Marta Marín-Dòmine guanya el 43è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb Diré que m’ho he inventat

  • L’obra Diré que m’ho he inventat, de Marta Marín-Dòmine, ha estat declarada guanyadora pel jurat del 43è Premi BBVA Sant Joan
  • Anna Erra i Solà, presidenta del Parlament de Catalunya, ha lliurat el premi avui, 21 de juny, en un acte celebrat a Sabadell
  • La dotació del premi és de 35.000 euros, lliures d’impostos, a banda de drets d’autor
  • 97 obres han optat al Premi. L’edició d’enguany, per tercer any consecutiu, sobrepassa la mitjana històrica d’obres presentades
  • L’obra guanyadora serà editada per Edicions 62 i es presentarà al setembre, en el marc de La Setmana del Llibre en Català

 

L’escriptora catalana i canadenca Marta Marín-Dòmine és la guanyadora del 43è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb la novel·la Diré que m’ho he inventat.  

El Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA, i manté viva des dels seus inicis la finalitat de fomentar l’escriptura així com la lectura en llengua catalana. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es fa càrrec de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

La nòmina d’escriptors que l’han guanyat és una prova del paper que ha jugat el guardó en la literatura catalana moderna i de la influència que ha tingut en la projecció d’autors que, de vegades amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi. 

Aquest premi forma part del conjunt de guardons culturals que la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, convoca en àmbits tan diversos com el dibuix, la música, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

Acte d’atorgament al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell 

El 43è Premi BBVA Sant Joan s’ha lliurat avui, dimecres 21 de juny, a la tarda, a Marta Marín-Dòmine en un acte presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Ma Erra i Solà. 

L’acte ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. 

També han intervingut el regidor de cultura l’Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa, el director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester, el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Josep Maria Manyosa. 

Durant l’esdeveniment, la periodista Glòria Serra ha conversat amb la guanyadora sobre la seva obra, al fil d’una lectura de fragments de la mateixa a càrrec de l’actriu Mercè Pons i cançons interpretades per Lu Rois, cantant i músic. 

Segons Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, “quan parlem del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, parlem de fomentar una escriptura en llengua catalana de qualitat, però també d’ajudar a joves talents perquè es consolidin i siguin reconeguts com a escriptors i escriptores de prestigi. Després de 43 edicions, pensem que cal continuar treballant en aquest sentit, fent accions perquè cada cop es llegeixi i s’escrigui més en català”.

José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya ha explicat que “donar suport a la cultura i el talent ens enfoca a la societat del futur, on cadascú de nosaltres, empreses, individus i administració, ens sentim compromesos a treballar per mantenir, estimular i enfortir la cultura com el que és: el bé més preuat d’una societat“.

 

97 originals i 6 finalistes 

Marta Marín-Dòmine ha optat al 43è Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim Fran Levy i títol Nepenthe, l’oblit

El jurat l’ha declarat guanyadora per majoria entre les 97 obres que hi optaven enguany “per la manera brillant i punyent de tractar les relacions mare-filla, defugint els tòpics del gènere a través de la complexitat dels personatges i la solidesa estructural de la novel·la, i pel seu estil i alta qualitat literària, amb una prosa lírica que aconsegueix embolcallar el lector”, que, oberta la plica, corresponia a l’autora Marta Marín-Dòmine. 

Dels 97 originals rebuts, les novel·les són el gènere majoritari entre les obres rebudes a concurs (76), seguides dels reculls de narracions (11), memòries i biografies (3), dietaris (2) i llibres de viatges (2).

64 procedeixen de la demarcació de Barcelona, 5 de Girona, 5 de Tarragona, 7 de Lleida, 11 de la comunitat valenciana, 4 de les Illes Balears i 1 de França. 

D’entre les 97 obres que s’han rebut, 6  finalistes van passar a les darreres deliberacions del jurat: 

  • La vida per dins, d’Anna Uxenar (pseudònim) 
  • Diari de campanya, de Clara B. Rovira (pseudònim) 
  • Al peu d’una paret sense porta. Diari (2019-2022), de Ramon Nadal (pseudònim) 
  • Nepenthe, l’oblit, de Fran Levy (pseudònim) 
  • Riu de safirs, de Queens Wilcox (pseudònim) 
  • La nissaga de l’Ossa, d’Anna Rimbau (pseudònim)

Per tercer any consecutiu l’edició del Premi BBVA Sant Joan ha sobrepassat la mitjana històrica d’obres presentades al Premi.

