, el Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i en l’organització compta amb la col·laboració dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i de la Fundació Antiga Caixa Terrassa.

 

Des dels seus orígens, 16 grups de cambra guardonats

2021 – Trio Da Vinci

2018 –Cosmos Quartet

2016 –Trio Camilli i Kebyart Ensemble (Ex aequo)

2012 –Trio Rodin

2010 –Trio Metamorfosis

2008 –Quixote Quartet

2006 –Vortex Temporum Ensemble

2004 –LOM Piano Trio

2002 –Trio Ancor i Utopía Ensemble (Ex aequo)

2000 –Quartet de vent Quatre Vents

1998 –Quartet Casals

1996 –Trio Alzugaray

1994 –Quintet de vent Haizea

1992 –Trio Novalis