Najat El Hachmi guanya el 35è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb La filla estrangera

 • El jurat ha declarat La filla estrangera com a guanyadora entre les 55 obres rebudes a concurs.
 • El premi és lliura avui, 16 de juny, a Sabadell, en un acte presidit per la M. Hble. Sra. Núria de Gispert.
 • El guanyador rebrà 35.000 euros de premi. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes.

 

La guanyadora del 35è Premi BBVA Sant Joan és l’escriptora Najat El Hachmi, amb l’obra La filla estrangera, una novel·la que narra la història d’una jove nascuda al Marroc que ha crescut a Catalunya, i el xoc entre els valors tradicionals de la seva cultura d’origen i les seves inquietuds personals.

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, actualment format per BBVA i CatalunyaCaixa, el guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es farà càrrec  de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics.

 

Acte d’atorgament al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA han lliurat avui dimarts 16 de juny al vespre, el 35è Premi BBVA Sant Joan a Najat El Hachmi en un acte que ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i que ha presidit la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert.

També han intervingut Xavier Queralt com a representant del Grup BBVA a Catalunya; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan B. Casas.

Ha amenitzat l’esdeveniment el concert de Toni Xuclà i Gemma Humet, amb una selecció de poemes musicats d’Espriu, Rosselló-Porcel, Riba i Pere Quart.

 

Dotze obres, a les últimes deliberacions

Guanyadora per àmplia majoria entre les 55 obres candidates, La filla estrangera va arribar a l’última votació del jurat junt amb Llibre d’ànimes. Sança d’Aragó, la princesa viatgera, de Susanna Rafart; El cercle virtuós, d’El gat de Schrödinger (pseudònim) i Les roses d’Stalin, de Frederic Ferrer (pseudònim).

Totes quatre havien assolit les darreres del.liberacions juntament amb altres vuit obres:

 • Soldat imperial, de Kirk Barrera (pseudònim)
 • El món a la tardor, de Miquel M. Gibert
 • La Clareta memòria o l’odissea de les rates i altres contes, de Xavier Mas Gibert
 • Dóna’t, d’Àngels Bassas
 • Encén el llum, d’Urània Puig (pseudònim)
 • Abans que el teu record torni cendra, de Maria Escalas Bernat
 • Heretaràs la por, de Pina R. (pseudònim)
 • L’educació sentimental (d’una existència), d’Octavi Monsonís Arnandis

 

El jurat, la dotació i les edicions del premi

El jurat del 35è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ha incorporat enguany a l’escriptor Melcior Comes, guanyador de l’edició anterior. També formen part del jurat Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i, com a secretari, el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

El Premi BBVA Sant Joan té una dotació de 35.000 euros, que és a banda dels drets d’autor i exempt d’impostos –net–. L’escriptor afortunat, doncs, el rep íntegrament.

L’edició comercial per part Edicions 62 està prevista per al setembre d’aquest mateix any, quan es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

 

Sobre Najat El Hachmi

Va néixer a Beni Sidel, Marroc, el 1979. Es va traslladar a Vic quan tenia 8 anys, ciutat en la que va créixer. Va cursar Filologia Àrab a la Universitat de Barcelona. Ha fet de mediadora cultural a Vic i de tècnica d’acollida a Granollers. Va publicar el seu primer llibre el 2004, Jo també sóc catalana amb Columna. El 2008 va guanyar el premi Ramon Llull amb L’Últim Patriarca, també premiada amb Prix Ulysse i finalista del Prix Méditerranée étranger 2009. Aquesta novel·la ha estat traduïda a deu llengües. El 2011 va publicar La Caçadora de Cossos, que també ha estat publicada en castellà, anglès i italià. És col·laboradora habitual de El Periódico de Catalunya.

 

Sobre La filla estrangera

La filla estrangera és el relat en forma de monòleg de la seva protagonista, una noia que ha acabat l’institut i viu amb la seva mare en una ciutat interior. Ha de decidir què fa, si marxa a viure a Barcelona o es queda i accepta un matrimoni proposat. Observa el món que l’envolta i reflexiona sobre temes com la pertinença al grup, les limitacions de la seva condició de filla d’immigrant, els rols de gènere, les dificultats d’accés al món laboral i les diferències entre la generació precedent i la seva. El conflicte lingüístic serà el que simbolitzarà el conflicte emocional que caracteritza la seva relació amb la mare.

 

Un premi amb 35 anys d’història

Amb l’edició del 2015 el Premi BBVA Sant Joan acompleix 35 anys. Al 1981 l’Obra Social de Caixa Sabadell va crear aquest guardó en un moment que la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. Ara, 35 anys després, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA donen continuïtat al premi mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català. Una exposició produïda amb motiu d’aquest aniversari recollirà l’evolució i els trets més destacats de la història del Premi BBVA Sant Joan.

També s’ha apostat per donar major impuls a les obres guanyadores del premi amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA. La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora:  per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.

 

Historial del Premi BBVA Sant Joan

1981ADÉU, TURONS, ADÉUAntoni-Lluc Ferrer
1982UN FEBRER A LA PELLMargarida Aritzeta
1983PAÍS D’ITÀLIAVicenç Villatoro
1984ELS RIUS DE BABILÒNIAGabriel Janer Manila
1985LA TORRE BERNADOTAntoni Turull
1986ELS HEREUS DE LA TERRAManuel Bofarull
1987No adjudicat 
1988LES NITS PERFUMADESManuel Joan i Arinyó
1989L’ESTUARIMiquel Bauçà
1990ENTERRAMENTS LLEUGERSOlga Xirinacs
1991No adjudicat 
1992MAL CAMÍ I BON SENYORPau Faner
1993MÀRMARAMaria de la Pau Janer
1994PEL BELL NORD GLAÇATOriol Pi de Cabanyes
1995DE L’ART I DE L’ARTISTA. DIETARI (1982-1991)   Jaume Pla
1996SEDUCCIONS DE MARRÀQUEIX Josep Piera
1997TESTA DE VELL EN BRONZERamon Folch
1998AL MIG DEL CAMÍAntoni Dalmases
1999LA MÀ DEL JARDINERAntoni Vidal Ferrando
2000ANJUBAndreu Carranza
2001RETRAT DE LA FAMÍLIA SOBRE FONS DE TRÈVOLSLluís Barbé
2002No adjudicat 
2003LA FELICITAT NO ÉS COMPLETAVicenç Pagès
2004RODALIESToni Sala
2005EL SALVATGE DELS PIRINEUSPep Coll
2006LA GRAN RUTINAValentí Puig
2007No adjudicat 
2008CADA CASTELL I TOTES LES OMBRESBaltasar Porcel
2009LA NIT DE LES PAPALLONESJordi Coca
2010LES TERRES PROMESESJoan Barril
2011CABARET POMPEYAAndreu Martín
2012PURA SANGAda Castells
2013LES LLAVORS DEL SILENCIÀlvar Caixal
2014HOTEL INDIRAMelcior Comes