Trio CAMILLI i KEBYART ENSEMBLE, guanyadors ex aequo del 12è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra – Premi BBVA de Música

  • La gala de lliurament de premis ha tingut lloc aquest vespre, 30 de setembre al Centre Cultural Terrassa.
  • El primer premi, consistent en 16.000 euros com a retribució d’una gira de 4 concerts per tot Catalunya, serà repartit entre els dos guanyadors: Trio Camilli i Kebyart  Ensemble.
  • Trio LORCA i Trio KAUKOKAIPUU han rebut el segon premi ex aequo.
  • El Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra forma part del Premi BBVA de Música, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

 

Dels quatre finalistes de la 12a edició del Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX i coorganitzat amb Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i Catalunya, Trio Camilli i Kebyart Ensemble, han guanyat el primer premi ex aequo; i Trio Lorca i Trio Kaukokaipuu, han rebut el segon premi ex aequo.

Aquest premi biennal, forma part del Premi BBVA de Música que compta amb dues modalitats, Premi al Talent Individual, que té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics i estudiants i ajudar-los en la seva projecció professional i que es convoca anualment, i el Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que històricament l’obra social de Caixa Terrassa havia convocat en 11 edicions, i enguany s’ha recuperat adaptant-lo als nous temps.

El Premi està coorganitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, BBVA CX i Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, i compta amb la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, el Centre Cultural Terrassa, el Conservatori de Terrassa, l’Ajuntament de Terrassa, l’Esmuc i Joventuts Musicals de Catalunya.

 

16.000 euros per al guanyador en una gira de 4 concerts arreu de Catalunya

El primer premi, Trio Camilli i Kebyart Ensemble, rebran de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, 16.000 euros, a repartir entre els dos, com a retribució d’una gira de 4 concerts que se celebraran a diferents poblacions de Catalunya.

El segon premi, Trio Lorca i Trio Kaukokaipuu, obtindran una gira de 2 concerts cada grup, retribuïts per Joventuts Musicals de Catalunya que formaran part de la Xarxa de Músiques, segons els honoraris vigents.

Per ambdós premis, l’Escola Superior de Catalunya (ESMUC) els hi oferirà un curs de formació: “Pack de Promoció i Gestió a l’Esmuc”.

 

Les formacions:

Trio CAMILLI

Viktor Stenhjem, violí

Oscar Alabau Fernández, violoncel

Jean-Sélim Abdelmoula, piano

Quartet KEBYART ENSEMBLE

Pere Méndez Marsal, saxo soprano

Víctor Serra Noguera, saxo alt

Robert Seara Mora, saxo tenor

Daniel Miguel Guerrero, saxo baríton

Trio LORCA

Elena Rey Rodriguez, violí

Erica Lauren Wise, violoncel

Noelia Fernández Rodiles, piano

Trio KAUKOKAIPUU

Pau Rodríguez Ruiz, clarinet

Marina Vidal Valle, violoncel

Ester Lecha Jover, piano

 

Les proves es van realitzar al Conservatori de Música de Terrassa el 23 i 24 de setembre de 2016 (eliminatòries i semifinal), i al Centre Cultural Terrassa el 25 de setembre (final).

La gala de lliurament de premis ha estat aquest vespre a les 20 h al Centre Cultural Terrassa on s’ha produït l’entrega del 12è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, i han tingut lloc les actuacions dels joves talents, guanyadors del Premi al Talent Individual 2016, Andrea García García, volinista del Conservatori de Badalona; David Arnau Macià, trompista del Conservatori de Lleida; Xavier Ricarte Faixó, pianista del Conservatori de Manresa; i Trio Rodin guanyadors de l’11è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra 2012.

En la present edició, el director artístic ha estat Francesc Vallès, i el jurat ha estat format per personalitats de reconegut prestigi en el panorama musical català: el violinista i director d’orquestra Gonçal Comellas que ha actuat com a president, la directora i cantant coral Glòria Coma, el flautista Claudi Arimany, la pianista Alba Ventura i el director d’orquestra i de cors Jordi Casals que van actuar com a vocals. Antoni Amorós, representant de Amics de les Arts i Joventuts Musicals, ha estat el secretari del jurat.

