S’obre la convocatòria de la 43a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar

  • L’arbre de la vida i altres contes per cuidar el planeta és el títol de la 43a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar. Sis contes, escrits per Júlia Prunés, que un any més s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides ens proposa assolir per transformar el món i preservar el planeta.
  • El Concurs, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, s’adreça a totes les escoles de primària i d’educació especial de Catalunya.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA, convoca la 43a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar, amb l’objectiu de servir d’estímul per a desenvolupar les habilitats i capacitats dels alumnes de primària i d’educació especial en l’àmbit del dibuix i la il·lustració, així com per fomentar la lectura en català mentre es treballa l’educació emocional i el respecte al medi ambient.

 

Amb aquesta iniciativa, els mestres poden treballar els contes al centre docent des de vessants tan diverses com la plàstica, la llengua catalana i els valors socials i cívics.

 

A més, al blog www.contesperaprendreaser.blogspot.com  es poden trobar materials i recursos proposats per l’autora per treballar-los a l’aula.

 

L’arbre de la vida i altres contes per cuidar el planeta

 

L’edició d’enguany consta de sis contes escrits per Júlia Prunés, especialitzada en educació emocional, i tornen  a parlar d’històries relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides es proposa assolir per tal de transformar el món mentre arriba l’any 2030, i que ens volen conscienciar de la importància de cuidar el planeta.

 

  1. Les gotes viatgeres

 

Un dia de pluja, unes gotetes xerraires saluden en Marc des del seu paraigua. Més endavant, anant d’excursió pel pantà, se les torna a trobar i descobreix que la seva vida no és gens avorrida.

 

Un conte que ens parla del cicle de l’aigua i fa visibles algunes problemàtiques, com ara els efectes de la sequera i la contaminació. (14 emocions)

 

  1. El Mercat de les Puces

 

Mentre eren a la platja, algú aixafa la bicicleta d’en Quique a l’aparcament. Per comprar-ne una de nova, la colla organitza el primer Mercat de les Puces de Vilamar, que és tot un èxit!

 

Un conte sobre reutilització i que posa l’accent en la importància de la responsabilitat i ens parla de conducta prosocial i cooperativa.

 

  1. Rescatem els coales!

 

Després d’una setmana lluitant contra les flames de l’incendi d’un bosc d’Austràlia, una bombera rescata el Sweet, un petit coala, que hauran de cuidar mentre no trobin a la seva mare.

 

Un conte que ens transporta a un altre continent i ens parla d’una de les conseqüències de l’escalfament del planeta, els incendis forestals, i del perill d’extinció d’algunes espècies. (11 emocions).

 

  1. Els issís de Noiatemps

 

A la ciutat de Noiatemps hi viuen uns personatges molt peculiars, els issís, que desperten l’ansietat dels seus habitants. La Carla, una psicòloga aventurera, els vol conèixer i descobreix el seu secret per mantenir-los a ratlla.

 

Un conte que ens parla de l’ansietat i de com regular-la, i ens descobreix una nova emoció, relacionada amb el canvi climàtic: l’ecoansietat. (17 emocions).

 

  1. L’arbre de la vida

 

Un dels grans baobabs de la sabana africana cau enmig d’un gran terrabastall, pels efectes de la sequera. La gent del poblat se n’acomiaden donant-li les gràcies i es comprometen a escampar-ne les llavors, com ho fan els elefants perquè la vida continuï endavant.

 

Un conte que ens parla dels efectes del canvi climàtic més enllà de les nostres fronteres i en l’equilibri dels ecosistemes.

 

  1. La crida de Mas Cantat

 

En plena tempesta, la Mariona i el seu ramat, troben aixopluc en un poble abandonat que els demana ajuda tot cantant. La pastora hi torna acompanyada de tota una colla per fer-hi una cantada i s’hi queden a viure.

 

Un conte que ens parla de la importància del món rural com a model sostenible i del seu despoblament. Escrit utilitzant la rima glosada, un recurs molt interessant per dur a l’aula.

Al blog es pot trobar la glosa per ser cantada a classe.

 

Com participar-hi

 

El concurs està obert a totes les escoles d’educació primària, així com a totes les escoles d’educació especial de Catalunya.

 

Consta de tres categories:

  • Primera categoria: cursos de 1r, 2n i 3r de primària
  • Segona categoria: cursos de 4t, 5è i 6è de primària
  • Escoles d’educació especial (CEE i EEE)

 

Les escoles poden presentar un dibuix per conte i categoria, fins a un total de 12 dibuixos (6 dibuixos de cada categoria, 1 dibuix de cada conte), que han de ser seleccionats prèviament a l’escola.

 

Les bases del concurs, document de participació i dibuix, i els contes es poden descarregar a la web Concurs BBVA de Dibuix Escolar – FACC (fcaixescatalanes.cat)

 

El jurat

 

El jurat d’aquesta edició està format per representants de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, de l’Escola d’Art d’Olot, de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, d’Editorial Mediterrània, un il·lustrador professional i un representant de BBVA.

 

Els premis

 

S’atorguen un total de 36 premis (un primer, un segon i un tercer per cada conte i categoria) per a les escoles d’educació primària, i tants premis com escoles participin en la categoria d’escoles d’educació especial.

 

Els nens i nenes guardonats seran convocats amb la seva família i mestres a un acte presencial al mes de maig, on se’ls farà entrega d’un regal, d’un diploma i del llibre editat amb els contes i els dibuixos premiats.

 

Entitats col·laboradores del Concurs

 

El Concurs BBVA de Dibuix Escolar, organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, és possible gràcies al suport de BBVA. Hi col·laboren LaFACT Cultural i Fundació Fluidra.

Editorial Mediterrània publica el llibre amb els dibuixos guardonats.

 

 

Dades

 

Termini lliurament de dibuixos: fins el 16 de febrer de 2024

Lloc lliurament dibuixos: Seu de la Fundació Antigues Caixes Catalanes

  1. Sant Quirze, 4 Sabadell (presencialment, correu certificat o missatger)

 

Acte de lliurament de premis:

Diumenge, 26 de maig de 2024, a les 12 h a la Factoria Cultural de Terrassa

 

Més informació a:

 

www.fcaixescatalanes.cat      concursdibuix@gmail.com