 

35.000 euros de dotació i un jurat independent

L’autor/a de l’obra guanyadora rebrà els 35.000 euros de la seva dotació, lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor de l’edició comercial, a càrrec d’Edicions 62. 

Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui un dels més ben dotats de les lletres catalanes. 

El Jurat està constituït per cinc membres de reconegut prestigi vinculats a l’àmbit de les lletres catalanes, sense cap supeditació editorial, i que actua valorant la qualitat literària i la varietat de registres. El jurat ha estat format per Carme Riera, Najat El Hachmi, Valèria Gaillard, Francesc Serés i Roser Caminals, i com a secretari, sense vot, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. 

El veredicte del guardó s’ha fet públic aquest dimecres 21 de juny de 2023, en un acte al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, i sota la presidència de la M. Honerable Anna Erra i Solà, presidenta del Parlament de Catalunya. L’obra guardonada, un cop editada, es presentarà a La Setmana del Llibre en Català.

 

Marta Marín-Dòmine, escriptora catalana i canadenca

Escriptora catalana i canadenca, ha estat professora a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Wilfrid Laurier University de Canadà on ha dirigit el Center for Memory and Testimony Studies. 

La seva investigació i creació literària giren al voltant dels exilis i la memòria, les herències i l’oblit. Ha realitzat els documentals The Vengeance of the Apple. Argentinians in Toronto (2010) i Mémoire Juive du Quartier Marolles-Midi, 1930 a 1942 (2012). 

Ha escrit el guió del vídeo Refugi amb imatges de Carla Simón, per a la sèrie Un vocabulari per al futur, comissionada pel CCCB (2020) i va col·laborar com a autora al Decameró que va obrir la temporada 2021-22 del Teatre Nacional de Catalunya. 

L’any 2017 va realitzar la instal·lació audiovisual Je vous offre las oiseaux / Us ofereixo els ocells, ​​en homenatge a les víctimes de l’Holocaust. El 2019 va publicar Fugir era el més bell que teníem, que va rebre el premi Ciutat de Barcelona d’assaig 2019, el premi Joaquim Amat-Piniella 2019, i premi Serra d’Or de novel·la 2020, i recentment,  Ellas, un comentari sobre la condició amorosa femenina a través del teatre del Segle d’Or. 

Actualment dirigeix ​​el Born Centre de Cultura i Memòria, a Barcelona.

 

Sobre Diré que m’ho he inventat

Quina filla gosa parlar clarament de la mare? 

Cal recórrer a la literatura per fer-ho, posar en dubte la realitat, i si cal inventar, per trobar el camí de les paraules:

El que podria haver estat un dels dies més feliços de la vida de la Marina, el dia del naixement de la seva única filla, va ser l’inici d’una relació tensa i ambigua, gens exemplar. Unides per un vincle atàvic de pertinença i alhora terriblement distants, mare i filla no es van arribar a entendre mai.

Però, una filla es pot sostreure de ser filla per més que la mare s’hagi mort fa anys? Arran de la tornada a la ciutat i al pis on va viure amb la mare, la filla intenta encaixar les peces del trencaclosques per mirar de reconstruir retalls de la vida de la Marina i de les circumstàncies que la van modelar. 

Unes poques fotografies preses durant anys, alguns objectes, i sobretot la seva experiència com a filla, amb un eixam de dubtes i sentiments contraposats, són els materials a partir dels quals emergeix la figura d’una dona solitària, filla d’immigrants francesos, lluminosa i avançada al seu temps; una mare vital i depressiva, a voltes seductora i a voltes cruel. S’estimaven? S’haurien preferit mortes?