 

Sobre el Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra

El Premi té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics i ajudar-los en la seva projecció professional.

Els grups havien de constar d’un mínim de tres músics, instrumentals o vocals, i un màxim de nou, i la mitjana d’edat dels components de cada grup no podia superar els 35 anys.

Cada grup va aportar un mínim de quatre obres completes que havien d’incloure: dues obres del s.XX o XXI, una obra del S.XIX, i una obra de lliure elecció. Una de les obres havia de ser d’autor català.

 

Un Premi amb història i 11 grups premiat

Des de que es va instituir el premi l’any 1992, 12 grups de cambra han estat guardonats i alguns d’ells han tingut una extraordinària projecció i s’han convertit en referents en el món de la música de cambra:

2016: Trio Camilli i Kebyart Ensemble (Ex aequo)

2012: Trio Rodin

2010: Trio Metamorfosis

2008: Quixote Quartet

2006: Vortex Temporum Ensemble

2004: LOM Piano Trio

2002: Trio Ancor i Utopia Ensemble (Ex aequo)

2000: Quartet de vent Quatre Vents

1998: Quartet Casals

1996: Trio Alzugaray

1994: Quintet de vent Haizea

1992: Trio Novalis

 

Sobre la soprano Montserrat Alavedra

Nascuda a Terrassa l’any 1945. Soprano lírica formada musicalment a Barcelona (amb Genoveva Puig, Jordi Albareda i Jaume Francesc Puig), Madrid (Lola Rodríguez Aragón i Marimí del Pozo) i al Mozarteum de Salzburg, Àustria (Liselotte Egger, Viorica Ursuleac i Paul Schilhawsky).

Montserrat Alavedra començà la seva carrera internacional als vint-i-tres anys cantant Oratoris de Bach i Haendel al costat d’artistes ja consagrats. Ben aviat fou reconeguda com una excel·lent intèrpret de Lieder i per l’originalitat de repertori dels seus recitals.

Va realitzar gires per Canadà i Estats Units i va debutar a Nova York i a Viena amb èxit de públic i crítica musical, i va fer els primers enregistraments discogràfics.

Iniciada per Bernhard Paumgartner en la més pura tradició mozartiana, fou convidada a participar en el Queen Elisabeth Hall, durant tres temporades per cantar Aries de Concert de Mozart sota la direcció de Geraint Jones. Cantà i enregistrà per la BBC, i participà en nombrosos festivals tant a Anglaterra com a Barcelona, algunes vegades acompanyada al piano per Erik Werba, que va significar un important suport en la seva carrera.

El seu repertori era extensíssim en el camp de la Música de Cambra, Simfònica i Òpera. Li foren encomanades importants estrenes a Europa i als Estats Units, on últimament residia. Era professora de cant a la Universitat de Washington a Seattle. Té editats deu discos i nombrosos enregistraments per a la televisió i ràdio.

Les seves darreres actuacions inclouen un recital al Alice Tully Hall, de Nova York, acompanyada de Miguel Zanetti, l’opereta de J. Strauss “El baró gitano”, estrena de l’òpera “Clementina” de Boccherini, “Pimpinone” de Telemann, “Passió segons Sant

Mateu”, “Passió segons Sant Joant”, la “Missa en si menor”, de J.S. Bach, el “Requiem” de Mozart, etc. Va actuar també en el Festival de París amb l’òpera de Vicent Martín i Soler “Una cosa rara”m realització dirigida per Jordi Savall.

Les últimes aparicions davant el públic foren per estrenar les cançons de Xavier Turull “L’amor incert”, obra que presentà en diferents recitals per ciutats de Catalunya.

Montserrat Alavedra morí a Barcelona el dia 4 d’abril de 1991 a l’edat de 45 anys.