Roser Caminals guanya el 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb Garbo parla

  • L’obra Garbo parla, de Roser Caminals, ha estat declarada com a guanyadora pel jurat del 41è Premi BBVA Sant Joan
  • Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya, ha lliurat el premi avui, 29 de juny, en un acte celebrat a Sabadell
  • La dotació del premi és de 35.000 euros, lliures d’impostos, a banda de drets d’autor
  • L’edició d’enguany marca un rècord de participació, amb 109 obres presentades a concurs
  • L’obra guanyadora serà editada per Edicions 62 i es presentarà al setembre, en el marc de La Setmana del Llibre en Català

 

La professora de literatura Roser Caminals és la guanyadora del 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb l’obra Garbo parla, una novel·la amb un protagonista únic, l’agent secret barceloní Joan Pujol i Garcia, àlies Garbo, que va jugar un paper decisiu a la Segona Guerra Mundial. 

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el BBVA, el guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es fa càrrec de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia llavors -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics.

 

Acte d’atorgament al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell 

El 41è Premi BBVA Sant Joan s’ha lliurat avui, dimarts 29 de juny, a la tarda, a Roser Caminals en un acte presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. L’acte ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. 

També han intervingut el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa, el director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester, el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Josep Maria Manyosa. 

Durant l’esdeveniment, la periodista Glòria Serra ha conversat amb la guanyadora sobre la seva obra, al fil d’una lectura de fragments de la mateixa a càrrec de l’actriu Àngels Bassas i cançons interpretades per Marta Fiol.

L’acte d’atorgament també s’ha pogut seguir en streaming a través de la web de TV Sabadell-Vallès, i es reemetrà pel canal de televisió a les 22,30 h de la nit.

Segons Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, “quan parlem del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, ens agrada parlar de la seva llarga trajectòria. Es va crear en un moment que era del tot necessari per donar empenta a la literatura i la llengua catalana. Avui pensem que l’objectiu és plenament vigent. Hem de continuar treballant per mantenir viva la nostra llengua, fent accions perquè cada cop es llegeixi i s’escrigui més en català”.

José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya ha explicat que “com a banc entenem que la cultura és patrimoni de tots; i també és responsabilitat de tots, administracions, empreses i individus, ajudar a mantenir-la, estimular-la i enfortir-la. Com a BBVA volem aportar el nostre granet de sorra tot donant continuïtat i potenciant premis d’aquesta importància, que tant aporten a la cultura catalana. Perquè estem convençuts que la cultura és un bé imprescindible per a tota societat de futur”.

 

Sis obres a les últimes deliberacions

Roser Caminals i Gost ha optat al 41è Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim Quima Ferrer, i el jurat ha declarat Garbo parla guanyadora per majoria entre les 109 obres que hi optaven enguany “per l’alta qualitat, la manera brillant de defugir els tòpics del gènere a través de la complexitat dels personatges i la solidesa estructural de la novel·la”.

L’obra ha assolit les darreres deliberacions del jurat juntament amb altres cinc obres:

  • El pòsit i els dies (lema), de Núria Coulibaly (pseudònim)
  • Abril, de Marc Tomàs (pseudònim)
  • Sobre la neu blanca i pura, de Tobies Ot (pseudònim)
  • Les distorsions del caràcter (lema), de Magda Subirós (pseudònim)
  • El desobedient (lema), d’Astarot (pseudònim)

Entre les 109 obres rebudes a concurs han predominat les novel·les, amb noranta originals, seguides de tretze reculls de narracions, dues memòries, dos llibres de divulgació, un dietari i un llibre de viatges.

Setanta-quatre originals procedeixen de la demarcació de Barcelona, nou de Girona, sis de Lleida i cinc de Tarragona. També s’han presentat vuit obres des de la Comunitat Valenciana, quatre procedents de les Illes Balears, una d’Astúries i dues arribades d’Estats Units.

L’edició del 2021 marca un rècord de participació en el Premi BBVA Sant Joan, amb 109 originals presentats. El segon any amb més participació va ser el 1996, amb 81 obres.

 

El jurat i la dotació

El jurat del 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ha estat format enguany per Jordi Coca, Valèria Gaillard, Najat El Hachmi, Carme Riera i Albert Forns, com guanyador de la darrera edició del premi. També forma part del jurat, com a secretari sense vot, el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer.

L’autora de l’obra guanyadora rebrà els 35.000 euros de la seva dotació, lliures d’impostos a banda dels drets d’autor de l’edició comercial a càrrec d’Edicions 62. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui un dels més ben dotats de les lletres catalanes.

L’edició comercial per part Edicions 62 està prevista per al setembre d’aquest mateix any, quan l’obra guanyadora es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

 

Roser Caminals, professora de literatura

Nascuda a Barcelona el 1956, Roser Caminals es va casar el 1983 amb un nord-americà i se’n va anar a viure als Estats Units. Viu a Frederick, Maryland, on ha ensenyat literatura espanyola. El 1994 va publicar la primera novel·la de tema i ambient barcelonins, als Estats Units i a continuació la va traduir al català amb el títol Un segle de prodigis (1995). Ja en català ha escrit i publicat Les herbes secretes (1999), El carrer dels Tres Llits (2002), La petita mort (2004), La dona de mercuri (2006), La seducció americana (2009) Cinc-cents bars i una llibreria (2010) i Els aliats de la nit (2015).

 

Sobre Garbo parla

Diuen alguns que el català Joan Pujol Garcia (1912-1988), àlies Garbo, ha estat el millor espia de la història.  Durant els anys més foscos de la dictadura, aquest català d’arrels totalment ordinàries, a banda de col·laborar amb els serveis secrets anglesos, es va convertir en l’home de confiança del servei secret alemany a Espanya. La seva actuació, amb èxits sonats, muntant una xarxa falsa d’espies gràcies a la qual va aconseguir enviar informació errònia al serveis d’intel·ligència dels nazis, afavorint el desembarcament anglès a Normandia, ha estat sempre envoltada de misteri.

Qui era en realitat Garbo? Roser Caminals novel·la ara les seves gestes en una obra que aposta per la profunditat i l’entreteniment, per l’interès històric i humà i que, gràcies a l’estil personal de la seva autora, ens acosta el personatge i ens el fa proper. Caminals copsa la seva ànima, nua de vestimentes mítiques, la seva vulnerabilitat més profunda i els seus silencis i contradiccions, com el conflicte inevitable entre l’activitat pública i la vida personal. Apareixen també els còmplices a qui és fidel i els enemics als qui traeix, així com les dues dones que va estimar. Un retrat total que ens ofereix les llums i ombres d’un personatge enigmàtic, un buscavides amb una ideologia ambigua i una gran imaginació i inventiva, que va començar desertant al front de l’Ebre i va recórrer diversos escenaris a banda i banda de l’Atlàntic.

La seva excepcionalitat, però, és inseparable de la seva mitjania.

 

Un premi independent amb 41 anys d’història

El 2021 el Premi BBVA Sant Joan ha arribat a la 41a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell al 1981, en un moment en què la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi, mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

Amb una composició evolutiva i sota el criteri de la continuïtat, el jurat del premi sempre ha estat format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, i ha actuat amb un rigor que ha situat en primer terme la qualitat literària i la varietat de registres.

El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català. A la darrera edició s’hi va presentar l’obra guanyadora del 2020, i es va col·laborar en incrementar el catàleg de llibres a diverses biblioteques públiques del territori.