En el transcurs d’aquesta recerca, i amb el desig, també, que l’escriptura actuï d’elixir de l’oblit -oblidar l’amor dubtós, la violència, la fragilitat d’una mare absent, ella també abusada per la història-, Marta Marín-Dòmine, la mala filla, desafia els codis imposats a un amor, el de mares i filles, que s’ha pretès des de sempre inqüestionable. El resultat: una història íntima i alhora universal, una lúcida reflexió sobre qui som, què ens conforma i què transmetem i sobre els límits i la “veritat” de l’escriptura i un magnífic relat, ambiciós, sensible i colpidor. 

 

Un premi independent amb 43 anys d’història

El 2023 el Premi BBVA Sant Joan ha arribat a la 43a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell al 1981, en un moment en què la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi, mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor. 

Amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català, on es presenta l’obra guanyadora del Premi BBVA Sant Joan.  

 

Historial del Premi BBVA Sant Joan

1981  ADÉU, TURONS, ADÉU                                    Antoni-Lluc Ferrer

1982 UN FEBRER A LA PELL                                    Margarida Aritzeta

1983 PAÍS D’ITÀLIA                                                     Vicenç Villatoro

1984 ELS RIUS DE BABILÒNIA                                Gabriel Janer Manila

1985 LA TORRE BERNADOT                                     Antoni Turull

1986 ELS HEREUS DE LA TERRA                            Manuel Bofarull

1987 No adjudicat

1988 LES NITS PERFUMADES                                Manuel Joan i Arinyó

1989    L’ESTUARI                                                        Miquel Bauçà

1990 ENTERRAMENTS LLEUGERS                      Olga Xirinacs

1991 No adjudicat

1992 MAL CAMÍ I BON SENYOR                            Pau Faner

1993 MÀRMARA                                                       Maria de la Pau Janer

1994 PEL BELL NORD GLAÇAT                            Oriol Pi de Cabanyes

1995 DE L’ART I DE L’ARTISTA. 

DIETARI (1982-1991)                                              Jaume Pla

1996 SEDUCCIONS DE MARRÀQUEIX              Josep Piera

1997 TESTA DE VELL EN BRONZE                      Ramon Folch

1998 AL MIG DEL CAMÍ                                         Antoni Dalmases

1999 LA MÀ DEL JARDINER                                 Antoni Vidal Ferrando

2000 ANJUB                                                              Andreu Carranza

2001 RETRAT DE FAMÍLIA SOBRE

FONS DE TRÈVOLS                                                   Lluís Barbé

2002 No adjudicat

2003 LA FELICITAT NO ÉS COMPLETA             Vicenç Pagès

2004 RODALIES                                                          Toni Sala

2005 EL SALVATGE DELS PIRINEUS                   Pep Coll

2006 LA GRAN RUTINA                                            Valentí Puig

2007 No adjudicat

2008 CADA CASTELL I TOTES LES OMBRES    Baltasar Porcel

2009 LA NIT DE LES PAPALLONES                      Jordi Coca

2010 LES TERRES PROMESES                               Joan Barril

2011 CABARET POMPEYA                                        Andreu Martín

2012 PURA SANG                                                        Ada Castells

2013 LES LLAVORS DEL SILENCI                         Àlvar Caixal

2014 HOTEL INDIRA                                                 Melcior Comes

2015 LA FILLA ESTRANGERA                                 Najat El Hachmi

2016 LES DARRERES PARAULES                          Carme Riera

2017 LA CASA DE LA FRONTERA                          Rafael Vallbona

2018 EL FIL INVISIBLE                                            Gemma Lienas

2019 No adjudicat

2020 ABANS DE LES CINC SOM A CASA            Albert Forns

2021 GARBO PARLA                                                  Roser Caminals

2022 No adjudicat

 

Contactes de premsa (aclariments i concertar entrevistes amb la guanyadora):

 Responsable de comunicació Grup 62

Xavier Gafarot   xgafarot@grup62.com  934928654  

Comunicació FACC

comunicacio@fcaixescatalanes.cat 669888316

 

Convoca i organitza: Fundació Antigues Caixes Catalanes

Amb el suport de: BBVA

Col.laboren: Fundació 1859 Caixa Sabadell i Edicions 62