Rafael Vallbona guanya el 37è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb La casa de la frontera

Rafael Vallbona - Premi BBVA Sant Joan
 • El jurat ha declarat La casa de la frontera com a guanyadora entre les 47 obres rebudes a concurs.
 • El premi s’ha lliurat avui, 19 de juny, a Sabadell, en un acte presidit per la M. Hble. Sra. Carme Forcadell.
 • El guanyador rebrà 35.000 euros de premi. El guardó és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes.
   

L’escriptor i periodista Rafael Vallbona és el guanyador del 37è Premi BBVA Sant Joan amb l’obra La casa de la frontera, una novel·la coral que narra els  fets més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país, des de la Setmana Tràgica, passant per la Guerra Civil i la postguerra, fins a l’auge del turisme i la perforació del túnel del Cadí, a través de la història de la família Grau i l’establiment fronterer que regenta al barri de la duana de Puigcerdà.

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX,  el guardó és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es farà càrrec  de l’edició comercial de l’obra guanyadora. 

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics.

 

Acte d’atorgament al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX han lliurat avui, dilluns 19 de juny al vespre, el 37è Premi BBVA Sant Joan a Rafael Vallbona en un acte que ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i que ha presidit la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

També han intervingut l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan B. Casas.

Ha amenitzat l’esdeveniment l’actuació ‘Una lectura dibuixada’, amb la intervenció de Joma fent dibuix en directe combinat amb la música de Miquel Jordà i lectures de Dafnis Balduz.

Prèviament Glòria Serra, presentadora de l’acte, ha mantingut una conversa amb l’autor sobre l’obra guanyadora.

 

Vuit obres, a les últimes deliberacions

Rafael Vallbona s’ha presentat al Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim Ricard Costa, i La casa de la frontera, ha estat declarada guanyadora per majoria entre les 47 obres que hi optaven enguany.

Va arribar a l’última votació del jurat junt amb L’espia que va estimar Lluís Companys, de Ramona Palau (pseudònim).

Totes dues havien assolit les darreres deliberacions del jurat juntament amb altres sis obres:

 • Boulder, d’Eva Baltasar 
 • A trenc d’alba, de Ramon Gaja 
 • No sé qui sóc (lema), de Maurici Repom (pseudònim) 
 • Llum a l’atzucac, de Ramon Ramon (pseudònim) 
 • I, de sobte, el paradís, de Núria Perpinyà Filella 
 • Vergonya, de Benet Badia (pseudònim) 

Entres les 47 obres rebudes a concurs han predominat les novel·les, amb trenta-nou originals, seguides de sis llibres de contes, un diari i una obra d’altres proses.

Vint-i-sis dels originals són d’autors de la demarcació de Barcelona, set de Girona, tres de Tarragona i un de Lleida. També s’han presentat sis obres de la comunitat valenciana, una de les Illes Balears i tres d’altres procedències (Madrid, França i Itàlia).

 

El jurat i la dotació

El jurat del 37è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ha incorporat enguany a l’escriptora Carme Riera, guanyadora de l’edició anterior. També formen part del jurat Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i, com a secretari, el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

L’autor de l’obra guanyadora rebrà els 35.000 euros de la seva dotació, lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor de l’edició comercial a càrrec d’Edicions 62.

Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui el tercer més ben dotat de les lletres catalanes.

L’edició comercial per part Edicions 62 està prevista per al setembre d’aquest mateix any, quan l’obra guanyadora es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

 

Sobre Rafael Vallbona

Nascut a Barcelona el 1960, Rafael Vallbona és escriptor i periodista. Autor de més de cinquanta llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts, i altres han estat premiats amb el Just Manel Casero de narrativa, l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Columna jove i el Ramon Muntaner de novel·la juvenil, la Piga de novel·la eròtica, el Ferran Canyameres de novel·la negra, el Cadaqués a Rosa Leveroni o els Jocs Florals de Barcelona de poesia, entre d’altres.

Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

 

Sobre La casa de la frontera

La casa de la frontera és un establiment situat al barri de la duana de Puigcerdà, al bell mig de la ratlla amb França. Pertany a la família Grau des de finals del segle XIX, quan la van comprar per instal·lar-hi un hostal que amb el temps es va transformar en bar i botiga de queviures.

El dia de la jubilació, mentre apaga per darrera vegada les neveres i els llums de la botiga, la Carme repassa la vida de la seva família –des dels rebesavis fins els fills- i recorda sense nostàlgies la història d’aquesta casa fronterera. Un lloc de pas, on s’hi han encreuat molts destins –aventurers, fugitius o exiliats- i que enmig d’un paisatge imponent, ha estat testimoni d’alguns dels episodis més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país: des de la Setmana Tràgica fins a la Guerra Civil, la misèria de la postguerra, l’auge del turisme o la perforació del túnel del Cadí.

Ara que tanca la botiga la Carme sent com el seu món s’apaga. Perquè aquelles vides que al llarg de cinc generacions l’han poblat formen part de la seva. I perquè els murs d’aquesta casa contindran per sempre el relat de milers de vides anònimes que són un mirall de tota una comarca, marcada per la divisió política entre dos estats, i de tot un país.

Amb una reconstrucció històrica ben travada, movent-se entre el present i el passat, i jugant amb una doble perspectiva de realitat i ficció, Rafael Vallbona ha escrit una novel·la coral que manté la intriga i l’emoció per una terra i uns personatges -amb les seves esperances i il·lusions, els seus somnis o les seves pors- que han deixat la seva petja en la història del país.

 

Un premi amb 37 anys d’història

La del 2017 és la 37a edició del Premi BBVA Sant Joan. Al 1981 l’Obra Social de Caixa Sabadell va crear aquest guardó en un moment que la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. Ara la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX donen continuïtat al premi mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català

En les darrers tres anys s’ha apostat per donar major impuls a les obres guanyadores del premi amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’.

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora: per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.